Jump to content

Alimentacija po ovrsi - do kada plaćanje?


cvilidretar

Preporučene objave

Nije mi sve sasvim jasno po ovome pa zato pitam:

 

"Članak 212.

(1) Ako je pravo na uzdržavanje djeteta iz članka 210. ovoga Zakona utvrđeno ovršnom ispravom, roditelj može tužbom tražiti da se utvrdi prestanak njegove obveze uzdržavanja na temelju te isprave čim prestanu pretpostavke za uzdržavanje djeteta.

(2) U presudi kojom prihvaća tužbeni zahtjev iz stavka 1. ovoga članka sud će po službenoj dužnosti kao dan prestanka prava na uzdržavanje utvrditi dan podnošenja tužbe ili koji drugi dan poslije toga dana ako nađe da je ona prestala toga dana."

 

Kćerka je rođena sredinom 1985. Redovni student je bila do rujna 2010. Tada je promijenila grad i fakultet i upisala se kao vanredni student. I za jedno i za drugo imam pisane potvrde fakulteta. Da li su potvrde valjani dokument za Sud?

 

Alimentacija mi se ovrhom oduzima u HZMO od mirovine.

 

Što mi je činiti da se prekine plaćanje po ovrsi? Kada podnijeti tu tužbu - odmah pa dok sud riješi...? Navodno, sada je preuranjeno podnijeti tužbu premda kćerka više nije redovni već vanredni student?! Treba li mi odvjetnik ili bilježnik?

 

Znam, puno je pitanja. Hvala unaprijed na trudu i pomoći!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

cvilidretar je napisao:

Navodno, sada je preuranjeno podnijeti tužbu premda kćerka više nije redovni već vanredni student?!

Od 1.1.2008. status redovnog studenta nije uvjet, već pohađanje stručnog ili sveučilišnog studija, ako pri tom redovito i uredno ispunjava obveze (+ 1g nakon prestanka obrazovanja ako se ne može zaposliti).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 godina kasnije...
Od 1.1.2008. status redovnog studenta nije uvjet, već pohađanje stručnog ili sveučilišnog studija, ako pri tom redovito i uredno ispunjava obveze (+ 1g nakon prestanka obrazovanja ako se ne može zaposliti).

 

Hvala Newbie na odgovoru,

 

ali molim vas i objašnjenje. Negdje sam pročitao da to studiranje može trajati do 26 godine života i ako tada pripišemo i ovu godinu 'nezaposlenosti' znači do 27. godine života maksimalno!

Prema vašem odgovoru, ovo studiranje može trajati dok se 'student' ne uda/oženi ili ne zaposli, te da tako može 'studirati' i do diplomskog i poslije diplomskog studija te imati još godinu dana jer se nije zaposlio, a zapravo samo ima status upisanog vječnog studenta...

 

Da li je Zakon predvidio dobnu ili već neku granicu takvog iskorištavanja sada već doista starog i nemoćnog roditelja?

 

S osobitim poštovanjem prema vašem radu na forumu,

cvilidretar

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija