Jump to content

Teretno vozilo na leasing


tena123

Preporučene objave

Pitanje:

U studenom 2009. sklopljen je ugovor sa XY Leasing d.O.o. ...glasi ovako...XY Leasing daje u posjed N.D. vozilo marke:FORD COURIER. N.D. se obavezuje platiti cijenu vozila u iznosu od 1.300,00 eura i to tako da će 300,00 eura dati pri preuzimanju vozila a ostatak u 12 jednakih obroka što iznosi 83,34 eura mjesečno počevši od 01. prosinca 2009...Obrt je otvoren 15.03.2010., znači u DI vozilo može unijeti tek po otplati cijelog iznosa i obračunavati amortizaciju. U međuvremenu da li ima pravo na 100% PDV-a ili 70% za gorivo. Vozilo je teretno i do otplate registrirano na leasing kuću, a koristi se isključivo za potrebe obrta. Da li rate za otplatu treba plaćati preko računa i da li ih može unositi u KPI kao izdatak?

Puno hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ford Fiesta Courier može se smatrati terenim vozila sukladno propisima nadležnim za cestovni promet. Međutim, u svrhe oporezivanja općenito, ta marka vozila smatra se, nažalost, osobnim automobilom. Definicija osobnog automobila, u svrhe oporezivanja, dana je u Zakonu o posebnom porezu na promet osobnih automobila, ostalih motornih vozila plovila i zrakoplova.(www.porezna-uprava.hr)

 

Prema odredbi članka 3. stavak 1. točka 1. Zakona:

"...u smislu ovoga Zakona pojedini izrazi imaju sljedeća značenja:

 

1. osobni automobil – motorno vozilo namijenjeno prvenstveno za prijevoz putnika s najviše 9 sjedala (uračunano i sjedalo vozača), koje može biti izvedeno i kao »kombi-vozilo« kojemu se obaranjem ili vađenjem sjedala povećava prostor za utovar stvari, a izvedeno je iz karoserije osobnog automobila..."

 

Iz navoda u upitu, proizlazi da je obrtnik zaključio ugovor o financijskom najmu s leasing društvom s prijenosom vlasništva na kupca po isteku najma.

 

ugovor je zaključen u prosincu, valjda je tada izdan račun. obrt je otvoren u ožujku, pa ne možete koristiti pretporez po računu leasing društva jer se račun odnosi na 2009. kada niste bili obveznik PDV-a.

 

Odlukom unestite vozilu u obrt u evidenciju DI na ukupan iznos s PDV-om po računu iz prosinca. možete amortizirati vozilo i priznavati izdatak KPI (70% amortizacije).

 

možete odbiti 70% pretporeza za gorivo i druge izdatke.

 

trebate voditi evidenciju o prijeđenim kilometrima za službene potrebe.

 

amortizacija je izdatak a ne otplatne rate.

 

otplatne rate možete plaćati u gotovini ili sa žiroračuna ali na kraju godine kod obrasca DOH trebate dopisom objasniti da to nisu izdaci već su odljevi neutralni na dohodak - poreznu osnovicu (razliku između primitaka i izdataka).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija