Jump to content

Ugovor o djelu


djurdja007

Preporučene objave

Otvorila sam kafić u Zadru.

Da li moje d.O.o. može sklopiti Ugovor o djelu s umirovljenikom koji bi mi povremeno provjeravao da li konobari obavljaju svoju dužnost i provjeravao stanje skladišta. Ukratko obavljao bi poslove kao poslovođa , ali samo povremeno.

 

Odgovor na ovo pitanje mi je prilično hitan pa jednog specijalista za ovakva pitanja molim stručan i točan odgovor.

 

 

Moji konobari imaju ovjerene sanitarne knjižice, sada će polagati tečaj higijenskog minimuma, da li trebaju još nešto položiti u slučaju radne, sanitarne ili gospodarske inspekcije?

 

 

Hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Za povremene i privremene poslove možete zapoliti umirovljenika temeljem ugovora o djelu.

Umirovljeniku koji ostvaruje naknadu temeljem ugovora o djelu prema čl.90. Zakona o mirovinskom osiguranju ne obustavlja se mirovina. To znači da može nesmetano obavljati određene poslove prema ugovoru o djelu bez gubitka zajamčenih umirovljeničkih prava.

Prava umirovljene osobe ostaju ista.

 

Prema čl. 209. st. 1. toč. 15. Zakona o doprinosima, na primitke umirovljenika koji se smatraju drugim dohotkom ne obračunavaju se obvezni doprinosi (mirovinsko osiguranje i zdravstveno osiguranje). Poslodavac koji je sklopio ugovor o djelu s umirovljenikom obračunava samo porez od 25 posto plus odgovarajući prirez.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sve što si ti tu napisala ja znam, ali neznam da li se može sklopiti Ugovor o djelu za poslove koje sam ja dolje napisala.

Dakle umirovljenik bi povremeno - možda jednom tjedno prekontrolirao stanje skladišta i rad mojih konobara.

Da li to može na Ugovor o djelu ili ne. RAdne inspekcije su prilično stroge.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

E moj Rubens,

kad ti ne ratmeš pitanje pitateljice djurdje 007. :-D ...a pitanje je zapravo: kaj bu njoj rano strogi rekel ak bu ovaj radil jednu subotu akaj bu joj rekel ak bu radil dve.tri ili četiri...je.o te... :smijeh: ja mislim da bi pitateljica trebala samu sebe prijaviti "strogom radnom inspektoru" pa nek on lepo odstoji kraj penzića dok bu ovaj kontroliral obere... :smijeh: ili još bolje da pitateljica zaposli u fušu strogog radnog inspektora.... :-D dve muhe z jednim udarcem.. :smijeh: a more penzić i zgasit...strogi inspektor ...nemre.. :-D

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hm, mislim da bi Vam inspekcija jedva dočekala naplatiti kaznu, pogotovo sada kada imaju input naplaćivanja što većeg broja kazni jer nam je državna kasa prazna. Ovdje Vam je jedino mjerodavno što radna inspekcija kaže, a prema njihovom tumačenju - ne možete to napraviti. Njihov stav je da se za poslove koji imaju obilježja radnog odnosa može samo sklopiti ugovor o radu. Ugovor o djelu je čisti ugovor građanskog (obveznog) prava temeljem kojega izvođač za naručitelja samostalno i neovisno o naručitelju radi za drugoga tj. naručitelja, ali ne u službi drugoga, tj. radi za svoj račun i za svoj rizik, u vremenu koje sam određuje. Izvođač je dužan napraviti djelo i za nedostatke odgovara po načelima građanskog, a ne radnog prava. Za rad dobiva naknadu (nagradu), a ne plaću.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

burn je napisao:

Njihov stav je da se za poslove koji imaju obilježja radnog odnosa može samo sklopiti ugovor o radu. Ugovor o djelu je čisti ugovor građanskog (obveznog) prava temeljem kojega izvođač za naručitelja samostalno i neovisno o naručitelju radi za drugoga tj. naručitelja, ali ne u službi drugoga, tj. radi za svoj račun i za svoj rizik, u vremenu koje sam određuje. Izvođač je dužan napraviti djelo i za nedostatke odgovara po načelima građanskog, a ne radnog prava. Za rad dobiva naknadu (nagradu), a ne plaću.

 

Kad bi barem to tako bilo.........u teoriji ovo štima 100%, al praksa je nešto sasvim drugo. Ugovor o djelu u današnjoj radnopravnoj praksi je malo širi od ovog.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

I govorim o praksi. Stranke su redovito imale inspkecije te su pokretani prekršajni postupci jer su mislile da za neke "povremene" poslove mogu lijepo sklopiti ugovor o djelu (npr. imaju sajmove, pa onda povremeni -vikend dolasci dodatnih konobara itd.) ali inspekcija nije mislila tako.

 

Postoji nekoliko službenih tumačenja radne inspekcije o tim problemima, tako da je ovo davno prestala biti samo teorija.

 

Za "povremene" radnike postoji agencija za privremeno zapošljavanje, ili pak zapošljavanje u nepunom radnom vremenu.

Ne igrajte se sa državom - sve što se može tumačiti ovako ili onako - tumači se u korist države. Jedino ako imate viška novaca i vremena da dokazujete da ste Vi u pravu a ne država. A to je, ono... Sizifov posao.. :-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Apsolutno se burn slažem sa vašim i tumačenjima i svime što navodite, ukoliko imate kakav primjer nekakve sudske presude koja bi i potvrđivala ove navode, bio bih zahvalan ukoliko bi podijelili i s nama tako nešto (ne optužni prijedlog i mišljenje inspekcije već presudu).

 

Nema sumnje da se zaista u posljednje vrijeme pod institutom ugovora o djelu ugovaralo sve i svašta, pa eto svaka informacija o nekakvoj sudskoj praksi s time u vezi je dobrodošla.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Nisam se javila prije jer sam bila u prliičnoj gužvi pa sam tek danas vidjela i Vaše odgovore. Zahvaljujem ljudima koji pokušavaju pomoći , a onima koji nemaju ništa više doli zajedljivih komentara molila bih da se suzdrže.

 

Ja sam s umirovljenikom napravila Ugovor o djelu u kojem stoji da će jednom tjedno doći u moj kafić i prekontrolirati stanje sklaišta i općenito rad konobara za taj tjedan. Za sada nismo imali radnu inspekciju. Zanima me da li je netko imao slično iskustvo i da ga radna inspekcija nije kaznila. Možda s njim mogu sklopiti neku drugu vrstu Ugovora koja bi bila bolja opcija od Ugovora o djelu, a da čovjek ne mora prekidati mirovinu.

Čula sam da su inspektori naplaćivali kazne za sve ovo što Burn navodi, ali me zanima ima li neka praksa koja ide u moju korist.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 godina kasnije...

Prije svega pozdrav svima

 

znam da je tema "malo" stara ali nisam htio novu otvarati pa ću ovdje pitati:

 

Sada za ovu sezonu namjeravam otvoriti servis za čišćenje (obrt)..oslonio bih se isključivo na čišćenje apartmana. E sad tu nastupa problem. Za početak bih "zaposlio" 2-3 žene koje bi čistile. Ako bi ih prijavio normalno (ugovor na određeno na npr. 2 mjeseca) strah me da bi doprinosi za njih i ostale obveze prema državi jednostavno previše na kraju bile.

Stoga me zanima je li u ovom mom slučaju mogu iskoristiti ugovor o djelu za povremene i privremene poslove pošto na kraju krajeva i neznam kako će bit posla..hoće li ga bit svaki dan pa mi je zato muka prijavljivat ih i plaćat doprinose a neznam kako će sa poslom bit stanje.

Ima li koja druga opcija..bilo kakav prijedlog samo da nije ugovor o radu?

 

Unaprijed zahvaljujem

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Trebam pomoć oko ugovora o djelu.

Naime radim u školi i nekoliko profesora treba odraditi posebne pripeme učenika u sklopu EU projekta. Teme i sadržaji ne poklapaju se s radovnom nastavom i posebno ih je potrebno pripremiti. Dali škola može sklopiti ugovor o djelu sa svojim djelatnikom i prema kojem Zakonu ili pravilniku, s obzirom da mi iz računovodstva tvrde da je to nemoguće i da se to treba isplatiti kao dio plaće?

S obzirom da nisam dio ekonomske ili pravne struke molim objašnjenje.

Puno hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija