Jump to content

Provala u posjed


igor55

Preporučene objave

imam sljedeći problem:

imam posjed na selu i jedan dio je ograđen pletenom žicom i stupovima, tu su i vrata - ulaz koja su osigurana lancem i lokotom. unutar žice se nalazi mala kućica i tu držim alat, suhu hranu za pse i ostale potrepštine.

odnedavno mi netko ulazi na posjed i razvaljuje ogradu od žice i odnosi hranu za pse i sitniji alat.

na taj posjed dolazim nekoliko puta tjedno i svaki puta zateknem razvaljenu ogradu koju sam već nekoliko puta popravljao i zatezao.

Zanima me da li smijem postaviti unutar kućice nekakvu zamku da se provalnik ozljedi i dokle smijem ići u tom slučaju sa postavljanjem zamke, mislim na to da se ako provalnik uđe unutra izbode na čavle, i slično da li ću biti ja i koliko za to odgovoran ili provalnik koji je silom ušao u moj prostor?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Naravno da ćete biti odgovorni ako postavljate kojekakve opasne zamke! To ne da je prekoračenje dopuštene samopomoći, to je doslovno kazneno djelo počinjeno s namjerom.

zar nije jednostavnije bolje zagraditi tu stranu posjeda radi sprečavanja / otežavanja ulaza, obavijestiti policiju o portupravnom smetanju, ili jednostavno postavite alarm?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

možete provalnika zadrzati do dlaska policije ali nesmijete prekoračiti mjere samopomoći a gdje je mjera samopomoći treba odrediti ovisno o namjerama i ponasanju provalnika kada ga zateknete,znači nesmijete upotrebljavati fizičku silu čija bi posljedica bila veće od neupotrebe sile.ukoliko provalnik u vasej namjeri zadrzavanja istoga do dolaska policije nebi pretpio lakse ili teze fizičke ozljede vi nebiste imali probleme a u suprotnom bi bilo procjenjivanja na sudu.općenito govoreći bolje bi bilo pustiti provalnika da pobjegne jer je time spriječena provala što je vama dovoljno, nego ga premlatiti i nanijeti mu ozljede.Morate znati da ste u slučaju upotrebe sile u startu u lošijem polozaju jer nakon opetovanih provala niste pozvali policiju nego ste reagirali sami.To što su provele opetovane vama neide u prilog nego na štetu,da upotrijebite silu u slučaju iznenadne i prve provale u boljem ste polozaju nego nakon sačekivanja provalnika bez obavještavanja policije.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija