Jump to content

ostavinska prosla i sad?


bullmanst

Preporučene objave

ukratko, bila je ostavinska, umrli je napisao oporuku. svi nasljednici dosli kod javnog biljeznika i prihvatili oporuku.

u oporuci je otprilike pisalo:

- prizemlje ostavljam osobi A

- I kat kuce osobi B

- II kat kuce osobi C

- zemlja osobi D

...

 

problem nakon ostavinske je sljedeci:

izmedju kuce i zemlje nalazi se garaza koja nigdje nije spomenuta u oporuci. vlasnik zemlje kaze da je garaza njegova (napravljena je na doticnoj zemlji), vlasnici kuce da je njihova (garaza se naslanja na kucu i tu je vec godinama).

kako najjednostavnije i brzo rijesiti problem?

 

da li se moze provesti dodatna ostavinska koja ce to rascistiti? vjerujem da nitko nece stvarati probleme samo da neka sluzbena osoba (sudac, vjestak, javni biljeznik, netko treci!?) kaze kako je po zakonu i da to bude nekako sluzbeno zapisano.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Obzirom da se garaza nalazi na zemljistu koje je pripalo osobi D, to mu je ona pripala, po nacelu superficies solo cedit, tj. onoga cija je zemlja, pripada mu sto je tu na zemlji njegovoj. Za mene je ovo potpuno nesporno.

Navodjenje u smislu da je "garaza tu bila godinama, da se naslanjala"...itd...itd...ne moze utjecati na kvalitet gore navedene pravne cinjenice. Dakle, ako je tocno da je garaza sagradjena na zemljistu koje pripada osobi D, apsurdno je to dovoditi u sumnju. Cisto kao sunce!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru. I jos stoji ono pitanje, da li postoji neki elegantni a sluzbeni nacin da se to rijesi? da bude zapisano garaza pripada osobi toj i toj radi toga i toga npr. 'superficies solo cedit'.

 

mozda samo da nadopunim. postojala je zemlja gdje je na jednom djelu napravljena kuca i garaza, te je ostao dio zemlje koji se obradjuje. Umrli je u oporuci naveo kome ostavlja kucu, a kome ostavlja obradivu zemlju oko kuce, ali nigdje se ne spominje garaza pa to stvara zabunu.

U oporuci nigdje ne spominju nikakve oznake cestica i slicno, vec jednostavno 'narodnim' rjecnikom je receno, kuca osobi toj i toj, zemlja za obradjivanje osobi toj i toj.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija