Jump to content

bračna stečevina - dileme


mozart

Preporučene objave

Dakle, sa bivšom suprugom sam se pokušao dogovoriti oko podjele stečevine na što ona nije ni odgovorila. Radi se o stanu od 130 m2 koji sam dobio u nasljedstvo od majke. Tada je to bio stan u izgradnji sa zidovima i pločom koji mi je ostavlje ostavinskim rješenjem za vrijeme trajanja braka. U braku on je uređen međutim nasljedstvo još nije provedeno tako da nekretnina još uvijek glasi na pokojnu majku. Bivša supruga odbija bilo kakvu nagodbu i bilo kakvu isplatu s moje strane tako da je sve predato sudu. Znam da se sve dijeli po pola međutim dali pravno postoji ikakvo uporište činjenici da moja bivša supruga nije ništa ulagala u stan u 16 godina braka niti ima ikakve račune ni dokaze da jest već je čak jedno vrijeme (bez mog znanja) bila odjavljena s ove adrese dok je živjela u drugom gradu na doškolovanju. Također me zanimaju i dionice koje sam ja uplaćivao za nju i njenog oca na njihovo ime s tim da imam sve uplatnice i da je na uplatnicama moj potpis, dali će se dijeliti i dionice njenog oca na nas dvoje?Također uz uplatnice posjedujem pinove i ugovore.

Dali bivša supruga ima pravno gledajući pravo dovoditi druge ljude u stan koji je meni ostavljen a s njom opremljen bez mog odobrenja? I zadnje pitanje je koliko se u prosjeku čeka da sud sazove prvu praspravu?

Molim Vas ljudi, rasvjetlite mi malo ovu situaciju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Policija je bila pozvana, pokazao sam oporuku u kojoj sam ja nasljednik stana ali nažalost kod njih to ne prolazi budući je bivša supruga rekla da i ona tu živi tako u stan u koji sam ulagao 20 godina sad svak ima pravo doći i prenoćiti bez mog dopuštenja jer ona u njemu još uvijek živi. Uhvati me tuga jer taj stan propada (grilje otpadaju,prašina visi sa plafona, žarulje se ne mijenjaju-živi se u mraku- apsolutno se ne

vodi briga o nekretnini). Ne znam više što da radim a da zaštitim ono u što sam ulagao. Znam da će se sve riješit ali naše je pravosuđe jako sporo i bojim se da kad naš slučaj dođe na red da će sve propast.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovako. Stan nije bračna stečevina jer ste ga dobili u naslljedstvo. Kako i sami navodite tada je stan bio u izgradnji, dakle, tijekom trajanja bračne zajednice za uređenje stana uložena su znatna novčana sredstva. Vaša supruga ima pravo tražiti polovicu sredstava uloženih u uređenje stana. Kao što kazuje Obiteljski zakon, članak 248.: Bračna stečevina je imovina koju su bračni drugovi stekli radom za trajanja zajednice..... Čl. 249: Bračni drugovi su u jednakim dijelovima suvlasnici u bračnoj stečevini, osim ako nisu drugačije ugovorili.... A to što supruga nema račune, ne mora biti presudno. Ona je mogla biti i nezaposlena. Ako gđa uzme dobrog odvjetnika lako je moguće da će imati pravo na gore navedeno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Meni je jasno da stan nije bračna stečevina, s bivšom sam se pokušao nagodit vansudski da se izbjegne parničenje i još veći šok za djecu međutim njoj je interesu ostati u tom stanju što duže i općenito odbija bilo kakav razgovor o diobi. Meni je do toga da barem donekle zaštitim stan od totalnog propadanja ta da to ne bude hotel u kog svak može doći i prespavati kad poželi jer bivša to dopušta a meni su ruke vezane. Ima li igdje u sudskoj praksi sličan primjer na koji bih se mogao pozvati da zaštitim stan do pravomoćne sudske odluke o isplati?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija