Jump to content

kupnja od centra za socijalnu skrb


Trnava

Preporučene objave

Poštovani, vlasnik sam 6/12 čestice, a vlasnik drugih 6/12 je lišen poslovne sposobnosti i ima dodijeljenog skrbnika. Centar za socijalnu skrb je uknjižio tražbinu na njegovih 6/12 i tih 6/12 centar sada želi prodati. Osim mene zainteresiran je još jedan potencijalni kupac, pa me zanima imam li ja prednost pri kupnji tih 6/12 u odnosu na drugog potencijalnog kupca i po kojoj pravnoj osnovi? Napravio sam procjenu nekretnine kod ovlaštenog procjenitelja i predao zahtjev za kupoprodaju ovjeren kod javnog bilježnika.

Unaprijed hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Postovani,

 

Iz clanka 37. tocka donja, Zakona o vlasnistv u i drugim stvarnim pravima, vidi se sadrzaj odgovora na Vase pitanje:

 

(5) Suvlasnik smije samostalno pravno raspolagati svojim idealnim dijelom stvari, odnosno svojim suvlasničkim dijelom po pravilima koja vrijede za vlasnikova pravna raspolaganja stvarima ako time ne dira u tuđa prava. Kad suvlasnik prodaje svoj dio, ostali suvlasnici nemaju pravo prvokupa, osim ako im to pravo pripada na posebnom pravnom temelju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ocigledno da interes samog zakonodavca nije bio da dade suvlasniku pravo prvokupa, vec je odredbom o "nekom drugom pravnom osnovu" misljeno vjerovatno na to, da su sami suvlasnici htjeli to regulisati svojim sporazumom. Ako dakle takav sporazum izmedju suvlasnika postoji onda je on i valjan, te bi ste se Vi mogli na njega pozivati. "Drugi pravni osnov" bi dakle mogla biti svaka ugovorna privatnopravna odredba zasnovana na autonomiji stranaka.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija