Jump to content

tko je socijalno ugrozen?


oltea

Preporučene objave

Otac smatra da je socijalno ugrozen i da ga brat i ja moramo financijski pomagati jer da je to zakon.

Ja zivim u inozemstvu pa nisam sigurna koje su mi duznosti prem ocu.

Oceva situacija:

2,500 Kuna penzija (plus zaostaci svake godine, ne znam o kojem se iznosu radi)

1,000 Kuna najam od stana u njegovom vlasnistvu

On ima 82 godine, zdrav je i vlastitom odlukom zivi sam u kuci u kojoj smo ja i brat vecinski vlasnici, a postoje jos 3 suvlasnika (nerijeseni imovinski odnosi, sudski postupak je u toku).

Dali U Hrv postoji crta ispod koje se osoba smatra socijalno ugrozenom?

Hvala na savjetu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Postovana,

Iako to sluzbene statistike mozda ne potvrdjuju, smatram da se tesko moze kvalitetno prezivjeti s petsto eura u zemlji s 23 % pdv-a ukoliko si sami ne proizvodimo hranu u vlastitom vrtu.:svorc:

 

Niste naveli ni kolike rezije placa Vas otac mjesecno tj. koliko mu ostaje za hranu i druge osnovne (higijenske) potrebe.

No sa 115 Kn na raspolaganju dnevno stvarno sumnjam da si moze priustiti ni bilo kakav novi odjevni predmet ili knjigu, a kamoli jos neki izlet ili rucak ili veceru u restoranu.

 

U zivotu cesto poklanjamo stvari koje nas nitko ne trazi niti su im potrebne, a kad nas se direktno nesto zatrazi – sto je zapravo jedini konkretan izraz necije zelje i potrebe – opiremo se zamolbi.

 

A pokusajte takodjer zbrojiti davanja roditelja da djecu osposobe za samostalan zivot i zamislite koliko bi to novaca danas bilo ustedjenih da nije bilo djece i njihovih potreba...

 

Imajte na umu da oceve zelje moze uslisiti i neka druga „dobra dusa“ - sto Vam kasnije moze biti izvor sasvim nepotrebnih problema - stoga Vam, ukoliko odlucite pomagati nekim mjesecnim iznosom, dobronamjerno savjetujem da napravite s ocem ugovor o dozivotnom ili dosmrtnom uzdrzavanju.

LP

:-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Obiteljski zakon, Članak 213.:

 

(1) Punoljetno dijete je dužno uzdržavati roditelja koji nije sposoban za rad, a nema dovoljno sredstava za život ili ih ne može ostvariti iz svoje imovine.

 

(2) Dijete se može osloboditi dužnosti uzdržavanja roditelja koji ga iz neopravdanih razloga nije uzdržavao u vrijeme kad je to bila njegova zakonska obveza.

 

vjerojatno postoji dohodovna "crta" ispod koje se osoba smatra socijalno ugroženom, ali ni uz najbolju volju nisam uspjela pronaći točnu cifru; možda Vam orjentaciono može pomoći podatak da se pravo na doplatak za djecu stječe ako korisnikov ukupni dohodak, ostvaren u prethodnoj kalendarskoj godini, po članu kućanstva mjesečno ne prelazi 50% proračunske osnovice (za ovu godinu iznosi 3.326,00 kn.)

 

toliko o uzdržavanju roditelja i socijali kažu zakoni i pravila...a s ljudske strane gledano, Poduzetničin Vam je odgovor najbliže stvarnosti ;-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne znam da li su objavljeni podaci za prošlu godinu, pa radi orjentacije navodim podatke za 2008.:

 

"Statistički, prag rizika od siromaštva u prošloj je godini za samačko kućanstvo bio dohodak, s novčanim i naturalnim primanjima, od 23.969,31 kunu ili 1.997,44 kune prosječno mjesečno.

Izraženo u dohotku samo u novčanim primanjima (znači bez naturalnih) samačko je kućanstvo u prošloj godini za život bez rizika od siromaštva trebalo 22.311 kuna."

 

Možda i ovo pomogne:

"Uzdržavanim članovima uže obitelji i uzdržavanom djecom smatraju se fizičke osobe čiji oporezivi primici, primici na koje se ne plaća porez i drugi primici koji se ne smatraju dohotkom, ne prelaze iznos šesterostrukoga osnovnog osobnog odbitka na godišnjoj razini.

Od 01.07.2008.g. osnovni osobni odbitak iznosi 1.800,00 kuna i to za svaki mjesec poreznog razdoblja za koji se utvrđuje porez.

Drugim uzdržavanim članovima uže obitelji u smislu ovoga Zakona smatraju se bračni drug poreznog obveznika, roditelji poreznog obveznika i roditelji njegovoga bračnog druga, preci i potomci u izravnoj liniji, maćehe odnosno očusi koje punoljetno pastorče uzdržava, bivši bračni drugovi za koje porezni obveznik plaća alimentaciju i punoljetne osobe kojima je porezni obveznik imenovan skrbnikom prema posebnom zakonu."

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija