Jump to content

obnova postupka


liliana1111

Preporučene objave

mora ponovo pokrenuti postupak kod lijecnice opce medicine s razlogom pogorsanja bolesti (4 in).Za ponovni izlazak na komisiju za stupanj invalidnosti HRVI mora proci dvije godine,ali nisam bas siguran ali mislim da moze ici i na komisiju HZMO.Sve se to moze vec sutra pitati od 08-16 na besplatni telefon 0800 63 63 63.Sigurno ima i kolega s istim iskustvom koji ce vam jos danas to savjetovati. :palac:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

nisam jako dugo bio na forumu,pa sam ovo uočio i trebao bih nadopuniti kolegu depresivca.

Za povećanje postotka invalidnosti ide se na vojno liječničko povjerenstvo (vojnu komisiju) s tim da se dokumentacija odradi u uredu za branitelje (Hrvi)koja tu papirologiju šalje na vojno liječničko povjerenstvo (npr.Osijek,prvostupanjska) Nakon dolaska rješenja iz Zagreba,javite se svom liječniku i radite sve što je potrebno za izlak na civilnu komisiju-mirovinsko.

No ne morate raditi ovaj prvi postupak ako ste zadovoljni postotkom invalidnosti(npr.HRVI 30%),već možete ići na pogoršanje bolesti kod vještaka (npr.Vukovar),s tim da postupak ide po određenoj proceduri koju ste vjerujem već prošli;dokumenti-nalazi o pogoršanju bolesi,liječnik opće prakse,obrazac IN1,predavanje papira u mirovinsko za vještaka...itd.nemojte miješati pojmove povećanja postotka invalidnosti i omjera.Postok invalidnosti radi vojna komisija(da je tako nazovem),a omjere radi vještak u mirovinskom na osnovi nalaza vojne komisije , obrasca IN1 1 i još štošta drugog...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Što se tiče ovog drugog, naime promjene omjera kod vještaka HZMO; postoji li tu neki rok koji mora proći od prethodnog vještačenja. Drugo pitanje: da li umirovljenik (po ZOPHBDR) bez statusa HRVI također može tražiti promjenu omjera temeljem drastičnog pogoršanja zdravlja (a nakon onog famoznog zakona iz studenog 2009.g.)?? :misli:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Famozni zakon o izmjenama i dopunama ZOPHBDR iz 2009 nije imao nikakve promjene vezane za ovo kolega što ti pišeš.Ukoliko je došlo do promjene u zdravstvenom stanju umirovljenika a pogotovo drastičnih,kako ti kažeš,umirovljenik ima pravo na ponovnu procjenu radne sposobnosti zbog novonastale zdravstvene situacije ima li on status HRVI ili nema.Uzmimo primjer,branitelji bez statusa HRVI imaju također kumuliranu mirovinu pa s obzirom na pogoršanje bolesti,može doći do povečanja postotka invalidnosti vezane uz rat.Koliko je to s obzirom na sadašnju situaciju realno,teško je reći.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pa kolega Depresiva ,ja nemam takovo iskustvo.Naime kada sam došao u Tvrtkovu na vještačenje zbog pogoršanja zdravstvenog stanja sa svim novim nalazima itd.rečeno mi je da me bez statusa HRVI nemogu vještačiti i upravo smo zbog toga na temi Ustavni sud-međunarodni sud pokrenuli nešto sa tim u vezi odnosno pokušali smo se okupiti da se ide na ocjenu ustavnosti istog zakona.Pozdrav.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Robi91 je napisao:

... ja nemam takovo iskustvo.Naime kada sam došao u Tvrtkovu na vještačenje zbog pogoršanja zdravstvenog stanja sa svim novim nalazima itd. rečeno mi je da me bez statusa HRVI nemogu vještačiti ...

 

Podnesite zahtjev za ponovno utvrđivanje uzroka invalidnosti zbog pogoršanja pa neka vam onda u rješenju pisano navedu to što kažete da su vam (usmeno) rekli u HZMO-u.

Ja vam mogu ponoviti ono što sam nekoliko puta naveo na ovu temu: u postupku ponovnog utvrđivanja uzroka invalidnosti zbog pogoršanja (kod HZMO-a) za HB-a koji već ima priznato pravo na invalidsku mirovinu kumuliranog uzroka (kakav je vaš slučaj) činjenica da ima ili nema status HRVI-a nema nikakav utjecaj na mogućnost nove ocjene.

Da li će vještaci utvrditi da je došlo do pogoršanja ili neće, to je već drugo pitanje na koje samo oni znaju odgovor.

Ponavljam, nema zakonske osnove da vam HZMO odbije zahtjev za pogoršanje zato jer nemate priznat status HRVI-a.

 

Robi91 je napisao:

... upravo smo zbog toga na temi Ustavni sud-međunarodni sud pokrenuli nešto sa tim u vezi odnosno pokušali smo se okupiti da se ide na ocjenu ustavnosti istog zakona.

 

Ako me sjećanje ne vara u temi Ustavni sud-Međunarodni sud vaš početni post se odnosio na pokretanje postupka kod Ustavnog suda RH / Međunarodnog suda u Strasburgu radi odbijanja zahtjeva za priznavanje statusa HRVI zbog propuštanja zakonskog roka za podnošenje zahtjeva, a to je sasvim druga priča.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pozdrav za Robi91 i sve ostale od Zagi-a.

Da vam pojasnim u vezi teme pogoršanje morate obratiti pažnju na temu "bez RVI pogoršanje" tamo vam je sve podrobnije opisano pa obratite pažnju na postove od Zagi87 koji se direktno odnose baš na tamu zahtjeva za pogoršanje bolesti bez statusa HRVI, također skrećem pozornost na postove koje je pisao morskywuk gdje ima puno korisnih saznanja i pravnih savjeta. Evo još samo da vam prenesem da su moja iskustva u svezi pogoršanja bolesti u HZMO ista kao i vaša s time da sam ja preko pravnika koji radi u centru psihosocijalne pomoći za branitelje na donjeto rješenje HZMO-a uložio žalbu a ako će trebati podnjet ću i tužbu. Ako ima tko još što za pitati nek pita, toliko od mene za sad. Pozdrav pravim braniteljima ma gdje god bili!!!

:palac::palac::palac::palac::palac::kavica:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Puno hvala i Morkomvuku i Zagiju,ali samo sam htio reći svoje iskustvo u vezi obnove postupka kod HZMO-a.Vjerovali ili ne rečeno mi je upravo tako :ako nemate HRVI nemožemo vas niti vještačiti.Moram priznati da je i meni to potpuno nelogično,ali nema predaje i idemo do kraja.Sada ću zatražiti od doktora opće prakse da me ponovno pošalje na vještačenje u Tvrtkovu pa da vidimo kaj će reći ili da pričekam jer mi u rješenju piše da je kontrolni pregled u listopadu pa da onda idem po redovnoj proceduri ako će me uopće zvati jer sam čuo da i tu rade spačke sa nama.Molim savjet i pozdrav svima. :palac:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mislim da se ne bi moglo reći da se tu radi o "kontrolnom pregledu", već o ponovnom vještačenju temeljem zahtjeva koji ispunjava liječnik opće prakse. Kod mene se radi o pogoršanju zdravlja, odnosno bolesti koje su proistekle iz DR-a, pa bih zato tražio promjenu omjera (sada je 30% rat). Interesira me da li moja liječnica o.p. treba u zahtjevu naglasiti da se traži promjena omjera rat-mir, ili je to samo uopćeni zahtjev za med. vještačenjem u HZMO-u?? :-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

uvijek možeš tražiti ako je došlo do pogoršanja. Doktor opće prakse ti napiše prijedlog za medicinsko vještačenje u dva primjerka i s novim nalazima ideš na komisiju koja će procjeniti da li je došlo do pogoršanja te na osnovu toga mijenjati omjer.

 

Kontrolni pregledi još uvijek postoje, te ako u riješenju piše listopad onda te ne mogu zvati u rujnu, ali te lako mogu zvati u studenom. Isto tako te ne moraju zvati ako procjene da za tim nema potrebe.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ako je došlo do pogoršanja zdravstvenog stanja

svakih dvije godine(od pravomočnog rješenja)može se podnijeti prijedlog za procijenu nove invalidnosti .

(državnoj upravi ,Odjelu za branitelje).

uz prijedlog se dostavlja i nova liječničke dokumentacija.

 

ipak dobro razmisli prije podnošenja novog prijedloga za PLP

u okolnostima stradavanja upisani su zdravstveni problemi vezani za Domovinski rat.

 

nova invalidnost bi mogla biti veča i vezana za civilne život

tada dobiješ povečanu civilnu invalidnost.

 

možda je bolje da vještačenje invalidnosti za srce(ako nije sigurno posljedica rata)i odstranjenje bubrega obaviš pri mirovinskoj komisiji.

HRVI ostaje i dalje HRVI (mali je 40%)

a dobiješ i civilnu invalidnost.

dobro se raspitaj i razmisli.pa odluči.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

19st50 je napisao:

Poštovani,

imam 40% trajnog invaliditeta HRVI, u mirovini sam. Interesira me da li bih mogao tražiti obnavljanje(reviziju) postupka s obzirom da se moje zdravstveno stanje pogoršalo. Konkretno, pogoršanje zdravstvenog stanja se odnosi na ugradnju pacemakera i odstranjenje bubrega.

 

Iako su vam višnjaZ i bovu naveli obje opcije, bilo bi dobro da pojasnite da li ste mislili na utvrđivanje novog % oštećenja organizma priznatog HRVI-a zbog pogoršanja (dakle, postupak kod nadležnog Ureda državne uprave koji vam je priznao status HRVI-a) ili ste mislili na postupak ponovne ocjene kod nadležnog tijela HZMO-a (invalidska mirovina).

Manje ćemo lutati u odgovorima, a vi ćete dobiti jasniji odgovor.

Pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

19st50 je napisao:

mislio sam na utvrđivanje novog % oštećenja organizma priznatog HRVI-a zbog pogoršanja zdravstvenog stanja. Informaciju koju sam zaboravio napisati u prvom postu je da sam 1991. bio zatočen.

Kako vam je već napisano, treba proći najmanje dvije godine od dana donošenja konačnog rješenja kojim vam je priznat status HRVI-a da bi mogli podnijeti zahtjev za pogoršanje.

Pri tome treba voditi računa da će se u takvom postupku ocjenjivati samo pogoršanje one bolesti / ranjavanja / ozljede za koju imate priznat status HRVI-a. Drugim riječima, ukoliko se sadašnje pogoršano zdravstveno stanje ne može s medicinske strane uzročno povezati sa ranije utvrđenim oštećenjem organizma (temeljem kojeg ste ostvarili status HRVI-a), neće vam se u ovome postupku povećati % oštećenja organizma.

Npr. ukoliko imate priznat status HRVI temeljem psihofizičkog zlostavljanja u neprijateljskom logoru, koje je za posljedicu imalo i oštećenje bubrega (što treba biti navedeno u nalazu i mišljenju DLP-a), onda će PLP & DLP kasnije odstranjenje bubrega vrlo vjerojatno povezati s zlostavljanjem u neprijateljskom logoru.

S druge strane, ukoliko imate priznat status HRVI temeljem psihofizičkog zlostavljanja u neprijateljskom logoru koje je za posljedicu imalo psihičko oboljenje, a oboljenje bubrega se nigdje ne spominje u medicinskoj dokumentaciji (niti u nalazima nakon razmjene, niti u nalazima i mišljenjima PLP-a i DLP-a), kasnije odstranjenje bubrega PLP & DLP vjerojatno neće povezati s zlostavljanjem u neprijateljskom logoru.

U oba slučaja navodim 'vrlo vjerojatno', jer ipak je odluka na liječnicim, a ovo je samo primjer radi boljeg razumijevanja postupka.

Pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

dragi kolege pomoć!liječnik opće prakse me šalje ponovno na procjenu odnosno obnovu postupka za povećanje omjera rat-mir ali mi kaže da nabavim dokumentaciju odnosno obrazac koji mi je popunila moja vojna doktorica kada me prvi put slala na procjenu.gdje da nađem taj obrazac?doktor navodno ne zna što treba napisati.u mirovini sam od 2006 sa 50-50 opća i tada je šifra bila f 43 a već 2 god je f 62 kontinuirano se liječim,dnevna,psihologijsko vještačenje itd otišao u mirovinu bez statusa hrvi a sada i to imam.pomagajte ako neko zna.unaprijed hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dragi prijatelji ako netko može da mi objasni moj slučaj bio bi zahvalan pitanje glasi.

Prošao sam obnovu postupka vještak na mirovinskom mi promjenija omjer rat/mir

do sada je bija 30/70 sada sam dobija rat 70%/mir 30% i taj omjer je potvrđen u Zagrebu i vračen u moj podružni ured e sad kontaktirao sam gospođu na mirovinskom koja vodi moj predmet od nje sam dobija odgovor da mi novo rješenje ne utječe na visinu mirovine jer je kod mene ionako več obračunato po povoljnijim uvjetima,kako može bit obračunato kad sam rješenje dobija tek prije pet dana,a na vještačenju sam bija u 4mj 2010.

Da dodam,u mirovini sam od 2003(4gbr od 01.06.1991 do umirovljenja)opča nesposobnost,hrvi 30% od 1993,čin Stožerni Narednik.

Dali mene gospođa sa mirovinskog mulja ili nezna što joj je posao ili je dala ispravan odgovor na moje pitanje.

 

Pozdrav svima koji istinski vole Hrvatsku

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Boki66 je napisao:

Dragi prijatelji ako netko može da mi objasni moj slučaj bio bi zahvalan pitanje glasi.

Prošao sam obnovu postupka vještak na mirovinskom mi promjenija omjer rat/mir

do sada je bija 30/70 sada sam dobija rat 70%/mir 30% i taj omjer je potvrđen u Zagrebu i vračen u moj podružni ured e sad kontaktirao sam gospođu na mirovinskom koja vodi moj predmet od nje sam dobija odgovor da mi novo rješenje ne utječe na visinu mirovine jer je kod mene ionako več obračunato po povoljnijim uvjetima,kako može bit obračunato kad sam rješenje dobija tek prije pet dana,a na vještačenju sam bija u 4mj 2010.

Da dodam,u mirovini sam od 2003(4gbr od 01.06.1991 do umirovljenja)opča nesposobnost,hrvi 30% od 1993,čin Stožerni Narednik.

Dali mene gospođa sa mirovinskog mulja ili nezna što joj je posao ili je dala ispravan odgovor na moje pitanje.

 

Pozdrav svima koji istinski vole Hrvatsku

 

Mogu samo pretpostaviti što znači to što ti je rekla a to je da ti je 2003 obračunata mirovina takozvanom Pančićevom formulom,što se na prevođenju pokazalo povoljnije pa ti je takva i ostala ,mirovina bi ti trbala biti oko 5200 da bi bila povoljnija od novog omjera.Ako je moja pretpostavka točna onda je ona u pravu.Potpuno identičan slučaj imao je moj prijatelj.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala Zozef na odgovoru na moje pitanje.

Iz tvog odgovora ispada da je bilo bolje tko je bija umirovljen za vrijeme Pančiča odnosno sdp-a nego sada za vrijeme hdz-a ali mi nije jasno kako me na mirovinskom nisu upozorili da u mom slučaju promjena omjera rat/mir neče ništa promjeniti u izračunu mirovine tako da ne prolazim cijelu tu proceduru i ne oduzimam vrijeme vještacima i ljudima koji to moraju obaviti,ali sve jedno sačekat ču pisano riješenje pa da vidim što u njemu točno piše.

 

Pozdrav svim Braniteljima

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ma prijatelju to je ipak onako kako koga zakači.Meni osobno bolje je pogodovao ovaj važeći zakon i to bitno a mnogim mojim prijateljima onaj prije njega pa im je ostala stara mirovina kao povoljnija.A što se tiče uzaludnosti postupka,možda jednog dana pomogne ako bude mjenjanja osnova zakona.Isto tako prateći ovaj forum mogli ste vidjeti otprilike kolika bi vam bila mirovina sa kojim omjerom rata i mira te ste shodno tome trebali odlučiti ići ili ne u obnovu postupka.Pozdrav.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija