Jump to content

mobitel u voznji


nezeljko

Preporučene objave

Pozdrav,

 

naime, jucer su mi naplatili 500kn kaznu za pricanje na mobitelu tijekom voznje.

 

Dok sam se vozio, telefonirao sam i policajac na motoru je prosao pokraj mene (u suprotnom smjeru), okrenuo se na kruznom toku i nekih 500 metara dalje me zaustavio.

 

Rekao sam mu da do sada nisam kaznjavan, da nemam ni kaznu za parkiranje i zbilja mi je bilo hitno odgovorit na poziv, ali nije me tepao ni 5%.

 

Napomenuo sam mu da nisam kaznjavan, nazvao je svoje u stanicu, oni su potvrdili da imam vazecu vozacku dozvolu i da nisam nikad kaznjavan, na sto je on samo izvadio svoj blokic i napisao mi kaznu od 500 kn.

 

Kako sam student, tih 500 kn mi puno znaci pogotovo jer putujem i to mi je polumjesecna voznja pa me zanima postoji li ikakav nacin da se iskopam iz ovoga? Znam ,kriv sam, nisam se smio javljati na mobitel, ali nije li on mogao izreci opomenu posto mi je to prvi prekrsaj?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

 

 

Znaci ipak ima sanse i takve se zalbe uvazavaju? Baka jos ceka kod kuce?

 

Veće su ti šanse da ti neće priznati žalbu, nego da hoće.

Država je gladna novca, kasa je prazna i svaka kuna je dobrodošla.

Došla direktiva s vrha da se sve kažnjava bez milosti kako bi se što više punio proračun i suci kažnjavaju po direktivi, a ne po zakonu, tako da se oprostu kazne nemoj ni nadati.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 godina kasnije...

Kako ne bih otvarala novu temu jer imam pitanje vezano uz upozorenje za pričanje na mobitel u vožnji, postaviti ću ga ovdje. I ja sam prošle godine u 8.mj. dobila to upozorenje. Ako sam dobro shvatila na upozorenju piše da ta mjera vrijedi godinu dana. Zanima me da li se nakon godine dana ona automatski briše iz evidencije ili treba podnjeti neki zatjev za brisanje? To bi mi puno značilo jer ako se dogodi da me ponovo zaustave mogu reći da nikada nisam bila upozorena ni kažnjavana i to ponovo iskoristiti.....(od tada koristim slušalice u vožnji ali nikad se ne zna).:tikvan:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

To upozorenje je zapisano u policijskom informacijskom sustavu koje će tamo ostati dugi niz godina, ali nakon 1 godine nema nikakvu pravnu snagu.

 

Ne postoji mogućnost brisanja po zahtjevu građanina, to su tajni podaci kojima se samo policija koristi.

 

Izdavanje upozorenja je ovlast izvršne vlasti tj. policije, dotični policajac ga može, a i ne mora izdati, ako su stečeni uvjeti za njegovo izdavanje.

 

Razgovor na mobitelu u toku vožnje je sitan prekršaj, šarmantne žene ponekada osvoje naklonost policajca i kada ima i kada nema uvjeta za izdavanje upozorenja, a pozivanje riječima npr. "od danas imam pravo na upozorenje" može stvoriti kontra efekt kod policajca i mislim da vam je tek onda sigurna sankcija.

 

Toplo preporučam korištenje bluetooth wireless uređaja ima povoljnih za svega par $.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru i savjetima, dakako od tog trenutka koristim slušalice za mobitel ali nastojati ću nabaviti i bluetooth. Krivo ste me shvatili u jednom dijelu, nikada ne bih izjavila nešto poput: "od danas imam pravo na upozorenje", već sam samo htijela biti informirana koliko dugo to upozorenje ostaje zabilježeno. Zanima me što znači to da protekom godine dana gubi pravnu snagu?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

PRAVILNIK O IZDAVANJU PISANOG ILI IZRICANJU USMENOG UPOZORENJA

Članak3.

... ako počinitelj prekršaja uzadnjih 12 mjeseci nije evidentiran da je počinio prekršaj iz istog propisa za koji mu ... izdano pisano, odnosno izrečeno usmeno upozorenje ...

Pod "istim propisom" se smatraju svi prekršaji iz tog zakona.

 

Sve navedeno za sigurno vrijedi samo do kraja ovog mjeseca, nakon čega su izgledne izmjene radi izmjene Prekršajnog zakona.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 mjeseci kasnije...

Molila bih savjet ako netko ima vremena,

 

Naime u petom mjesecu zaustavila me policajka tijekom pričanja na mobitel u vožnji. Nisam nijekala, ispričala sam se, rekla da sam student i da nemam novaca, da nikad nisam bila kažnjena niti sam čak opomenu dobila. Uzela mi je prometnu i vozačku, otišla u svoj auto, vratila se ya 2-3 minute i rekla "Izvolite svoje dokumente, kazna će vam stići na kućnu adresu".

 

Dosad nisam dobila kaznu, međutim kako studiram u Zagrebu koji mi nije rodni grad i mjesto prebivališta, nisam trenutno kod kuće.

Danas (12.98) su mi javili od doma da sam dobila preporučeno iz Zagreba te da trebam pruzeti na pošti, te me strah da se radi o toj kazni. Nisam u mogućnosti doći kući još barem tjedan dana, pa me zanima, s obzirom da imam pravo na žalbu u roku od 8 dana, smatra li se početak tog perioda kad dobijem obavijest o primitku ili kada sama potpišem da sam preuzela?

Također, je li policajac dužan meni dati kaznu ili nešto da potpišem ili je samo dovoljan njegov potpis?

 

Hvala unaprijed svima

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

...smatra li se početak tog perioda kad dobijem obavijest o primitku ili kada sama potpišem da sam preuzela?

 

Od dana uredno obavljene dostave (znači nikakva obavijest o preuzimanju).

 

Također, je li policajac dužan meni dati kaznu ili nešto da potpišem ili je samo dovoljan njegov potpis?

 

Vidjet ćete o čemu se konkretno radi kad preuzmete, pa se slobodno javite.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala vam puno na brzom odgovoru

Ispričavam se ako gnjavim, samo bih htjela biti sigurna da dobro razumijem- znači li "Od dana uredno obavljene dostave" dan kada ja osobno preuzmem preporučenu pošiljku na pošti, ili dan kad sam dobila obavijest da me čeka preporučena pošiljka na pošti?

Da pojednostavim- ako samo 12.09. dobila obavijest (onaj žuti papirić) da me čeka preporučena pošiljka, a ja ju preuzmem tek, primjerice, 18.09., znači li to da imam još samo 2 dana za žalbu odnosno da nemam uopće pravo na žalbu ako preuzmem nakon 20.09.?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne, gledajte - pravila o dostavi ovakvih pismena su sljedeće :

 

1. osobno i neposredno adresatu,

2. ako to ne upali, ostavlja se obavijest o preuzimanju,

3. ako i to ne upali, onda će se dostava obaviti punoljetnom članu vašeg domaćinstva (roditelju, burazu, seki i sl.)

 

Tek kada ste vi osobno (ili u ovoj 3. varijanti punoljetni član vašeg domaćinstva) preuzeli pismeno, idućeg dana počinje teći rok od 8 dana za prigovor.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija