Jump to content

Molim pomoć


signo

Preporučene objave

Ako može neki savjet šta da radim;18 godina uniforme sa 20 godina sam pristupija u 4gbr potpuno psihički i fizički zdrav pa sve do danas znači DVO,osta sam u sustavu jer za ništa drugo ni nisam bija sposoban nakon svega,nisam razmišlja o pravima proizašlim iz domovinskog rata ali ovo šta nam rade to je strašno,u postrojbi,mi je karijera zabetonirana uporno mi odbijaju i vraćaju prijedlog za viši dočasnički čin zbog šifre f 32 (depresija) iz2005 g koju sam zaradija zbog osobne obiteljske tragedije" šta sam triba propucat sebi l....ju"nemogu virovat ! i kao sad me kažnjavaju šta sam bija jak i dosljedan i sve to priživija, strašno,posljedica tragedije je bila bolovanje 2ipo miseca vratija se radit i sve 5 ali ne,,,nedaju mi postavljenje u gmtbr pauci jer sam šifra f,, pa medju nerasporedjene itd ,oni su depresiju okarakterizirali kao pts-p i tu ga veži,pa me nakon par miseci postave u brigadu i nakon svega toga sam i dalje bija spreman časno i pošteno dočekat tu nesritnu mirovinu ma koliko malena bila a i oženjen si dvoje novorodjenčadi,supruga,dužan sam njima da funkcioniram ispravno i ostanem normalan,.U 18 godina uniforme nemam jedne mrlje,dobar ratni put.Prije godinu i 4 miseca dok sam iša na posa razbije me kreten(prometna nesrića,nisam kriv),jedva su mi priznali ozljedu na radu,sada se još lječim od posljedica prometne,neznam šta da radim;niko mi ne želi dati savjet bar i šta mogu očekivati,koje su mi opcije,,, nitko,svi peru ruke i kažu ti si DVO ovi me samo rikošetaju i slježu ramenima pa zar je to stvarno naučna fantastika mamu im j...m, .Prije misec dana sa komisije( DRUGA pik) su mi zatražili još neke nalaze,dali da im te nalaze šaljem ili da me zovu na vještačenje u ZG(šta bi po rješenju morali ako im ne dostavim nalaze), šta da radim,oće me još ovako karamboliranog vratit radit ili umirovit za nekih 1800-2000kn ili koliko već , neznam. Samo znam da su uspili u svojoj prljavoj igri" definitivno dožem ruke od uniforme,satrali su me mamu im j...m jazavsku,godinu i 4 miseca ti zombiji mi nisu u stanju dati savjet šta da radim a primaju plaću zato. Još mi traje lječenje,dokumentacija mi je obilna,žele od mene da idem na pts-p za 2000kn,,, alo2000kn ako i dobijem toliko.Ako ima neko kakav savjet šta da radim bija bi zahvalan,Mrljavac,bilo tko.Pozdrav. :zao::zao: Inače sam skupnik,zap desetine.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Budući da nemaš (pretpostavljam) status HRVI, invalidsku mirovinu možeš ostvariti kao minimalnu braniteljsku mirovinu, što bi ti iznosilo jako, jako malo (sada oko 2000 kuna a kad napuniš 65 god. života oko 2400)

 

Povoljnija kombinacija ti je invalidska (profesionalna mirovina) kao DVO ili kako se to zove 6a. Mislim da bi ti ona iznosila barem oko 2700-3000. Za nju moraš imat 20 god. staža. Evo ti isječak iz zakona:

 

 

- invalidsku mirovinu zbog profesionalne nesposobnosti za rad («6a» - Zakona o pravima DVO, PS i OSO), na temelju rješenja nadležnog ministra, odnosno čelnika tijela sigurnosno-obavještajnog sustava o prestanku službe , a za kojeg se u odgovarajućem postupku utvrdi nemogućnost daljnjega profesionalnog razvoja, pa služba prestaje s pravom na invalidsku mirovinu zbog profesionalne nesposobnosti za rad uzrokovane ozljedom na radu ili profesionalnom bolešću i pod uvjetom da ima navršenih najmanje 20 godina staža osiguranja.

U staž osiguranja za ispunjenje uvjeta staža od 20 godina ne uračunava se staž s povećanim trajanjem već samo u stvarnom trajanju.

Ova mirovina određuje se kao da osiguranik ima navršenih 40 godina mirovinskog staža.

Pravo na ovu mirovinu može ostvariti samo: a) djelatna vojna osoba , b) policijski službenik i c) službena osoba s posebnim dužnostima i ovlastima u sigurnosno-obavještajnom sustavu

 

 

Kolika bi ti ona stvarno bila, moraš uzet listu primanja u zadnjih 10 godina i otić u mirovinsko da ti izračunaju. Moram ti napomenuti da uz ovu mirovinu imaš mogućnost da se legalno zaposliš i primaš punu plaću i nešto više od pola mirovine.

 

Ako sam te dobro razumio priznata ti je ozljeda na radu. U tom slučaju imaš pravo kod odlaska u mirovinu na duplu otpremninu. Kolika bi ti ta otpremnina bila moraš pitat u kadrovskoj. Znam kakva je komunikacija (nikakva) unutar MORH-a ali budi uporan.

 

Najpovoljnija kombinacija ti je za sada da ostaneš na platnom popisu morha (bilo da radiš ili si na bolovanju), ionako moraš još čekat do 20 god. staža.

 

Da te ne iznenadi nakon 18 mjeseci naknada zbog bolovanja ti se smanjuje za 50%.

 

 

I na kraju jedan dobronamjeran savjet, smiri se, nemoj da te isprovociraju, nemoj ništa potpisivat na brzinu. Znam s kim imaš posla. Oni to najviše žele, da te isprovociraju, pa da ti daju otkaz bez ikakvih prava.

 

To nije lako,znam, odnili su i meni nekoliko goidina života. Sudski spor za povratak na posao sam dobio (izbačen bez obrazloženja) pa su me poslali u profesionalnu s 2200 kn. Sad sam u postupku žalbe, ali još uvijek na platnom popisu MORH-a.

 

 

Pozdrav i sretno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Medeni66 hvala ti na brzom odgovoru,više si mi ti u ovom post-u da informacija nego ovi kreteni u godinu i 4 miseca,slažem se kako razmišljaš samo šta se mene najmanje pita,,,evo sada čekam reakciju od komisije (dostavija sam im tražene nalaze),,samo znam da više nisam sposoban za DVO,nije mi čak ni problem 50 % manja naknada nakon 18miseci samo da mi je ove dvi godine nekako izgurat pa da idem u 6a,sebi sam obeća da me neće slomit da idem na pts-p ,depresija plafon. Jeli netko možda zna može li mi komisija prikinit bolovanje i nakon kojeg vremenskog roka dok idem na f-32 a nevezano za ove ostale ozljede jer iman neki osjećaj da će mi prikinit bolovanje i vratit radit mada nisam sposoban i a iz lječničkih nalaza je razvidno da fizički nikad više neću bit ono šta sam bija, a psihički sam satraven !!! Ili će me potirat za 1800kuna;mamu im j...m abolirani četnici imaju veća prava i primanja, ispalo je da smo išli u rat da se borimo za njihova prava,sad iz pašaluka sipaju otrovne strelice i vrebaju da nas se pozatvara i da se poubijamo da se mogu slavodobitno ka jazavci vratit,jadno da jadnije nemože bit.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

mapa, ne znam da li sam dobro razumio ali vezano za radni staž zakon kaže:

 

- invalidsku mirovinu zbog profesionalne nesposobnosti za rad («6a» - Zakona o pravima DVO, PS i OSO), na temelju rješenja nadležnog ministra, odnosno čelnika tijela sigurnosno-obavještajnog sustava o prestanku službe , a za kojeg se u odgovarajućem postupku utvrdi nemogućnost daljnjega profesionalnog razvoja, pa služba prestaje s pravom na invalidsku mirovinu zbog profesionalne nesposobnosti za rad uzrokovane ozljedom na radu ili profesionalnom bolešću i pod uvjetom da ima navršenih najmanje 20 godina staža osiguranja.

U staž osiguranja za ispunjenje uvjeta staža od 20 godina ne uračunava se staž s povećanim trajanjem već samo u stvarnom trajanju.

Ova mirovina određuje se kao da osiguranik ima navršenih 40 godina mirovinskog staža.

Pravo na ovu mirovinu može ostvariti samo: a) djelatna vojna osoba , b) policijski službenik i c) službena osoba s posebnim dužnostima i ovlastima u sigurnosno-obavještajnom sustavu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

signo,

 

što se tiče bolovanja po zakonu o zdravstvenom osiguranju, na bolovanju možeš bit maksimalno tri godine bez prekida (u prekid se ne računa prekid kraći od 30 dana)

 

Mogao bi po zakonu biti na bolovanju još dugo. Mogao bi, kažem, jer u praksi često i ne bude tako.

 

Imam i ja isti problem, jer sam 12 mj. na bolovanju bez prekida. Svaki put kad idem po doznake vodim ''mali rat'', naravno sve kulturno i bez dizanja tenzija.

 

Situacija ti je sljedeća: na tvog liječnika kontrolor ili kontrolorka HZZO vrši pritisak, na kontrolore nadređeni šefovi vrše pritisak da se smanje što je više moguće bolovanja. Bili bi najsritniji da sami odustanemo od bolovanja.

Dok redovito ideš (svaki mjesec, pazi da to bude tako, znači unutar 30 dana a ne nakon 40 i sl.)u liječnika, f.32 znači u psihijatra i dok ti on piše pošteda 4 tjedna, tvoj liječnik ti ne može prekinut bolovanje, a ni kontrolorka za to nema osnove, jedino i dalje može vršit pritisak. Ako postupi protivno preporuci psihijatra pa ti prekine bolovanje, postoji mogućnost da kod svog liječnika odmah uložiš žalbu, i mislim da im to nebi prošlo.

 

Moguć scenarij da te skinu s bolovanja: pošalju te na komisiju na mirovinsko, oni ti odrede opću nesposobnost (koja donosi nešto veću mirovinu) i onda po sili zakona ideš u mirovinu i skidaju te s bolovanja. Ali to ne ide tako brzo.

Ako te pošalju na komisiju pa ti oni daju profesionalnu nesposobnost (moj slučaj) ne mogu te u tom slučaju tako lako izbacit s bolovanja, jer profesionalna nesposobnost ne daje mogućnost poslodavcu da te po sili zakona umirovi.

 

Znači, posjećuj liječnike, pazi na rokove i samo smireno. Valjda će sve biti ok.

 

Pozdrav.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da li si dostavio nalaze u Split ili u Zagreb? U pravilu sve iz MORH-a zovu na vještaćenje u Zagreb jer je sjedište firme u Zagrebu. Moguće je i da Split to odradi za Zagreb, ali to nije bitno.

 

Za nas koji smo zaposleni u MORH-u komisija radi puno brže nego za one koji nisu. valjda nas se oće što prije riješit.

Ja sam dobio poziv za vještačenje u Zagrebu nakon tridesetak dana od dana kada sam predao sve papire na mirovinsko.

 

Nakon vještačenja 2 mj stiglo rješenje(privremeno) o mirovini.

 

Javljaj tijek događaja, tvoj problem će možda pomoći nekom drugom, kao što će i tebi neko možda pomoći dobrim savjetom.

 

Kad dobiješ poziv za vještačenje, razmisli o svemu kako bi se mogao što bolje pripremiti (moraš u tom trenutku znati što želiš da to možeš i reći, ako želiš raditi moraš reći da se osjećaš sposoban, pored papira pitaju i tebe za mišljenje. Da li je to od nekog utjecaja? ne znam, ali moraš sam sa sobom raščistiti)

 

Budi uporan, želim ti puno sriće.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

medeni, ja sam rekao za ratni staž da ulazi u tih 20 godina, ali osoba mora biti djelatna u to vrijeme rata, znači imati onaj zeleni ugovor,jer te godine za DVO računaju se duplo za 6a, s tim da onaj beneficirani staž poslije rata ne ulazi u obračun, znam da su kod nas u Vraždinu tako odlazili to je 100%

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani Branitelji! Mirovina po čl.6a je ukinuta odlukom ministra obrane ,tj. zamrznuta do 2012.godine i to je stupilo na snagu od 01.01.2010.godine. DVO mogu u mirovinu samo po čl.6. ili po čl. 11. novog zakona o mirovinskom osiguranju DVO, policijskih sluzbenika i namještenika, tzv.ZOMO.PO čl.11. idu u mirovinu ako imaju opću nesposobnost zbog bolesti,ako nemaju status HRVI.Sa 20.godina staža idu u mirovinu po čl.6 sa otpremninom u visini 3 proračunske osnovice oko 9800.kuna i to je to.Pišem isključivo za DVO, za policiju ne znam ali mislim da je isto pošto mi je bratič u policiji i zatražio je umirovljenje jer ima uvjete tj.20.godina staža osiguranja.Što se tiče otpremnine tu smo isti i bratiča pripada 3 proračunske osnovice.Pozdrav svim Braniteljima ma gdje bili!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pozdrav patnici moji.

Ma napokon da doživim ovdje pravu temu sa pravim odgovorima.

U dinar imam istu sudbinu kao i začetnik teme ,samo sam u MUP-u od 90 godine pa me interesira jel stvarno dupla otpremnina ako imam ozljedu na radu(puknuće mišića)i dali treba izdržati do 2012 godine, neznam kad, da se ponovno uspostavi famozna 6a i šta bi to trebalo znaćiti.Imam 22 godine u policiji i na bolovanju mogu biti do 5 mjeseca 2012 godine.Pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Po Zakonu o radu:

 

Članak 80.

(1) Radnik koji je pretrpio ozljedu na radu, odnosno koji je obolio od profesionalne bolesti, a koji nakon završenog liječenja i oporavka ne bude vraćen na rad, ima pravo na otpremninu najmanje u dvostrukom iznosu od iznosa koji bi mu inače pripadao.

(2) Radnik koji je neopravdano odbio ponuđene poslove iz članka 78. stavka 1. ovoga Zakona nema pravo na otpremninu u dvostrukom iznosu.

 

 

Moram ti napomenuti, da trebaš imati ozljedu na radu (crno na bijelo - rješenje), a po mom mišljenju ne bi smio sam inicirati raskid ugovora o radu (sporazumni raskid) jer mislim da tada nebi ostvarivao pravo na duplu otpremninu.

 

Kolika je otpremnina, treba vidit novi Zakon o policiji.

 

Pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...

Branitelji moji potribna mi je vaša pomoć tj dobronamjeran savjet,jako loše se osjećam i pun mi je kufer svega ovoga,u mom prvom post-u sam ukaza na moju problematiku,kao šta je poznato čeka sam rješenje od prvostupanjske zdravstvene komisije,evo danas mi je poštar dostavija famozno rješenje po kojem sam nesposoban za DVO,u rješenju piše: Prvostupanjska zdrav komisija na temelju članka 25 i 26 pravilnika za utvrđivanja zdravstvene sposobnosti za vojnu službu (nn broj127/10) i članka 11 zakona o pravima iz mirovinskog osig DVO,polic služb, i OSO,(nn 128/ 99 129/00 16/01, 22/02, i 41/08) donijela je sljedeće: rješenje nesposoban za DVS obrazloženje P Z K je na zahtjev izabranog doktora medicine utvrdila: Nesposoban za DVS po T 23,2 L-1 ( nn127/ 10),tu piše da se prtiv ovog rješenja mogu žalit u roku od 15 dana po primitku, neznam šta da radim,falilo mi je manje od godinu dana da steknem uvjete za 6-a,još se lječim od posljedica prometne(artroskopija desnog koljena) problemi i dalje izraženi ,nisam se moga vratit radit zbog problema sa oporavkom , zbog općenito cijele situacije sam u debeloj depresiji,neurozan,agresivan,idem redovito kod psihijatra zbog depresije ,jesam li di pogriješija,nada sam se da će me držat na bolovanju ili da me vrate radit pa da otvorim bolovanje onda da idem u 6a za 7-8 miseci,može mi netko reći šta da radim,dali da se žalim,šta dobivam sa time ako se žalim,koje je rješenje za mene najbolje!! kolika bi bila ta nesritna mirovina,može neki eventualni slijed događaja, samo ste mi vi ostali da mi neke stvari pojasnite, hvala vam unaprid.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Po ovome što si napisao vidim da si bio na ''vojnoj'' komisiji a ne na komisiji mirovinskog.

 

Vojna komisija je procijenila da si nesposoban za djelatnu vojnu službu. (oznaka L mislim da znači psiha)

 

Imaš rok za žalbu 15 dana.

 

Nakon što prođe 15 dana (ako nisi uložio žalbu), ili ako si uložio žalbu (nakon što se ona riješi, otprilike 1 mj.) ''vojna zdravstvena komisija'' šalje papire MORH-u i Mirovinskom.

 

Od MORH-a bi nakon toga trebao dobiti rješenje u kojem piše da se otpušteš iz MORH-a uz častan otpust, s pravom na invalidsku mirovinu (može ti pisati opća nesposobnost ili profesionalna nesposobnost)

 

Nakon toga Mirovinsko donosi rješenje o mirovini. Kako si ti DVO, rade 2 izračuna, pa onaj povoljniji za tebe uzmu u obzir.

 

Na to rješenje od HZMO (kad ga dobiješ bit će ti puno toga jasnije) imaš pravo žalbe u roku od 15 dana. Žalba se obično rješava od 2-8 mjeseci.

 

Nakon toga ako ti odbiju žalbu imaš pravo uložiti tužbu upravnom sudu u roku od 30 dana. Ako se tužba (nakon otprilike 3 godine) za tebe pozitivno riješi dobivaš i sve eventualne zaostatke (razlike u primanjima)

 

Moj savjet je da svakako uložiš žalbu na to rješenje koje si jučer dobio. (ipak ti ćeš sam donijeti tu odluku, ja ti mogu samo dati dobronamjeran savjet)

 

Zašto žalba? Nazad više ne možeš, komisija je rekla svoje. Što možeš izgubiti s žalbom? Ništa, u najgorem slučaju imaš to što imaš i sad.

Što možeš dobiti. Puno, a u najgorem slučaju, možeš dobiti na vrimenu. I žalba je uvjet za kasniju tužbu preko suda.

 

Pazi na rokove (ukoliko se odlučiš na žalbu). Nemoj je poslati baš zadnji dan ali nemoj ni žuriti, da dobiješ na vrimenu. Kako se spremaju neka izdvajanja iz MORH-a opet se ''šuška'' da bi ministar mogao brzo odobriti mirovinu 6a.

 

Pozdrav i puno sriće.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zaboravio sam ti napisati, da ti sva prava iz radnog odnosa ostaju dok ti se rješava ova žalba (na rješenje koje si dobio jučer) Znači moraš ići (ako želiš) i dalje u psihijatra da ti da poštedu i to predati svom liječniku radi doznaka.

 

Nemoj da ti prekinu radni odnos (tvoj trenutni status) zbog toga što nisi došao na posao, a nemaš doznake za pravdanje izostanka.

 

Kad dobiješ odgovor na žalbu, pretpostavljam da će ti odbiti žalbu (ustaljena praksa) vidit ćeš uputu o pravnom lijeku i razmisliti što dalje.

 

Pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala ti Medeni 66,puno mi znači ovo,upravo tako i ja razmišljam i mislim da ću se u potpunosti držati tvojih smijernica.Medeni ja do zadnjeg trena nisam tija ići kod psihijatra;iša sam na sugeriranje moje doktorice opće medicine koja mi je u ciloj toj zbunjozi i nedostatku pravih i točnih informacija garantirala da mi mirovina neće biti ispod 2800-3000kn,a da me po ovim svim ozljedama neće proglasiti nesposobnim za dvo te da su mi potrebni nalazi psihijatra;meni je bija više pun k...c svega i reka sam ok idem kod psihijatra ali na situacijsku depresiju koja proizlazi iz ove cjelokupne situacije. to je bilo prije nekih 6-7miseci ,međutim ja sam u međuvremenu sam doša do nekih izračna di se moj doprinos ovoj tvorevini vridnuje od cca 1800 -2200kn i da neman nikakva prava proizašla iz domovinskog rata,,, mora sam se upitat ko tu koga j,,e!! Zar oni smatraju da je 2800kuna mirovina.Mada sam bezpogovorno bija spreman prihvatit tu cifru da te spodobe maknem iz svoga života.... ali ponudit čoviku od 38 godina koji je sa 19 godina ubačen u rat iz kojeg sam izaša donekle ok,jer nisam tija priznavat probleme i simptome cifru od 1800-2200 kn usto hranitelju četveročlane obitelji od toga jedno novorođeno ,jedno 2 ipo godine, ma kako prijatelju neću bit u depresiji,duša me boli ,raspadan se od bisa i negativnih vibracija šta nam rade.... pa jesam li ja od ove države zaslužija bar informaciju da mi daju ili bar precizni izračun mirovine da mogu donit ispravnu odluku bar,. A šta je najtragičnije oni su me uvalili u depresiju sa svojim postupcima i sad će mi ista ta depresija prisudit... 1800 i 2800 kuna nije isto ako me razumiš,,Sudit ću se,tužit, ići ću na medije ali neću dopustit da me me na ovaj način j..u mamu im j...m!!!! Točno sam zna da će do ovoga doć,tj. Di je nestala ta ljudskost,sama spoznaja da su svi doktori njihovi igrači i da se služe raznoraznim spletkama da nas oštete me užasno žalosti i onda se to u zbilji stvarno manifestira na naše zdravlje pa će nas na kraju spakovat uistinu bolesne za 1800 kuna pa ti živi...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Datum ti teče od onog dana kada zi primio, tj. kada si potpisao poštaru da si uzeo, i taj dan ti se ne računa u taj rok od 15 dana.

 

Ako si to dobio 25.05.2011. Po meni bi bilo optimalno da to pošalješ 06.06. ili 07.06.2011. Do tada moraš imati sve spremno, znači taj dan da samo odeš u poštu i tu žalbu pošalješ preporučeno i to s povratnicom (obavezno, da imaš dokaz da si ti poslao na vrijeme, i da su to oni primili) Također iskopiraj žalbu da imaš.

 

 

Kolika bi ti mogla mirovina bit? Nemogu je ni sebi točno izračunat, a kod tebe je dodatni problem to što neznaš po kojoj osnovi ideš u mirovinu. Pored najbolje volje to je za sadav nemoguće. Kad dobiješ rješenje od Mirovinskog onda bi se moglo nešto konkretnije znat. Rješenje od mirovinskog ne bi smio dobit dok se ova žalba rješava.

 

Evo sam ti dole pokušao donekle objasnit formu pisanja žalbe. Pozdrav.

 

 

 

(tvoji podaci)

SIGNO SIGNIC (Signa)

Rođen 01.01.1906.

Indijanska 34, 21000 SPLIT

OIB: 60077667755

 

 

 

šalješ –komu vidi tko ti je poslao i što piše u pouci o pravnom lijeku, npr. HRVATSKI ZAVOD

ZA MIROVINSKO OSIGURANJE

SREDIŠNJA SLUŽBA

A. Mihanovića 3

10 000 ZAGREB

 

 

Protiv rješenja KLASA: xxxxxxxxxxxxxxxx, URBROJ: xxxxxxxxxxxxxxxxx, BROJ SPISA: xxxx, od 24.04.2011. godine, ulažem (ove brojeve i datum prepiši iz rješenja koje si dobio)

ŽALBU

Predmetno rješenje zaprimio sam dana 00.00.2011. godine, te u zakonskom roku podnosim žalbu. Navedenim rješenjem Prvostupanjska zdravstvena komisija proglašava ma nesposobnim za DVO.

 

Ulažem Žalbu na predmetno rješenje jer se kod donošenja istog nije postupilo po načelu utvrđivanja materijalne istine, članak 8. Zakona o općem upravnom postupku (''Narodne novine'' broj: 47/2009). Smatram da se nije utvrdilo pravo stanje stvari i sve činjenice koje su od važnosti za donošenje zakonitog i pravilnog rješenja.

 

 

Mišljenja sam da sam sposoban za DVO. Itd. Itd. (ili smatram da nisam nesposoban zbog zbog psihičkih problema već zbog ozljede na radu)

 

(za ovaj dio se posavjetuj s doktoricom, ipak je to medicinska tematika, vidi zbog čega te šalju u mirovinu, da li zbog psihe ili ozljede na radu. Ako te šalju zbog ozljede na radu, to je povoljnije u većini slučajeva, dupla otpremnina itd. Razmisli i odluči da li možeš i da li bi se htio vratiti, da li želiš profesionalnu nesposobnost pa da možeš legalno raditi i kad odeš u mirovinu ili opću nesposobnost pa da ti mirovina bude nešto veća ali nema mogućnosti rada. Moraš to sam odlučiti, pa se savjetuj s doktoricom i onda neka ti ona u tom smijeru napiše par stručnih rečenica koje ćeš dodati u ovom dijelu žalbe. Kad odeš kod nje po savjet moraš joj konkretno reći što želiš, jer ako se žališ i smatraš da si zdrav onda ti ona neće napisati da si skroz bolestan i obrnuto)

 

 

 

Predmetno rješenje je po mom sudu doneseno na temelju nepotpuno i netočno utvrđenog činjeničnog stanja, te je za mene potpuno neprihvatljivo.

 

Kao dokaz tome da sam zakinut u svojim pravima dostavljam vam sljedeće:

(ako imaš neke potvrde koje bi ti išle u prilog, tj. potvrdile tvoje tvrdnje)

 

 

1. Liječnički nalaz ......

2. Potvrdnica......

3. Rješenje o priznavanju ozljede na radi itd. Itd.

 

i na kraju

 

 

Ne slažem se s ocjenom iz rješenja Povjerenstva da sam ............

 

Stoga predlažem da se pažljivo prouči sva moja dokumentacija, sve navedene činjenice, te da se predmetno rješenje izmijeni na način da mi se prizna npr. ozljeda na radu ili sposobnost za DVO

 

 

 

U prilogu vam dostavljam:

 

- kao u tekstu (gore si već naveo što dostavljaš, ako nemaš ništa za dostaviti, onda ovo preskoči)

 

 

S poštovanjem,

 

obavezno potpisati

 

Signo Signić

 

 

 

 

 

U Splitu, 22.05.2011.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala ti medeni 66 puno mi pomažeš,ti si dokaz da još uvik ima nade za ljudski rod. Otići ću kod moje doktorice i vidit šta ona kaže na sve ovo,živo me zanima jeli ona misli da je za četveročlanu obitelj dostatno 1800-2000kuna za život, ja iman još jedan veliki problem zbog kojeg mi u ovom trenutku ta cifra ne odgovara... Radi se o tome da je moja supruga strana državljanka,(meni najbolja supruga i majka moje dice) već 4 godine mi za nju svake godine na policiji odobravaju privremeni boravak (uz teške muke,hrpu živaca i novca potrošenog, čak za nju plaćam obvezno zdravstveno cca 400 kn misečno) šta razumin takvi su zakoni ove tvorevine,još joj imaju produžit jedan privremeni boravak onda bi tribala dobiti stalni boravak(mogu ali ne moraju) ali štakori su donili takav zakon da ti mozak stane, pitam ja službenicu na strancima šta ako mi mirovina bude cca 2000kn ona meni odgovori: Gospodine prema novom zakonu vi kao nosioc četveročlane obitelji morate imati minimalna mjesečna primanja cca 4000kn da zadovoljavate socijalni minimum RH,ja kažem šta ako me umirove za 2000kuna, ona kaže: nažalost vi tada niste financijski sposobni uzdržavat tu obitelj, u tom slučaju vaša supruga sa dvoje malodobne djece moraju napustiti rh i poći u matičnu zemlju od supruge (sami protumačite šta to znači, znači legalno izgnani iz rh da nebudu socijalni teret državi iste države koja je njihova oca napravila socijalnim slučajem i za koju je ratova) .Čak ni ja nemogu funkcionirat jer je za jednu osobu potrebno mislim oko 2500-2600 kuna znači meni preostaje dva metra konopa da stavim točku na i.Ali postoji način kaže pna ako vam supruga radi da digne kredit od cca 40000 kuna i da ta sredstva položi na račun kao osiguranje za tekuću godinu ,ja joj kažem supruga mi je nezaposlena a onda ništa...Nažalost branitelji moji i ovo je naša domovina,domovina koja je prema nekome raširila ruke a neke odbaciva ka da smo kužni ma šta to značilo a tako sam je volija i još uvik je volim... Nije me sramota ovo pisat jer je nažalost ovo istina i nešto sa čime ću se suočit za pola godine, ne da pokušavaju uništit mene nego oće uništit moju obitelj, svetinju i smisao postojanja, neki će reć to nije i istina, nemoguće itd, istina je i zato mi ne odgovara pod ovim uvjetima da me potiraju za 2000kn i ovo je ono šta me najviše boli, mislim da tu ima materije i za sudove, HHO, pučke pravobranitelje za djecu itd a opcija nema.Malo se zanesem ali forum i je za ovakove stvari ,svaki savjet pa i po ovom pitanju mi je dobrodošao...Nadam se da mi nećete zamjerit.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

zbog posljedica od prometne (ako nisi kriv )traži od osiguranja naknadu štete.

angažiraj odvjetnika .podnesi tužbu protiv osiguranja i tražiti naknadu štete za pretrpljene bolove ,smanjene životne aktivnosti ,strah itd.

ako te smjeste u mirovinu

tražiti i isplatu razlike (od mirovine do zadnje plaće )

koja se isplaćuje do naveretka godina za redovitu mirovinu .

 

zastara potraživanja naknade štete je tri godine od završetka liječenja (pazi na zastaru)

pročitati presude Vrhovnog suda (povreda na radu)

 

povreda koju radnik zadobije pri odlasku na posao ili povratku sa posla je povreda na radu.

neračuna se vrijeme provedeno u birtiji ili šopingu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Bovu jeli to znači da moram u roku od te 3 god podnit tužbu sudu priko odvjetnika ili agencije šta je nebitno jer agencije opet rade sa odvjetnicima,ja sam prida jednoj agenciji i baš ovih dana bi tribali uložit tužbu sudu jer su ponudili smišnu odštetu 3000kn (osiguranje) a evo meni je prije 15 dana došlo rješenje sa komisije da sam nesposoban za DVS i šalju me u mirovinu za cca2000kn,,,(plaća mi je bila oko 6000kn), šta je najžalosnije onesposobili su me po psihi a ne po ozljedi na radu jer mi oporavak ne ide baš najbolje pa sam malo u depresiji i tako! Nalazi od kolina mi nisu dobri i još uvik sam na bolovanju (nemogu trčati,teško uza skale ,bolovi) na bolovanju sam 18 miseci sad bi mi tribali smanjit na 50% pa će me u međuvremenu i umirovit za socijalu..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Signi povreda na radu ti je jako bitna ako ti oporavak ne ide najbolje posljedice će biti dugo prisutne što će dodatno narušavati tvoju radnu sposobnost pored svih nalaza za šifru f bitno ti je mišljenje specijaliste fizikalne medicine i ortopeda ako oni napišu dobar nalaz možeš se nadati općoj nesposobnosti što bi bilo povoljnije za mirovinu znači koliko god ideš kod psihijatra toliko idi kod ostalih doktora tuži se na bolove savjetuj se preko foruma uvijek se netko javi iz iskustva koristi i pravne besplatne pravne savjete braniteljskih udruga,što se tiče šifre f32 navodno te tretiraju kao bolesnog od ptsp neka te to ne opterećuje gdje stoji da to nije i posljedica traume iz rata obiteljski problemi su samo bili povod bolesti pošto si pred mirovinom traži psihijatra da te uputi na psihološko testiranje kod psihologa kod njega u razgovoru spomeni i događaje iz rata koji su bili najteži budi uporan neka ti ne bude ljieno hodati od vrata do vrata zato se bori za svoja prava jer je pred tobom još dug život imaš samo blizu četiri banke ali zato imaš bogatu prošlost za koju se nažalost trebaš boriti da ju u budućnosti možeš participirati

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Stubi ja od 2001 i 2005 službeno imam šifru f32 i f43,1 PTSP, sićam se da sam preklinja psihijatricu da mi ne unosi f43,1 stvarni simptomi)ali ona je bila neumoljiva i kaže da neću napustit oridinaciju bez ptsp-a, te nalaze imam doma ali mi ničem ne služe samo podsjetnik na moju glupost mada sam tada smatra da činim ispravnu stvar ,nisam podnija zahtjev i osta sam u krnjem sustavu,ali nesmim sebe više optuživat!!!

 

Kakve koristi šta sam se trudija funkcionirat ispravno, sad kojekakvi likovi daju sebi za pravo da analiziraju nečije postupke i ispadam najveća budala kad tražim svoja prava, ali dobro!!! (čast iznimkama :palac: )

 

Zanima me sljedeće ko mi može odg:

 

Prije 15 tak dana sam u uredu državne uprave podnija zahtjev za priznavanje statusa HRVI na osnovu bolesti ( jer i to moram odradit da se mogu suditi sa škovac..a) možete zamislit kako se osjećate jer unaprid znate da će vam zahtjev biti odbačen.

Prije par dana mi je na adresu došlo rješenje o odbijanju, na poleđini piše da je rk za žalbu 15 dana od primitka i da se žalim MOMBS-u, dali je to redovna procedura,.

Dali da idem u ured za pomoć braniteljima da mi pravnica sastavi žalbu.

 

Kako bi žalba tribala izgledat, ima neki savjet:

 

Još me zanima jedna stvar , pošto je poznato da se zahtjevi za ozljeđivanje u DR još uvik mogu podnositi zanima me sljedeće:

 

1995 godine tijekom akcije Oluja zadobija sam ozljedu glave ,zapovjednik je stupija u vezu sa sanitetom te su isti sa sanitetskim vozilom stigli i imobilizirali mi ranu.

Dali je to moralo biti unešeno u ratni dnevnik.

Nakon te ozljede ja sam imao učestale glavobolje , čak sam dost puta gubija svijest bez ikakvog razloga (više puta u poratnom razdoblju) čak imam nalaze iz 1997,1999 godine itd.

Koja mi je procedura vezano za to ozljeđivanje i možebitne posljedice ( bija sam u kontaktu sa tadašnjim kolegama i zapovjednikom i oni se apsolutno svega sićaju i stoje mi na raspolaganju).

 

Šta moram napravit i koje radnje obavit vezano za ovo ozljeđivanje i kolike su šanse za podnošenje zahtjeva vezano za ozljeđivanje.

 

Možete me uputiti na nekoga ko bi mi da korisne informacije ili ima neki sličan slučaj.

 

Pozdrav istinskim braniteljima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

signo vezano uz ozljedu u oluji jedino ako posjeduješ med.dokumentaciju iz toga vremena gdje su navedene okolnosti ozljeđivanja i ako si kasnije posjećivao liječnika zbog iste možeš podnijeti zahtjev to si trebao učiniti zajedno sa zahtjevom za ptsp znači ozljeđivanje plus bolest žalbu si sigurno već riješio

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

gosp.signo!!!

apsolutno sve isto imamo od bolesti i ozljeda do brigade!!!

poslušaj savjet možda se i znamo nije bitno,razlika je u tome što su mene 97 poslali na skrb!!!

-nemoj se puno pravdati i objašnjavati.

-znam šta smo prošli i šta ćeš proći.

-nijednu komisiju nejebi dva posto.

-budi spreman na sve.

-otiđi kod pravnika za branitelje i neka te on vodi.

-drugima su veze napravile svoje,a tvoja veza neka bude ono što ti je bilo najbliže u ratu.

-pozdravi se i budi uvjek spreman to je poseban osjećaj.

-nisam ni ja skroz u redu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Iran, Pravnik za branitelje mi je isavjetova da idem kod psihijatra i samim time me je ukopa do temelja.

to su škov.ce moj asu, volili bi da nas nikad nisu vidili,boli njih k..ac za mojom i tvojom problematikom.

Tek sad sam svjestan da su svi digli ruke od nas.Čak ni odvjetnici nas ne registriraju dva posto jer im nismo interesna skupina, dovoljan je i osvrt ovde na forum da zaključiš ko kome pomaže i u kojem obimu ,neki mali ljudi me doslovno fasciniraju kako iz njihovih napisanih riči doslovno pršti toplina i želja da pomognu i hvala im.

 

Ovo je nakarada od države kojom upravljaju zombiji u ljudskom oličenju te kao takva bi bilo bolje da je nema,sramin se za koga sam iša u rat sa 19 god i di 18 godina života ostavi.......

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

zaboravija sam ti reći da pravnici za br. nisu svi isti.

oni su dobili depeše da nesmu odavati po zakonu tom i tom.

ne samo oni nego svi koji su plaćeni da nas vode kao branitelje.jedni su pokupili skorup ,a vi se #OOPS#te.

nejebi datume,zastare itd.tvoje je pravo tvoje.

nisi dobro pročitao natuknicu po natuknicu ,pokaži zube.traži priko pravi prijatelja prave pravnike ko triba ajde u udruge ima ih dosta pitaj njih kako dalje ,vidićeš tko je sve tamo doće ti da poludiš!!!!!!!!!!!!!!!

ja sam sebe već prikrižija. čekam znak za putovanje u kupeju !!!

zamisli sebe da mišaš maltu a pored tebe prolazi 120kg i pati od ptsp a nezna niti kako četnik izgleda!!!!!!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Svjestan sam ja Iran, itekako svjestan i upravo zbog toga se ovako i osjećam,ali da me neko nebi krivo shvatija,, ovu napaćenu zemlju volim cilim srcem svoim ali ško..ce i veleiz...nike koji je vode mr.im iz dna duše svoje......

 

Nema vrata na koja nisam pokuca jer je to moja dužnost da mi se daju odgovori čime smo mi to zaslužili da nam se ovo radi.

Zašto moja dica nemaju pravo na odrastanje ka i druga.

Odgojen sam u načelu pravde i pravednosti i zbog toga sam kažnjen, zato šta je u ovoj Državi mito i korupc,ja stil života a kojekakve veze i vezice uvriježeno pravilo....

E pa mene zanima samo do kada će istinski branitelji koji su deklasirani i poniženi ovo tolerirati!!!!!!

 

 

Zar će uzimanje ljekov i bižanje od stvarnosti ikome riješit probleme,, neće!! Oni to i žele da vas nakljukaju raznoraznim ljekovima da vegetirate ka biljke da vas je lakše kontrolirat,,,šta mislite kako će vas vlastita dica doživljavat za nekoliko godina,,, sramit će se vas same spoznaje da ste bili u domovinskom ratu..

 

Kod mene neće gledat taj film,, gotovo je!!!

 

Može jedan dobronamjeran savjet, braniteljske udruge zaobilazite u šta većem luku iznimno u situacijama da ih baš tribate,,steka sam dojam da su tu samo zbog sebe i upitno je uopće koliko vam se želi pomoć a i zna (mada nije pravilo za sve, čast iznimkama),,

 

U banovini (poglavarstvo grada Splita) Gosp Parčina predsjednik udruge raspolaže sa zavidnim znanjem i ima želje da pomogne..

Nadalje bi priporučija prof,dr Gorana Dodigana firulama(ravnatelja psih odjela na firul), krasan čovik, koliko je god u mogućnosti će napravit, trgnite se malo iz letargije i umrtvljenosti i tražite svoja prava, šta nas je više to smo jači, shvatite to ljudi!!

Ovi orjun..i nam sigurno neće dati šta nas pripada a ni drugi,, nažalost morat će se iznalaziti i druge načine kako pa i nepopularnim mjerama!!! Ja sam spreman na svakojake pozive od istinskih branitelja i Hrvata , svih koima je stalo .

 

 

Dovoljno je pogledati link di bjeloglavi sup sa toliko cinizma i podsmjeha i sa famoznim osmjehom na licu kaže u kameru,, dosta je bilo, podvlačimo crtu, svi oni koji su zaslužili su u 15 godina mogli rješit svoj status dakle podvlačimo crtu!!!! Fuj škovaco.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

a šta da ti rečem?

maloprije sam ti napisao malo više i izbrisali su me !!!

nikoga ne vrijeđam samo iznosim istinu !

to ti jjedan od koraka,dotični gosp. ti je pravi hrvat čak je bija pritvaran sedamdesetih!!! ta ti je osoba prvo ćovjek,hrvat,visokoobrazovan,pošten ima par titula pa onda škuži ko je to .profesionalno radi svoj posao-

moram ti ovako opet će me izbrisati!!!!

nisam visoko ali sam srednje obrazovan zato je mogoćnost postojanja greški ,ali smo ratnici!!!!!!!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Svašta je moguće ali onaj koji brani da se sazna za istinu, taj ne želi dobro nikome, istina se mora iznosit ma koliko gorka bile, ljudi žive u zabludi,pridali su se ali rješenje uvik postoji....

 

Branitelji moji institucije ove nesritne države su dale šansu četniku i objeručke ga prihvatili da bi on silova i mučki ubija dite od malog hrvatskog branitelja, može li gore od toga,,, niko od škovaca nije ni trepnija!!! Nikidan slave sa udrugama a šta ste slavili gubo jedna, vele..daju možda!

 

Svojim licemjernim ponašanjem i vele..dajom svega hrvatskog stvorili su vojsku nezadovoljnika koji samo čekaju zapovjed..

Nekad mi suze krenu šta iz ida šta iz bespomoćnosti i nemogućnosti da živimo skroman i život dosljedan jednog malog neupadljivog i nadasve ponosnog branitelja ; ali onaj iznad nas vidi svačiju patnju od nas ponaosob,iste te suze će nekima bit putokaz u pakao,, doći će i taj dan kad će se teret ravnomjerno raspoređivat..

 

Doći će i taj dan kad će suze hrvatskih majki i onih patnika prema kojima je ova država oduvik bila maćeha da iste nisu bile uzalud!!

 

Duša me boli kad vidim do čega nas žele dovest i čemu ovo sve vodi; dovoljno se pogledat u ogledalo da si ti zapravo mladi starac, di je nesta naš osmjeh, di je nesta onaj istinski odnos otac dite gospodo,ko nam je to uskratija.

VRATITE mi moj duševni mir , želim svome ditetu bit ćaća a ne da ga nekad gledam ka teret u svemu ovome..

 

Sramite se bar zbog dice i prokleto vam sve bilo gubo jedna.

Nažalost dosta nas smo tempirane bombe potriban nam je samo upaljač tj inicijalna kapisla!!! Neko je zbog toga kriv....

Na kilometar ću pripoznat branitelja a da ne govorim onog koji je obespravljen.....

 

 

19 godina sam ima kad sam posta dijo stroja koji je gazija sve pred sobom,, da ja nisam možda vodija neke privatne ratove tj akcije za interese neke druge domovine, ha, da ja nisam možda cijepljen protiv strahota rata i kojekakvih stresnih situacija. čiju sam ja to uniformu nosija !!!

Da čujem ko će mi to reć ovde da sam zakasnija da budem bolestan i da se moj dan prve linije ne vridnuje ka i mog kolege!!!!!!

 

Onima koima je ova država ipak majka neka im i zaslužili su (govorim za istinske branitelje i RVI) da uživaju donekle plodove svoje izgubljene mladosti, da ne govorim oni koji su dali život za ovu državu ili exstremitet, iznimno ih cijenim i štujem, ali shvatite da ih je dosta obespravljeno, mnogi su dovedeni prid sami zid a alternative nema! Nemojte im otežavati maknite se makar ustranu ako nemožete pomoć ali znajte da će se ova guba i izrodi hrvatskoga naroda i sa vama nakraju obračunati jer im ništa nije sveto a to se dokaziva iz dana u dan...

 

Osvrnite se ljudi oko sebe i pomognite svom ratnom kolegi, virujte mi da je to neopisiv doživljaj.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Malo kasno sam vidio temu pa će se ovaj odgovor činiti i malo kasnim.

 

No nadam se da nije !!!

 

 

MORH gleda svakog čovjeka iz DR-a ,(čitaj Domovinskog Rata), "potjerati" iz sustava.

 

Zašto je tako ???

 

Tome je tako zato što na mjestima odakle dolaze odluke sjede dvije negativne kategorije ljudi.

 

Prva kategorija je ona partizansko-udbaška koja i dalje pokušava obezvrijediti sve što su ljudi iz rata napravili. A kako to rade smo svjesni svi. Dakle, ne prezajuči ni od čega dotični pokušavaju ljude iz DR-a diskreditirati u društvu, marginalizirati, od nas, (jer i sebe smatram u tu skupinu iako sam još uvijek u sustavu aktivan), napraviti "luđake", obiteljske nasilnike, kriminalce svake vrste. S druge strane nam zamagljuju oči pričicama o pravima ovakvim i onakvim, (nebili tako zabavljeni "šarenim perlicama" zaboravili što nam je u životu bitnije te pažnju koncentrirali na potpuno nebitne stvari). To bi bilo kao da nosiš tonu zlata u pustinji ali nemaš nigdje kapi vode.

 

Druga kategorijska skupina je čak i gora od ove prve, a to su igrači koji su skužili igru ovih prethodnih, no sebi si prigrabili dobre pozicije te sa relatvino sigurne udaljenosti manipuliraju informacijama koje dolaze do nas, no još uvijek koriste benefite koji proizlaze iz igre prethodne skupine. Ima ih čak i više od ovih gore, ali su im i igrice debelo prozirne, (u te skupine bi se mogli ubrajati primjerice personalci u postrojbama).

 

Teško je, naravno, razlučiti što dolazi od jednih a što od drugih, te što je dobro a što ne. No molim te kolega signo, shvati da je to još jedna borba u nizu onih koje trebamo, (očito), još odraditi kako bi rat koji je počeo prije više od 22 godine uspješno priveli kraju. Jer rat i nije samo teren puška protivnik i taktika pojedinca. Rat je jedna daleko dublja igra i na nama je da tu igru koja je započela s nekima od nas ili bez nekih od nas, dovršimo isto tako. S nekima od nas ili bez puno nas.

 

Stoga, (ono što ti mogu na kraju ovog posta), napisati je da poslušaš savjet jednog od naših suforumaša.

 

1- Trpeća u guzicu, ma koliko oni izmišljali glupe pravilnike i propisnike ne potpisuj ništa prije nego se posavjetuješ s nekim koga dobro znaš ili ako nisi siguran u što te taj papir usmjerava. Vrlo često ćeš dobiti papir koji ni tog trenutka ne znači ništa, a koji u daljoj budučnosti može imati i te kakav odjek. Naravno, da bi se to ispunilo morao bi ga potpisati.I tu leži kvaka 22 ...

 

2- Ni slučanjo potpisivati papire koji ti imaju zamagljeno značenje, odnosno papire na kojima od prvog čitanja nije jasno što na njima piše. To ti je caka kod tih navrnutih "wannabe" pravnika gdje ti oni sebi ostavljaju manevarski prostor za bilo što. Obično na papiru ne piše ništa konkretno nego je sve nekako "plinovito" tipa "... Ja Jura Jupiter s druge planete X sam upoznat s bla bla bla ....", gdje ti to od upoznat do kraja teksta u pravilu znači da se odričeš svih svojih prava.

 

3- Pod trečim ti želim samo reči da svaki put kad dođeš u kontakt s takvim ped...ima pitaš pitanje koje u sebi ima značenja :

- Gdje sam tu ja?

- Gdje su tu moja prava?

- Što s tim i tim?

 

U jednom sasvim neodređenom trenutku, (a prepoznat češ ga po nervozi kojom ti budu te kreature odgovarale po principu, što nervoznije to si bliže izvoru problema), će ti oni sami kazati sve što trebaš znati samo da im više ne dosađuješ, (pri tome se nemoj dat uhvatiti u tipičnu zamku: "... ja branitelj, ja 91..., ja ovo ili ja jadan ono...", jer oni baš i žele da se ti osječaš mizerno a onda ide njihov krug.

 

Eto toliko, nadam se da sam ti malo osvježio dan ako ti već nisam pomogao, premda bih volio da ti je ovaj napis i od pomoči.

 

Što se tiće prava, ni ja ih, (da budem iskren), ne znam. U protivnom bih bio negdje drugdje a ne ovdje gdje jesam.

 

L.P.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija