Jump to content

Rokovi


Amateri

Preporučene objave

Postoli li rok i po kojem Zakonu, ako je jedan pravni subjekt (Udruga) uputio zahtjev za informacijama i ukazao na potrebu pridržavanja Zakona, drugom pravnom subjektu (firmi koja pruža javne usluge), za odgovor ????

 

Kao npr. tijela javne vlasti prema članku 12. Zakona o pravu na pristup informacijama (NN 172/03); „ Na temelju usmenog ili pisanog zahtjeva tijelo javne vlasti obvezno je omogućiti podnositelju zahtjeva pristup informaciji najkasnije u roku od 15 dana od dana podnošenja zahtjeva. U slučaju nepotpunog ili nerazumljivog zahtjeva tijelo javne vlasti pozvat će podnositelja zahtjeva da ga ispravi u roku od tri dana. Ako podnositelj zahtjeva ne ispravi zahtjev na odgovarajući način tijelo javne vlasti odbacit će rješenjem zahtjev kao nerazumljiv ili nepotpun.”

 

Unaprijed hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Poštovani, vidim da nema odgovora, znači nisam uspio pojasniti što me zanima.

Pa evo ukratko detaljnije.

Kao Udruga za zaštitu potrošača poslali smo dopis i zamolbu gradu za potporu sukladno Zakonu o zaštiti potrotošača i Nacionalnom programu zaštite potrošača.

Grad nije reagirao na dopis više od tri mjeseca, pa smo uputili ponovni dopis gdje smo upozorili za određene Zakonske obveze kako je navedeno u prijašnjem postu.

 

Dobili smo odgovor da grad nije bio dužan postupiti po Zakonu o pravu na pristup informacijama, jer se nismo u predmetnom dopisu pozvali na taj Zakon.

 

Vjerojatno su u pravu, ali me zanima postoji li u Hrvatskoj neki propiss koji obvezuje onog kome je upućen podnesak da odgovori na njega i u kom roku ?

I što ako ne odgovori ?

 

Jer

Hrvatski sabor u veljači 2010. godine usvojio je Nacionalni program Nacionalni program za razdoblje 2009-2012 (Program je Sabor prihvatio je sa zakašnjenjem od jedne godine). Iako ovaj Nacionalni progam niza nedostataka, na zadnjoj stranici ima tabelu:

 

2n6ubgi.jpg

 

Prema tome čini mi se da grad ne samo da ne odgovara na naše podneske, nego se oglušuje da Odluku Vlade RH.

 

Kako mi kao udruga nemamo mogućnosti angažirati pravnika, molimo može li nam ovdje netko pomoći ili nas uputiti koje Propise da proučimo !!!!!!

 

Nasrdačnije zahvaljujem !!!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

U Vašem dopisu, kako i sami navodite, ne radi se o zahtjevu za pristup informacijama, već je to zahtjev za potporu.

Mislim da prvo trebate tražiti da Vam se omogući uvid u proračun grada, temeljem Zakona o slobodnom pristupu informacijama, kojem ste se obratili. Tu ćete naći informaciju koiko je i da li je uopće predvidjeno proračunom davanje potpore.

Postoji mogućnost da je proračun javno objavljen na internet stranici grada.

Ukoliko jeste, tražite da Vas zajedno sa ostalim korisnicima uvrste u popis korisnika potpore iz tekućeg proračuna.

Ako sredstva nisu uoopće predvidjena proračunom, uvijek postoji mogućnost da se potpora da i iz tekućeg proračuna, a posebnim zahtjevom sa svojim programom rada i ostalim potrebnim dokumentima obratite se zahtjevom da Vas se usvrsti u naredni proračun u sredstva potpore udrugama za zaštitu potrošača.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala Prekaljen :palac:

 

Skužio sam pojašnjenje. jest da mi malo duže treba

:namiguje:

 

Ali me ipak i dalje nešto zanima.

 

Ako nekome pošaljete dopis, kao u gornjem slučaju, morali li taj "netko" reagirati na taj dopis bili koje vrste ili ga može jednostavno baciti u koš :misli:

 

Ja sam se pokušao pozvati da Zakon o dosputnosti informacijama, ali očito nije to to :-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija