Jump to content

pravo na naknadu za skrb o invalidu


TGE

Preporučene objave

Najljepše molim za pomoć.

Moj je rodjak obolio od multiple skleroze te je nakon smrti oba roditelja,uslijed radne nesposobnosti,dobio je obiteljsku mirovinu od 2000 kn.Svjestan je da je za naše prilike,na žalost to solidna mirovina,ali kako je njemu potrebna i skrb,u smislu svakodnevnih aktivnosti,odlaka u trgovinu,ljekarnu,poštu,kuhanja,pospremanja,to mora plaćati,s obzirom da je 350 km udaljen od nas.

Ima li ikakove mogućnosti i prava na eventualnu naknadu u tu svrhu i na koji je način može realizirati?

Unaprijed hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Poštovani,

mišljenja sam da Vaš rođak ima pravo na Doplatak za pomoć i njegu, čl. 43 do 48 Zakona o socijalnoj skrbi. Iznos doplatka može biti u punom (100%) ili smanjenom iznosu (70%) osnovice, što konkretno znači ili 500 kn ili 350 kn, budući da je aktualni iznos osnovice 500 kn.

Također, možda bi imao pravo i na Pomoć i njegu u kući, što znači organiziranje prehrane, obavljanje kućnih poslova (čl.50 do 52).

Prvi korak za pokretanje postupka je odlazak u Centar za socijalnu skrb prema mjestu prebivališta, gdje treba reči da traži gore navedeni doplatak prema Zakonu o socijalnoj skrbi, pa će mu dati popis papira koje treba pribaviti, te slijedi vještačenje i donošenje rješenja, nadam se pozitivnog.

Nadalje, rođak bi mogao podnijeti zahtjev za tjelesno oštećenje, koje se putem posebnog obrasca podnosi nadležnoj ispostavi Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, te opet nakon provedenog vještačanja, a ovisno o priznatom stupnju oštećenja, može imati neka dodatna prava.

Lijep pozdrav.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

krklec je napisao:

Nadalje, rođak bi mogao podnijeti zahtjev za tjelesno oštećenje, koje se putem posebnog obrasca podnosi nadležnoj ispostavi Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, te opet nakon provedenog vještačanja, a ovisno o priznatom stupnju oštećenja, može imati neka dodatna prava.

 

Ukoliko ste htjeli napisati da može podnijeti zahtjev za priznavanje prava na naknadu zbog tjelesnog oštećenja, onda treba naglasiti da taj zahtjev može podnijeti samo osoba (osiguranik) kod kojega je tjelesno oštećenje od najmanje 30% nastalo kao posljedica ozljede na radu ili profesionalne bolesti.

Pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

visnjaZ je napisao:

Pa mislim da ovdje nije stvar da će nešto ostvariti kod mirovinskog osiguranja ali je bitno da mu se utvrdi postotak tjelesnog oštećenja na osnovu kojeg će pri nekim drugim ustanovama ostvariti svoja prava.

OK, možda ja nisam pravilno "ubrao" što je kolega krklec napisao, možda nije riječ o naknadi zbog tjelesnog oštećenja već je mislio na podnošenje zahtjeva za utvrđivanje tjelesnog oštećenja.

Zato, da ne budemo tajnoviti, navedite čovjeku koja prava može ostvariti i u kojim drugim ustanovama na temelju tjelesnog oštećenja koje utvrdi HZMO, a koja prava krklec nije nabrojio.

Pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Temeljem vještačenja koje provodi Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje, a ovisno o utvrđenom postotku oštećenja organizma mogu se ostvariti sljedeća prava:

- ako je osoba u radnom odnosu, a vještačenjem joj se utvrdi najmanje 30% tjelesnog oštećenja, ima pravo na povećanje osobnog odbitka, znači u konačnici nešto veću plaću (osobni odbitak se upisuje TEMELJEM RJEŠENJA o tjelesnom oštećenju u poreznu karticu u Ministarstvu financija pri nadležnoj poreznoj upravi; poreznu karticu posjeduje poslodavac, od njega ju preuzmete, izvršite promjenu, te vratite poslodavcu kako bi MOGAO PO ISTOJ POSTUPITI)

- također, osoba u radnom odnosu može steći pravo na isplatu potpore za invalidnost u tvrtki u kojoj radi, naravno ako se ista isplaćuje, odnosno točnije ako je to pravo regulirano Kolektivnim ugovorom, Pravilnikom o radu ili Ugovorom o radu

- za utvrđeno 100% oštećenje organizma osoba neovisno o radnom statusu ima pravo na plaćanje premija DOPUNSKOG ZDRAVSTVENOG OSIGURANJA na teret državnom proračuna

- temeljem učlanjenja u neku od Udruga invalida mogu se ostvariti prava na plaćanje RTV pristojbe u 50% manjem iznosu, pravo na povoljnije telefonske pakete, prijevoz poseban i slično.

 

U svakom slučaju, budući da je to vrlo široka tema, preporučam neku od brošura neke od Udruge invalida, konkretno ovaj čas sam internetu na jednoj koju je uz potporu Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi RH izdala Udruga invalida Križevci - Petar Gatarić, Moja prava - moje obveze,i čini mi se jako, jako pregledna i dobra, sve se lijepo navodi, pa i vezano na utvrđivanje tjelesnog oštećenja, tko gdje. Naime, vezano na primarno pitanje, za osobu koju prima obiteljsku mirovinu a vjerojatno nije sama bila u radnom odnosu, vještačenje će/bi trebao/mogao obaviti samo Centar za socijalnu skrb.

 

I da, vještačenje za tjelesno oštećenje se ne provodi isključivo u svrhu isplate naknade, budući da pravo na istu imaju osobe, osiguranici, kod kojih je došlo do ozljede na radu ili je utvrđena profesionalna bolest i to samo ako se vještačenjem utvrdi oštećenje od min. 30%.

 

Važno je reči da je teško ovako općenito navoditi koja sve prava bi određena osoba mogla imati, jer tek uvidom u pravo stanje stvari se može dati konkretan odgovor, te tu nastupa javna uprava, ustanove koje su servis građana (mirovinsko, zdravstveno, socijalno) i dužne su pružiti pomoć neukoj stranci. Je l'? E sad...

 

Lijepi pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

slažem se s višnjom z,bitno je da se utvrdi postotak tjelesnog oštečenja(305kuna košta zahtjev za vještačenje,moje dijete ima riješenje od 40 posto tjelesnog oštečenja) )),kako bi dalje mogao ostvariti neka svoja prava,kao npr.smanjeni računi za telefon,manji iznos cijene karte za prevoz autobusom ili vlakom, ili autoputem ,a kada dobije nadam se pozitivno riješenje najbolje mu je otići u neku od udruga za tjelesne invalide i tamo se raspitati o svojim pravima.(što veći postotak tjelesnog oštečenja to ima i veća prava)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija