Jump to content

sto me traze? kako do toga? hitno


dtomic777

Preporučene objave

Imam pitanje,dobio sam posao i traze od mene (jasno pise) uvjerenje o nekaznjavanju. Odem na opcinski sud i kazu mi da oni izdaju samo uvjerenje da se protiv mene ne vodi kazneni postupak. Kako je protiv mene kazneni postupak u tijeku a za koji uopšte nisam kriv mogu dobiti uvjerenje na kojemu ce pisati da se vodi postupak. Odbio sam to uvjerenje jer mi takvo nece pomoci pri zapošljavanju. E sad,dali mogu negdje dobiti samo uvjerenje koje me traže (o nekaznjavannju) jer do sada nikada nisam kaznjen, osim prekrsajno za sitne prometne prekršaje?! Molim hitan odgovor.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Molio bi nekog tko se malo bolje razumije u kazneno pravo da protumači ovaj članak Kaznenog zakona a vezano uz donji upit:

Podaci iz kaznene evidencije

Članak 86.

(6) Nitko nema pravo zahtijevati od građana da podnesu dokaze o svojoj osuđivanosti ili neosuđivanosti.

 

U istom članku je navedeno da:

Podaci iz kaznene evidencije mogu se iznimno dati državnim tijelima na njihov obrazloženi zahtjev kad se radi o povjeravanju određenih poslova i zadataka u državnoj službi osobi za koju se traže ti podaci.

 

Po meni, nitko ne smije tražiti navedeno uvjerenje, a ukoliko se radi o poslu u državnoj službi, poslodavac može sam zahtjevati taj podatak.

 

Na žalost u istom članku ne postoji kaznena odredba za osobu (fizičku ili pravnu) koja traži navedeno uvjerenje, ali mišljenja sam da to ne bi smjelo biti prepreka kod ostvarivanja prava iz radnog odnosa.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Radi se o radu u city exp. firmi. Tako pise na papiru koji su mi dali ali misle na taj dokument na sudu. Na sudu u puli kazu da daju samo dokument o uvjerenju da se nevodi nikakav postupak. Protiv mene se vodi kazneni postupak povreda radne duznosti za koji tek trebam dokazati da nisam kriv. Ne mogu ja sad cekati 3 godine da se slucaj rijesi da bi dobio posao negdje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

2 dtomic

 

Potvrda koju oni traze je upravo ona koju im vi ne zelite dati iz ocitih razloga. Sud na potvrdi koju izdaje daje odgovore na tri pitanja: 1. Da li ste pravomocno kaznjavani, 2. Da li je protiv vas podignuta pravomocna optuznica i 3. Da li je protiv vas u tijeku ikakav kazneni postupak.

 

Vama to ne pase, razumljivo, i iako poslodavac nema zakonsko uporiste to traziti, nema ni sankcije zato sto to trazi, a na vama je da predate jer bez te potvrde vjerovatno nista od posla. Prema mojim saznanjima nema sanse da to smuljate nekim zaobilaznim putem. A s druge strane, posto se za posao dostave traze povjerljivi ljudi jer vrijednost robe zna biti velika, svote novca (otkupnina i postarina) takodjer, daju van kombi vrijedan desetak t eura itd itd, shvatljivo mi je da se zele zastititi.. Nazalost, ne mogu vam donijeti za vas dobre vijesti

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Postoji jedna kombinacija...

Dakle možete promjenit prebivalište i ona kod nadležnog tijela tražiti potvrdu o nevođenju postupka.

Npr. ako ste i Zagreba onda se prijavite prebivalište kod nekoga (prijatelja, rođaka, ljubavnice)u recimo Samoboru i tamo tražite tu potvrdu.

Potvrde u Zagrebu se izdaju da se samo ne vodi postupak pred sudovima u Zagrebu, u Samoboru samo za Samobor...

Eto to je tajna zanata ;-))))

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

hvala vam svima na odgovorima al na kraju cu ipak napraviti ono sto moram,izvadit cu potvrdu kakva je. Ja do sada nisam kaznjavan a oni valjda to i traze. Reci cu im da se vodi postupak protiv mene u kojemu cu sigurno biti oslobodjen jer nisam kriv, samo sam naveden kao saučesnik. Ako im se istina svidi super,ako ne sta da radim..drzava nam je kakva je,zakoni su u banani kao i drzava..sta cemo,moramo se nositi s time.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija