Jump to content

pridružena isprava


panglu

Preporučene objave

molio bih savjet oko presude. osuđen sam na 8 mjeseci zatvora (na rok kušnje od jdne godine) za "krivotvorenje službene isprave". ukratko: stavio sam nepripadajuče reg. pločice na dva auta. auti su bili parkirani i nisu se vozili (razlog stavljanja su komunalci).na sudu sam izjavio da sam to napravio ali da se ne osječam krivim pošto nisam ništa krivotvorio, na što mi je sudkinja rekla da se reg. pločice smatraju tzv. pridruženom ispravom. nakon službenog dijela suđenja uslijedio je neslužbeni razgovor gdje sam ja pitao u kojem se to zakonu spominje pridružena isprava tj. gdje ja kao laik mogu o tome pročitati. na moje čuđenje odgovorila mi je da toga nema u zakonu ali je to uobičajena sudska praksa.pa dali je moguče da se nekoga osudi na osnovu uobičajene sudske prakse a ne zakona?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

panglu je napisao:

ukratko: stavio sam nepripadajuče reg. pločice na dva auta. auti su bili parkirani i nisu se vozili (razlog stavljanja su komunalci).

 

 

vi ste vozač koliko vidim i jako dobro znate što je sve potrebno da osobno ili neko drugo vozilo prođe registraciju i dobije registarske pločice. jednako tako znate da nema dva auta sa istom pločicom, kao što nema niti dva čovjeka sa istom osobnom iskaznicom.

 

reg. pločica je javna isprava, postoji tijelo koje ju izdaje u određenom postupku.

reg. pločica se odnosi na točno određeno vozilo i kao takva je vezana upravo i samo za to vozilo.

ne može se prebacivati sa jednog na drugo, kakve god razloge za to vi navodili (komunalci!.

svatko tko to učini, počinio je i kazneno djelo.

 

moje mišljenje:

 

sutkinja si nije trebala dozvoliti neformalni/neslužbeni razgovor i vama objašnjavati pravne pojmove i sudsku praksu.

 

dobit će te odluku na kućnu adresu, pa ako mislite i dalje da niste krivi i da vas je ona neopravdano osudila na temelju sudske prakse, a ne zakona, žalite se.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ja sam svjestan svoje gluposti koju sam napravio i več sam dobio presudu i rok za žalbu je prošao, ali mi se čini da se baš ne radi o krivotvorenju. ja ni jednu ispravu nisam krivotvorio - možda krivo pridružio.pa nije to baš isto ko i tiskanje novca.da ne duljim meni je jasno što sam ja napravio ali mi nije jasno po kojem kriteriju (zakonu) oni to smatraju krivotvorenjem?

 

prometnu dozvolu popunjava i ovjerava mup,da sam tu nešto prepravljao onda je to krivotvorenje.

 

reg pločice izrađuje i izdaje mup,da sam tu nešto prepravljaoonda je i to krivotvorenje.

 

broj šasije ukucava proizvođač a mup i tehnički ga priznaju kao takvog, da sam tu nešto prepravljao opet krivotvorenje.

 

kad se auto registrira tko stavlja reg. pločice na auto?- vlasnik auta sam, dakle sami čin stavljanja nije ilegalan-je ako staviš druge.

što hoču time reči: po tom ako ja sam ispunim prometnu dozvolu a pridružim ispravne i točne podatke to nije krivotvorenje ???

mene bi samo interesiralo dali postoji zakon (brojkom i slovom) koji regulira pojam -pridružena isprava- HVALA!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

panglu je napisao:

ali mi nije jasno po kojem kriteriju (zakonu) oni to smatraju krivotvorenjem?

 

reg pločice izrađuje i izdaje mup,da sam tu nešto prepravljaoonda je i to krivotvorenje.

 

kad se auto registrira tko stavlja reg. pločice na auto?- vlasnik auta sam, dakle sami čin stavljanja nije ilegalan-je ako staviš druge.

 

mene bi samo interesiralo dali postoji zakon (brojkom i slovom) koji regulira pojam -pridružena isprava- HVALA!

 

 

sve u svemu, odgovor koji vi tražite - nema posebnog članka u Kaznenom zakonu koji radnje vezane za pojam pridružene isprave tretira kao kazneno djelo.

zamislite koliko pojmova u svijetu ima pa kada bi za svaki pojam bio predviđen poseban članak...e, to bi tek bio "opširan" Kazneni zakon, a novi pojmovi samo nastaju..

:-D

 

zato postoji sudska praksa.

 

Krivotvorenje isprave

Članak 311. KZ-a

(1) Tko izradi lažnu ispravu ili preinači pravu s ciljem da se takva isprava uporabi kao prava, ili tko lažnu ili preinačenu ispravu uporabi kao pravu ili je nabavi radi uporabe, kaznit će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do tri godine.

(2) Tko kazneno djelo iz stavka 1. ovoga članka počini glede javne isprave, domovnice, oporuke, mjenice, čeka, platne kartice ili druge isprave kojom se obavlja bezgotovinsko plaćanje, javne ili službene knjige koja se mora voditi na temelju zakona, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.

(3) Za pokušaj kaznenog djela iz stavka 1. ovoga članka počinitelj će se kazniti.

 

po tom članku ste presuđeni, dobro ste i prošli jer ste dobili skoro minimalnu zatvorsku kaznu i još uvjetnu.. ne vidim razlog ljutnje..

 

sve dalje što pišete je vaše promišljanje kao osobe koja na svoj način tumači određena ponašanja i postupke.

 

lijepo ste rekli i sami da reg. pločice izrađuje i izdaje MUP. točno. i te pločice se izdaju za točno određeno vozilo, određenog broja šasije, boje, karakteristika itd.itd.

 

vi ste pločice koje pripadaju jednom vozilu, stavili na vozilo koje je imalo druge pločice (ili nije imalo jer mu je istekla registracija). to je kazneno djelo. i sami to gore tako objašnjavate.

ne mora vlasnik vozila sam učiniti ovu radnju, to može biti i netko drugi, npr. njegov prijatelj, mehaničar i sl. onda će ta osoba kazneno odgovarati, a ne vlasnik (osim ako se dokaže da su zajedno tj. u dogovoru to učinili, ili ga ovaj poticao ili pomagao ili..ma, ima raznih kombinacija, da ne pišem više jer će se netko, ili vi, uhvatiti za neku napisanu riječ pa reći kako nije točna ili tko zna..svašta se ovdje na forumu može doživjeti..)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

panglu je napisao:

za "krivotvorenje službene isprave".

 

jedino mi ovo baš ne štima "službene" isprave.

 

da nije ipak samo krivotvorenje isprave?

 

 

koji članak je u presudi točno?

dajte prepišite zakonski opis ( ono - dakle, ....) i pravnu kvalifukaciju (ono - što je počinio kazneno djelo protiv vjerodostojnosti isprava- krivotvorenjem....)što tu dalje piše?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija