Jump to content

ne bis in idem


markun

Preporučene objave

lijepo vas molim ako bi mi mogli odgovoriti na slijedeće.

Imao sam incident sa jednim dečkom u kojem je bilo verbalne svađe, i nakon što sam se okrenuo i otišao on je za mnom bacio željeznu šipku koja je ipak pala pokraj mene jer sam uspio izbjeći, a da me pogodila imao bih zasigurno velike posljedice. Zvao sam i policiju nakon toga.Završili smo na Prekr.sudu, zbog javnog reda i mira, a ja sam ga još i tužio zbog pokušaja teške tjel.ozljede. Došlo je rješenje nedavno sa opć.suda da se postupak obustavlja jer primjenjujući načelo ne bis in idem da se ne može više voditi ista stvar pred dva suda.(to mi je rekao odvjetnik da je nova izmjena toga pravila). Prije svega me čudi kako to moj odvjetnik nije znao na vrijeme kad se žalio, a još više da je to isti slučaj. Bi li tako isto bilo i da me nekim čudom pogodio u leđa s tom šipkom i ostao nepokretan. S druge strane sam čuo da se zakon primjenjuje retroaktivno, jer se ovaj slučaj dogodio prije par godina,pa vas lijepo molim za odgovor da li primjena ovog načela ovdje ima smisla jer se slučaj dogodio ipak mnogo prije nego što su ga izmijenili.

hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Iščitavam između redaka da je ta kaznena prijava toliko nakićena da se opis radnje preklapao sa elementima narušavanja javnog reda i mira, a za to zahvalite onome tko je pisao tu kaznenu prijavu.

 

Presuda po predmetu Maresti protiv Hrvatske, koje je presudno tom odbačaju kaznene prijave je objavljena tek u travnju ove godine, što znači da vaš odvjetnik nije mogao znati za događaje koji će se događati naknadno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

radi se o tome što je to jedan te isti događaj, samo što sam posebno išao privatnom tužbom za pokušaj teške tj.ozljede, uz to što smo bili na prekršajnom sudu. Sad me samo zanima da li je u redu što je općinski sud obustavio postupak zbog tog načela, jer se isti postupak vodio i pred prekršajnim sudom??

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Osobnog sam stajališta da je sud pogrešnop obustavio postupak.

 

Radi se o dvije različite stvari jer je u prekršajnom postupku zaštićemno dobro javni red i mir, a u kaznenom život i tijelo.

 

Ni sama radnja oba djela se ne podudara.

 

U prekršajnom postupku se počinitelj kažnjava zbog svađe, a u kaznenom zbog bačene metalne šipke s namjerom (teškog?) ozljeđivanja.

 

Mislim da bi se imalo osnove za žalbu

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija