Jump to content

Sukob interesa?


elaco77

Preporučene objave

Poštovani,

kažu da ne postoji glupih pitanja pa se nadam da ni ovo moje neće biti preglupo.. :-)

Naime, majka mi ima školu trgovca i otvorila je obrt prije 15-ak godina, trgovina na malo mješovitom robom. Budući da više nema nikakvih državnih poticaja, benificija niti ikakve podrške a posao ide kako ide (ne baš bajno) zanima me da li je moguće da se taj njen obrt ugasi a da na istom mjestu otvorim, ja osobno kao sin, novi obrt sa istom djelatnošću?!? I naravno zaposlim nju kao trgovca sa majstorskim ispitom. Konkretno pitanje, je li takav scenarij pravno moguć ili tu očito dolazi do sukoba interesa? U kojem zakonu se može više saznati o tome?

 

p.s.sve je to zamišljeno kako bih ja kao novi obrtnik dobio nekakve državne benificije i tako olakšao život sebi i obitelji!

 

Unaprijed hvala, s štovanjem!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani,

Vaše pitanje uopće nije "glupo", jer borba za egzistencijom ne može se pripisati navedenom pridjevu.

 

Da, majka može zatvoriti obrt i Vi možete otvoriti obrt na istom mjestu (ne morate u tom slučaju tražiti odobrenje MTU budući da se u istom prostoru nastavlja istovrsna djelatnost).

 

Možete majku zaposliti kao radnicu i stručnu osobu-trgovca, bez bojazni da se radi o sukobu interesa tj.tržišnoj utakmici.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala puno na odgovoru, ulijeva mi nadu i povjerenje! :palac:

Usput, budući da ste mnogo upućeniji od mene, zanima me koje bih ja kao novi obrtnik (koji bi prvi pt otvorio obrt) državne poticaje, olakšice, beneficije mogao dobiti? Da li je to na razini države ili lokalne uprave i samouprave? Tražio sam podatke na netu ali ništa specifično nisam mogao naći.. :palacdolje:

Hvala još jedanput,

srdačni pozdravi i poštovanje!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Poštovanje!

Budući da već duže vrijeme nitko ne odgovara postavljam si pitanje: da li je uopće mogući igdje to pronaći što me zanima?

Jer jedini odgovori koje si mogu dokučiti, budući da bratim ovaj forum jest da nitko nije vidio moj post ili stvarno nitko ne zna.. Zbunjen :-?

 

Srdačan pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako osoba koja otvara obrt je nezaposlena i prijavljena na Hrvatski zavod za zapošljavanje, može dobiti jednokratnu novčanu pomoć od njih. Obratite se svom područnom uredu Zavoda za zapošljavanje i tamo ih pitajte.

Zatim MIMGORP ima poticaje za mlade, početnike, žene itd...ali što se tiče djelatnosti trgovine, nisam vidjela, ali možete sve pronaći na njihovim stranicama mingorp.hr.

Recimo ako želite vi biti vlasni a majka poslodavac jer ima trgovačku školu, da bi ostvarili sufinanciranje od Zavoda za zapošljavanje ona mora isto tako biti prijavljena na Zavod, mislim oko 6 mj, ali i to možete kod njih provjeriti. Mislim da koliko novca ćete dobiti od te jednokratne isplate sa zavoda , dok poplaćate sve oko otvaranja obrta, pa novi žiro i štambilj, da vam se to sve skupa ne isplati!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija