Jump to content

Turistički pratitelj


dragonfly

Preporučene objave

Da li je moguće raditi kao Turistički pratitelj (ne kao Turistički vodić) bez neke formalne registracije tipa obrta, agencije ili sl. ili zaposlenja u nekoj agenciji.

 

Da li mogu izdati račun i kolika su sva davanja prema državi u slučaju da je moguće.

 

Imam registriran obrt ali zbog slabog poslovanja stvara trenutno preveliki trošak pa bih prešao na neki oblik poslovanja koji nije cijelo vrijeme opterećen davanjima. Taj posao mi nije stalna djelatnost nego ga radim povremeno.

 

Unaprijed hvala na odgovorima i savjetima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Imam od HGK uvjerenje za turističkog pratitelja u pustolovnom turizmu. Radio bih za Turističke agencije (ali ne kao njihov zaposlenik, već kao neka vrsta podizvođača)i direktno za privatne osobe/grupe koje traže usluge vođenja (u pustolovnim aktivnostima). Dakle, ne bi radio poslove Turističkog vodića po gradovima i sl. već isključivo u prirodi (planinarske ture, mtb ture i sl.)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Obavljanje usluga turističkog pratitelja uređeno je odredbama čl.44.do 46. Zakona o turističkoj djelatnosti.Znači možete kao građanin obavljati operativno-tehničke poslove u vođenju i praćenju turista,upisati se u RPO,izdavati račune.

 

Osnovni propisani uvjeti za turist.pratitelja jesu: da je državljanin RH,da ima prebivalište u RH,da ima poslovnu sposobnost te da ima najmanje srednju stručnu spremu i položen ispit za turističkog pratitelja.Prilikom pružanja svojih usluga kod sebe morate imati uvjerenje o položenom ispitu za turističkog pratitelja kojim se utvrđuje svojstvo pratitelja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 mjeseci kasnije...

Položila sam ispit za tur.pratitelja prije 8 godina u agenciji koja je u međuvremenu propala. Imala sam i taj peh da sam izgubila iskaznicu koju su mi izdali, tako da sad imam samo papirnato uvjerenje. Je li to dovoljno pokazati u slučaju turističke inspekcije?

i ukoliko nemam kod sebe to uvjerenje, može li taj inspektor preko JMBGa provjeriti u nekom središnjem registru (da mi ne naplati odmah neku kaznu ili slično)?

 

hvala mnogo

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija