Jump to content

Dali nasljeđujem dug po smrti roditelja?


4dimenzija

Preporučene objave

Nova sam ovdje pa ne znam jesam li na pravom mjestu. Ako ne, neka moderator premjesti temu ili kako već.

Hitno mi treba pravni savjet jer dobivam oprečne informacije na raznim mjestima. Stvar je ovakva: Moja majka ima račun u banci na koji je sjedala penzija. Majka je završila u bolnici sa demencijom a potom ju je socijalna služba smjestila u starački dom. Oporavila se i nije joj koliko ja znam oduzeta poslovna sposobnost ali joj je socijalna služba dodjelila skrbnika za pravne poslove. Ja sam joj jedina kćer a tvrdili su mi da to ne znaći da je ta osoba njen skrbnik koji odlučuje umjesto nje već samo za pitanje financija, sudova isl. Budući da njena penzija više ne sjeda na račun nego direktno ide na starački dom, ukinuli su joj minus. Ja imam punomoć na njen račun a sada je u nedozvoljenom minusu. Njoj nemogu sjesti na penziju jer je vezana za starački a mene navodno ne terete dok je majka živa.

Što kada majka umre s obzirom da kamate na crveni minus ludo rastu? Moja majka nema nikakve imovine i ništa mi ne ostavlja u nasljedstvo.Stan je na moje ime a ona ima pravo doživotnog uživanja. Dali nasljeđujem njezin dug?

 

Molim savjet nekoga tko zna.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

otkaži punomoć na tekućem s obrazloženjem da ima zakonskog zastupnika kojei je službeno određen .

vrati presječenu karticu i traži potvrdu o vračanju kartice

ili otkaži punomoć pismeno preporučeno i sa povratnicom.

 

mogu smatrati da sikao punomočnik namjerno napravila minus

te si stekla imovinsku korist.

 

ako otkažeš punomoč na kartici i istu vratiš

za dugove odgovaraš u visini (vrijednosti )nasljeđene imovine.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovo pitanje postavljam struci iz čiste znatiželje i istraživanja Zakona koje proizlazi iz moje noostvarene želje za pravnim fakultetom:

Znam da ukoliko se jave dužnici umrlog, sudski mogu plijeniti njegovu imovinu u visini duga...

Nije li to neustavno, s obzirom na to da svatko može zloupotrijebiti nemogućnost obrane i prvenstveno na činjenicu da se dužnik ne može braniti niti može bilo što reći jer je mrtav????!!! A po Ustavu svatko ima pravo na obranu..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ok, već mi je neko savjetovao da se odrećem te punomoći na račun. Međutim, mene je strah da ako sad ne podmirim taj dug na računu (a nemam ga od kud podmiriti) da će ići sudski postupak protiv mame a onda i sudski troškovi. Mogu li se po smrti majke odreći nasljedstva kad nasljedstva ni nema jer moja majka nema ništa? Znači li odricanje nasljedstva kojeg zapravo ni nema i odricanje duga? To mi je malo utopijski. Stan je prije bio na oca a po njegovoj smrti prenesen je na mene dok majka kako sam i rekla ima pravo doživotnog uživanja. Ne bi voljela da dug vrtoglavo naraste pa da mi kasnije sjednu na stan ili plaću koja je i onako neizvjesna i bijedna.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Malo čitam slične teme ali i dalje mi baš nije jasno. Može li mi netko pojasniti? Dakle, dug na kartici moje majke na koju ja imam punomoć je napravljen za potrebe kućanstva u kojem smo živjele. Majka je živa i sada je u staračkom. Nakon njene smrti ne nasljeđujem ništa jer nema ništa. Ako sam dužna vratiti dug u visini nasljeđene imovine, toga nema jer majka nema imovine. Ako mi banka dozvoli da se odreknem punomoći na račun, moram li platiti taj dug po smrti majke ili ne? Zaplašili su me u banci visinom sudskih troškova, parnice isl sko banka sudski potražuje taj novac.

 

Help

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija