Jump to content

Vodoprivreda mi želi uzeti komad poljoprivredne zemlje BESPLATNO !?


PowerUser

Preporučene objave

Dakle, 2010. godine na javnom natječaju sam kupio poljoprivredno zemljište od grada/države i postao njen vlasnik, upisan u katastar kao 1/1 vlasnik, imam vlasnički list. No, sada su mi javili iz grada da Vodoprivreda mora praviti nekakve rezervare za vodu jer se križanje nekih vodovodnih cijevi nalazi na mojoj njivi i žele odrezati 1 hektar u L obliku koji mi totalno unakažava izgled i lakoću obrade te parcele. Problem je sto je Sredisnji drzavni ured za upravljanje državnom imovinom 2009.g. doneo

 

ODLUKU

 

kojom Republika Hrvatska kao vlasnik nekretnine označene kao k.č.br XXYY daje suglasnost investitoru Vinkovačkom vodovodu i kanalizacije u postupku ishođenja lokacijske dozvole, za izgradnju regionalnog vodovoda itd.

 

Ova odluka stupa na snagu danom donošenja.

 

To je ocito bilo poslano ovima u grad i oni su to stavili u fascikl ali nitko nije to potegao kada se zemlja prodavala niti upisao u katastar tako da sam ja kupio parcelu u kompletnom iznosu. Dakle, netko je to previdio u gradu i ja sada moram ispaštati i da me oni ucjenjuju i prijete da ce me izvlastiti i odrezati sebi taj komad i da ce njiva na ponovni natječaj i ne mora značiti da cu ju ja opet dobiti !? Oni su imali tu odluku iz 2009. i ja imam kopiju te odluke i pozivaju se da to ponistava ovaj natjecaj za kupovinu. Sad oni meni govore da su u Vodovodu to trebali dobiti besplatno od drzave ali je ocito netko u gradu napravio gresku s obzirom da moja parcela nema tereta nit se igdje spominjalo neko rezanje komada za vodovod ili bilo sta i oni to opet hoce mukte jer im je mukte i bilo namjenjeno i ne misle mene nikako obestetiti. Jel to normalno u ovoj drzavi i sta mi je ciniti ? Nije mi namjera rastezat se po sudovima godinama i na kraju dobit nista pa me zanima koja su mi prava, ako moze netko upucen da mi ustvrdi kako stoje stvari. Dakle, to je poljoprivredno zemljiste ali oni ce graditi taj vodovod pa ne znam jel to onda prelazi u građevinsko ili ? Dali ja imam pravo njih tjerati sa svojeg posjeda ako krenu nesto raditi s tim da sam vlasnik ? Kratko savjetovanje sa odvjetnikom je dovelo do zakljucka da ja ove kolce s kojima su oni to razmjerili slobodno pocupam i radim njivu jer mi je sada vrijeme za to.

 

Puno hvala unaprijed !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

dobio si pogrešan savjet

regionalni vodovod je od općedruštvenog interesa i po zakonu će dobiti pravo služnosti .

 

ako posjeduješ navedenu odluku od općine traži raskid ugovora i povrat novca sa zakonskim zateznim kamata

radi pravnih nedostataka ugovora

 

možeš tražiti i smanjenje cijene

ili zamjenu nekretnine

nevjerujem da možeš dobiti pravo na naknadu štete zbog služnosti

 

ZOO

II. UČINCI DVOSTRANOOBVEZNIH UGOVORA

1. Odgovornost za materijalne i pravne nedostatke ispunjenja

Članak 357.

(1) Kod naplatnog ugovora svaki ugovaratelj odgovara za materijalne nedostatke svog ispunjenja.

(2) Isto tako, ugovaratelj odgovara i za pravne nedostatke ispunjenja i dužan je štititi drugu stranu od prava i zahtjeva trećih osoba kojima bi njezino pravo bilo isključeno ili suženo.

(3) Na navedene odgovornosti prenositelja na odgovarajući se način primjenjuju odredbe ovoga Zakona o odgovornosti prodavatelja za materijalne i pravne nedostatke, ako za pojedine ugovore nije što drugo propisano.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Cekaj, kakvo pravo sluznosti ? Oni hoce zauvijek uzeti taj hektar i napraviti cestu do dijela gdje se krizaju cijevi i neke bazene u zemlji, dakle, ja s tim dijelom vise necu imat nista, znaci ne ponekad nego zauvijek. I bio bih pomalo glup da raskidam ugovor za zemlju od koje zivim i da im je vratim, zar ne ? Znaci ti tvrdis da ja nemam pravo traziti novcanu naknadu za taj dio koji ce mi uzeti izvlastenjem ili kako vec ? Mislim da nisi u pravu, prijatelj je imao slican problem ali je preko njegove parcele isla auto cesta i uredno je za pola parcele dobio 4 puta vise novca nego je cijelu parcelu par mjeseci prije platio kupovinom od drzave, znaci i to je od viseg interesa pa su mu svakako platili prilicnu svotu, njemu i njegovih 5 prijatelja/poznanika preko cijih je njiva isla trasa auto ceste. Sorry al ne vidim kako se ovo razlikuje od toga i zasto bi ja njima dao taj komad po "nabavnoj" ili cak besplatno ako je to sad moje !? Ako moze malo detaljniji odgovor.

 

Tnx

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

PowerUser je napisao:

Cekaj, kakvo pravo sluznosti ? Oni hoce zauvijek uzeti taj hektar i napraviti cestu do dijela gdje se krizaju cijevi i neke bazene u zemlji, dakle, ja s tim dijelom vise necu imat nista, znaci ne ponekad nego zauvijek. I bio bih pomalo glup da raskidam ugovor za zemlju od koje zivim i da im je vratim, zar ne ? Znaci ti tvrdis da ja nemam pravo traziti novcanu naknadu za taj dio koji ce mi uzeti izvlastenjem ili kako vec ?

 

Nema ovdje govora o služnosti.

Zahvatom kakvog opisujete to zemljište postaje dijelom vodoprivrednog sustava.

 

1. Izvlaštenje ne znači oduzimanje bez naknade, nego da se zbog višeg interesa stupa u posjed prije dogovora / završetka spora o visini naknade.

Sam postupak izvlaštenja je zakonom propisan, i ne može se baš 'ekspresno' provesti. Stoga će investitor uvijek biti spreman na nagodbu u razumnim granicama.

 

2. Treba vidjeti tu dozvolu, tj. kako je tamo definirano/riješeno pitanje vlasništva nad zemljištem na kojem se izvode radovi. Rješavanje/definiranje vlasničkih odnosa je uvjet za izdavanje dozvole. Ako to nije riješeno (a čini se da baš i nije), mogla bi se osporavati sama dozvola.

 

U ovakvom slučaju ja bi branio pristup na svoju zemlju temeljem svog vlasništva u z.k.

Pozvao bi prijatelje i familiju da mi 'pomognu', da me se ne može samo tako maknuti. Pozvati policiju, i obavezno, predstavnike medija. Medijima se treba unaprijed obratiti. Odvjetnika, koliko sam shvatio, ste već konzultirali.

 

Treba, međutim, biti svjestan da je sve to u svrhu postizanja razumne naknade, i koja će biti isplaćena odmah, a ne nakon 10 godina navlačenja po sudu.

Jer se ipak radi o višem interesu koji će se provesti bez obzira na želje pojedinca, a vodotokove je nemoguće izmjestiti.

Parcelaciju treba provesti tako da oni otkupe/plate dio parcele kao smislenu cjelinu. Tj. ne da kažu - nama treba 15 m široko ukoso preko tvoje parcele, i to ćemo ti platiti, a tebi neka ostanu ovi neupotrebljivi 'repovi'.

 

Nije realno tražiti nekoliko desetaka puta veću cifru nego je zemlja plaćena. Dođe li do izvlaštenja, sud bi s pravom mogao odlučiti da ti nakon samo godinu dana pripada samo onoliko koliko si platio državi, plus kamate i tvoji troškovi.

 

 

 

:kavica:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

vi ste vlasnik jer ste stekli pravo vlasništva u dobroj vjeri i po načelu potpunosti i istinitosti stanja u ZK te činjenica eventualnog raspolaganja RH ili HVoda odnosno jedinica lokalne samouprave čak i stjecanja prava vlasništva ex lege ne može se suprostaviti barem ne bi trebalo uspješno vašem načinu stjecanja prava vlasništva. Oni mogu pokrenuti postupak izvlaštenja i ne mogu stupiti u posjed prije nagodbe o iznosu odnosno rješenja u upravnom postupku temeljem zahtjeva za izvlaštenje, osim iznimno, u postupku izvlaštenja je moguće potpuno izvlaštenje kada prestajete biti vlasnik i nepotpuno kada ostajete vlasnik ali korisnik izvlaštenja stječe pravo služnosti ( ovo drugo je uobičajeno kada se radi o vodovima,cjevovodi,dalekovodi i sl ) moraju izraditi geodteski elaborat radi izvlaštenja što znači da se dio vaše čz cijepa i sa drugim čz čini novoformiranu, moraju dostaviti nakon što naruče i plate procjenu ovlaštenog sudskog vještaka koji iznos će vam ponuditi da potpišete nagodbu i zapisnik 8jedan dokument) propisan Zakonom o izvlaštenju i tu veliki oprez cijene su često nerealno niske,paušalne i neutemeljene, ne potpisujte ništa pa će vas pozvati u ured državne uprave radi očitovanja ali imate pravo žalbe na prvostupanjsko rješenje ministarstvu a nakon nepovoljne odluke ministarstva imate mogućnost tužbe u roku 30 dana županijskom sudu,možete tražiti i zamjenu umjesto isplate jer se po Zakonu o izvlaštenju primarno naknada rješava osiguranjem druge zamjenske nekretnine, a nakon svega ono najbitnije i najkraće ništa ne potpisujte jer će vam to sigurno ponuditi računajući na politiku svršenog čina

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Imam sličan problem, ali s visokonaponskom mrežom (dalekovodom), pa vas molim za savjet.

Naime, žice dalekovoda prolaze kroz dio šume koji je u mom vlasništvu. Svakih 8-10 godina kad mlada stabla narastu na određenu visinu (kad se približe žicama dalekovoda) djelatnici HEP-a, odnosno tvrtka koju HEP angažira dolaze na moju parcelu i temeljito posijeku sva mlada stabla. Tako već dugi niz godina. Pisao sam HEP-u i predložio da otkupe zemljište preko kojeg prelaze žice, ali ih to ne zanima. Molim vas za savjet kako se postaviti u ovakvoj situaciji?

Hvala na savjetu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ukoliko vi ili vaši pravni prednici niste potpisali ugovor odosno nagodbu-zapisnik u postupku izvlaštenja ili nije doneseno rješenje o izvlaštenju za predmetnu investiciju imate čvrsti osnov za naknadu štete te za umanjenje vrijednosti nekretnine, uvijek oprez osnov je čvrst ali su odvjetnici ponekad neozbiljni neovisno o tome kakv ugled imaju po javnom pogovoru sretno

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

felixx je napisao:

PowerUser je napisao:

Cekaj, kakvo pravo sluznosti ? Oni hoce zauvijek uzeti taj hektar i napraviti cestu do dijela gdje se krizaju cijevi i neke bazene u zemlji, dakle, ja s tim dijelom vise necu imat nista, znaci ne ponekad nego zauvijek. I bio bih pomalo glup da raskidam ugovor za zemlju od koje zivim i da im je vratim, zar ne ? Znaci ti tvrdis da ja nemam pravo traziti novcanu naknadu za taj dio koji ce mi uzeti izvlastenjem ili kako vec ?

 

Nema ovdje govora o služnosti.

Zahvatom kakvog opisujete to zemljište postaje dijelom vodoprivrednog sustava.

 

1. Izvlaštenje ne znači oduzimanje bez naknade, nego da se zbog višeg interesa stupa u posjed prije dogovora / završetka spora o visini naknade.

Sam postupak izvlaštenja je zakonom propisan, i ne može se baš 'ekspresno' provesti. Stoga će investitor uvijek biti spreman na nagodbu u razumnim granicama.

 

2. Treba vidjeti tu dozvolu, tj. kako je tamo definirano/riješeno pitanje vlasništva nad zemljištem na kojem se izvode radovi. Rješavanje/definiranje vlasničkih odnosa je uvjet za izdavanje dozvole. Ako to nije riješeno (a čini se da baš i nije), mogla bi se osporavati sama dozvola.

 

U ovakvom slučaju ja bi branio pristup na svoju zemlju temeljem svog vlasništva u z.k.

Pozvao bi prijatelje i familiju da mi 'pomognu', da me se ne može samo tako maknuti. Pozvati policiju, i obavezno, predstavnike medija. Medijima se treba unaprijed obratiti. Odvjetnika, koliko sam shvatio, ste već konzultirali.

 

Treba, međutim, biti svjestan da je sve to u svrhu postizanja razumne naknade, i koja će biti isplaćena odmah, a ne nakon 10 godina navlačenja po sudu.

Jer se ipak radi o višem interesu koji će se provesti bez obzira na želje pojedinca, a vodotokove je nemoguće izmjestiti.

Parcelaciju treba provesti tako da oni otkupe/plate dio parcele kao smislenu cjelinu. Tj. ne da kažu - nama treba 15 m široko ukoso preko tvoje parcele, i to ćemo ti platiti, a tebi neka ostanu ovi neupotrebljivi 'repovi'.

 

Nije realno tražiti nekoliko desetaka puta veću cifru nego je zemlja plaćena. Dođe li do izvlaštenja, sud bi s pravom mogao odlučiti da ti nakon samo godinu dana pripada samo onoliko koliko si platio državi, plus kamate i tvoji troškovi.

 

 

 

:kavica:

 

Jedini problem je u tome sto su oni dobili odobrenje od drzave da naprave lokacijsku dozvolu a oni ju NISU napravili niti su ovi u gradu koji su davali to zemljiste u zakup prije prodaje to oznacili negdje da im je to obecano i da im to moraju dat. I sad oni mene pokusavaju uplasit kao imamo mi dokument da se to njima daje ali oni imaju dokument koji je u biti ODLUKA da se taj i taj slaze da Vodovod moze tamo pravit nesta ali oni dozvolu nisu izvadili dok je to jos bilo u vlasnistvu drzave nego se sada sjetili kada je to preslo u 100%-tno moje vlasnistvo i sad bi oni to nazad jer su Vodovodasi bili lijeni da izvade dozvolu dok je to bilo u vlasnistvu drzave a u ovi u gradu nemarni tako da nisu negdje pribiljezili da im to moraju dat jer im je dosao dopis koji su oni zametnuli i sad ga se sjetili. Mislim da nema sanse da oni meni to mogu podvuc kao imamo ovu odluku da smijemo vadit dozvolu ? Jer to je samo odluka, za dobivanje dozvole i svega ostalog je potrebno i da je to isparcelizirano i da tek tada vlasnik toga vadi dozvolu, zar ne ?

 

I jos nesto, prave mi ruglo od parcele jer kud i ovako nije pravokutnog oblika oni uzimaju valjda najgluplji oblik koji mogu jer mi uzimaju u L i ja cu tu dok sam ziv morat izbjegavat njihove nastambe i prakticki mi plave grlo na njivi sto je za poljoprivrednike uzas, jer i gore na vrhu, ovdje nisam crtao ide u špic i jos na jednu stranu, plus sto imam 2-3 bandere u njivi, oblik za objesit se i sad jos ovo !

 

http://i54.tinypic.com/33nkn6w.jpg

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

PowerUser je napisao:

Jer to je samo odluka, za dobivanje dozvole i svega ostalog je potrebno i da je to isparcelizirano i da tek tada vlasnik toga vadi dozvolu, zar ne ?

 

I jos nesto, prave mi ruglo od parcele jer kud i ovako nije pravokutnog oblika oni uzimaju valjda najgluplji oblik koji mogu jer mi uzimaju u L i ja cu tu dok sam ziv morat izbjegavat njihove nastambe i prakticki mi plave grlo na njivi sto je za poljoprivrednike uzas,

 

Da, za dobivanje dozvole potrebno je riješiti vlasničke odnose - otkupom ili izvlaštenjem zemljišta.

 

Oni igraju na to da će se ljudi ustrašiti i ustupiti zemlju.

:kavica:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ma da, oni imaju tu odluku da smiju pravit dozvolu jer je tada zemlja bila drzavna a sada je moja, znaci ta odluka nebi trebala imat neku tezinu posto tada nije odrezan taj komad koji im treba i unesen u knjige ? Takodjer, dali ima veze sto mi uzimaju ovako glupi oblik da trazim malo vecu cijenu nego kad uzmu normalan dio ? Jer oni bi mozda meni nudili cijenu kakvu je dobio prijatelj za 70 000 kvadrata sto su mu uzeli za AC ali meni uzimaju samo 8000 kvadrata i doslovno mi unakazavaju parcelu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija