Jump to content

imam li pravo na godišnji i regres za ovu godinu


inesdbk

Preporučene objave

molim vas za savjet pošto mi svatko govori drugačije. u stalnom sam radnom odnosu vise od 2 god. pošto sam ostala trudna 10.01.2011 sam pošla na komplikacije ,imam rodit 15.6.2011,a na posao bih se trebala vratit 15.06.2011,zanima me imam li pravo na godišnji odmor za ovu godinu i regres pošto sam radila samo 10 dana! čula sam da mi je to omogučeno izmjenom zakona o radu od 01.01.2010. unaprijed hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovana,

 

 

Odredbom čl.63. Zakona o radu NN 149/09 (stupio na snagu 01.01.2010.god), godišnji odmor, odnosno dio godišnjeg odmora koji je prekinut ili nije korišten u kalendarskoj godini u kojoj je stečen, zbog bolesti ili korištenja prava na rodiljni, roditeljski i posvojiteljski dopust, radnik ima pravo iskoristiti do 30. lipnja iduće godine.

 

Ranijom zakonskom odredbom, prije navedenih izmjena zahtijevao se i uvjet efektivnog rada od 6. mjeseci u godini koja prethodi godini u kojoj se radnica vratila na rad, što je iz gore navedenog zakonskog teksta izbačeno i nije više jedan od preduvjeta.

 

Prema tome, Vi ćete moći u sljedećoj kalendarskoj godini iskoristiti u cijelosti neiskorišteni god. odmora niz 2011. god. bez obzira što ste u istoj godini radili samo 10 dana, sukladno gore navedenom.

 

PItanje regresa nije regulirano zakonom o radu, te ga je poslodavac obvezan/može isplatiti samo ako je takva dužnost ili mogućnost predviđena internim pravnim aktima poslodavca-pravilnik o radu, ugovor o radu ili pak kolektivni ugovor.

 

Kako ne raspolažem gore navedenim nisam u mogućnosti dati Vam odgovor na pitanje regresa obzirom mi nije poznato kako je isto regulirano.

 

 

 

POzdrav.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovana tek sad sad pročitala da se na posao vraćate tek 15.06.2011. god., pa vam slijedom toga navodim kako će te god. odmor stečen u prethodnoj godini morati početi koristiti odmah po prestanku dopusta, obzirom ste ograničeni datumom od 30.06.2011. god. do kad morate iskoristiti preneseni neiskorišteni god. odmor. U sudskoj praksi i teoriji (iako to mnogi poslodavci ne znaju i tvrde suprotno), dovoljno je da je započeto korištenje neiskorištenog god. odmora prije 30.06. i da se ono može nastaviti koristiti i nakon isteka tog datuma jer je započeto na vrijeme, znači svih 4 tjedna koja Vam pripadaju, iako će vrlo vjerojatno mnogi tvrditi da vam pripada samo onih 2 tjedna do 30.06.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija