Jump to content

nužni dio-naknadno pronađena imovina


banab

Preporučene objave

Nužni dio se zahtijeva u ostavinskom postupku. Ako su drugi nasljednici s tim zahtjevom suglasni, tužba nije potrebna već nužni dio utvrđuje ostavinski sud.

 

Ako nisu, uputit će stranke u parnicu. Parnica se pokreće tužbom, a tužbu treba znati sastaviti pa je najbolje da to učini odvjetnik.

 

Prijedlog za raspoređivanje naknadno pronađene imovine podnosi se sudu koji je proveo ostavinski postupak, pri čemu treba priložiti dokumente o imovini (z.k. izvadak ili slično)

i rješenje o nasljeđivanju, ili barem se pozvati na broj ostavinskog postupka.

 

U postupku naknadnog raspoređivanja imovine također možete postaviti zahtjev za nužnim dijelom.

 

Za podnošenje prijedloga za raspoređivanje naknadno pronađene imovine nije vam potreban odvjetnik, ali ako je situacija općenito sporna, bilo bi dobro da uzmete odvjetnika od početka i za taj dio postupka, da ne biste bili oštećeni zbog nepoznavanja pravila postupka i svojih prava.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ostavinska rasprava provedena je kod javnog bilježnika početkom veljače. Podjela na četiri djeteta umrlog, svakom 1/4, ali je samo ušla jedna zaostala mirovina jer je umrli darovnom ugovorom sve darovao dvojici sinova 2008god.Imamo izvadak iz zemljišne knjige u kojem je to uvedeno. Također imamo neslužbenu potvrdu iz policije da se na pokojniku još poslije smrti vodi traktor koji nije ušao u ostavinsku raspravu, znači, zatajen je. Prije nekoliko dana provjerili na imanju , traktor se još nalazi tamo, i još neki poljoprivredni strojevi. Isto nam je potvrdio uslužan susjed koji je rekao da se sve prodaje, te da postoji i berač kukuruza.Kako darovani nasljednici mogu uopće prodati traktor te ga prepisati na kupca kada za njega nemaju riješenje o nasljeđivanju. Možemo li na temelju svega pokrenuti kod suda potraživanja. Nemamo novaca za odvjetnika.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Za svu imovinu pokojnika za koju možete dokazati da je bila njegova u trenutku smrti, a nije raspravljena u ostavinskom postupku, možete podnijeti prijedlog za naknadno raspoređivanje. To možete i bez odvjetnika.

 

No, ako se nasljednici ne slože u pogledu sastava ostavine odnosno načina nasljeđivanja, pa i nužnog dijela, bit ćete upućeni u parnicu, a to ćete jako teško obaviti bez odvjetnika.

 

U ostavinskom postupku se može tražiti uračunavanje dara u ostavinu, te određivanje nužnog dijela u odnosu na tako utvrđenu ostavinu. Ali, ako to niste tražili i rok za žalbu je istekao, to ne možete više zahtijevati, ali možete postavljati zahtjeve u odnosu na naknadno pronađenu imovinu uzevši u obzir da je bila zatajena.

 

S obzirom na to da bi moglo biti problema i oko samog sastava ostavine, bilo bi dobro da i na ostavinsku raspravu idete s odvjetnikom jer je izjave jednom dane na zapisnik vrlo teško i zapravo nemoguće kasnije pobijati. Ne smijete se oslanjati samo na obavezu javnog bilježnika odnosno suca da vas upućuje u vaša prava.

 

Prijenos vozila registriranih na MUP-u ne može se izvršiti bez rješenja o nasljeđivanju, ali se u pravilu, nažalost, može naći nekog kupca koji neće na tome inzistirati ako je cijena primjerena.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Na ostavinskoj kod javnog bilježnika nije navedeno da je pokojnik darovno ostavio pokojnicima, ništa nije niti spomenuto, samo je navedena neisplačena mirovina i neki stari računi bez salda. Tek smo naknadno doznali da je pokojnik darovao imovinu, tako da se nismo niti imali na šta žaliti. Dakle. mislim da još uvijek imamo pravo na potraživanje nužnog djela. Ili ne?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija