Jump to content

majstorski ispiti


Vesna-HK

Preporučene objave

Vlasnik sam d.O.o. registriranog (od sječnaj 2004.) za obavljanje usluga iz domene wellness-a (osobne usluge).Na osnovu informacija dobijenih prilikom sudske registracije, za obavljanje kozmetičkih poslova NIJE bio uvjet MAJSTORSKI ISPIT već samo adekvatna stručna sprema (SSS) kozmetičkog smjera.Isto provjereno u Pravilniku o vezanim obrtima iz 2008.(stručnost 3-5). Kao pomoćnu djelatnost (čl.20,Zakona o obrtu, stavak 1,2,i3) radimo i usluge njege stopala tj pedikure jer imamo zaposlenu radnicu s 3-god pedikerskom školom. Može li nam s osporavati pravo obavljanja tih djelatnosti budući da NEMAMO niti jednu djelatnicu sa majstorskim ispitom????

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

čini mi se da malo brkate d.O.o. i obrt.

naime za registraciju velike većine djelatnosti prilikom otvaranja d.O.o. ne treba vam nikakva prethodna suglasnost ili odobrenje (osim za neke djelatnosti tipa mjenjačnice, investicijski fondovi, zdravstvene usluge...) i one se bez problema upisuju u sudski registar. time je posao sa sudskim registrom završen. za ishođenje npr. minimalnih tehničkih uvjeta, eventualno sanitarne ili neke druge dozvole, trebate se obratiti nadležnoj općini. oni reguliraju posebne uvjete i posebne dozvole i odobrenja.

 

mislim (ali molim vas nemojte ovo uzeti za sigurno, nego još provjerite) da je majstorski ispit uvjet za obrt, a da kad se djelatnost obavlja u sklopu d.O.o. da je samo potrebno zaposliti osobu odgovarajuće stručne spreme.

ali ovo još provjerite

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani, HVALA na referiranju na moj upit, ali stvar nije formalne prirode već praktične. Naime, Gospodarska inspekcija nam OSPORAVA OBAVLJANJE DJELATNOSTI

IZ DOMENE KOZMETIKE I PEDIKURE (pozivajući se na Zakon o obrtima i Pravilnik o tkz.povezanim obrtima koji su navodno obvezujući i za d.O.o.).Tumače da za obje djelatnosti moramo imati zaposlenu ne samo stručnu osobu, već osobu s majstorskim ispitom?????? Stoga mi je potrebno egzaktno PRAVNO pojašnjenje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

DA, VI KAO D.O.o. TREBATE IMATI STRUČNU OSOBU SA POLOŽENIM MAJSTORSKIM ISPITOM

jer kao d.O.o. spadate pod odredbe čl. 9 Zakona o obrtu, vezani ste za čl. 1.st.2, a za ispunjenje uvjeta za stručnu osobu vežete se za čl. 4. i 5. istog zakona

 

 

I. OPĆE ODREDBE

 

Članak 1.

 

(1) Obrt u smislu ovoga Zakona je samostalno i trajno obavljanje dopuštenih gospodarskih djelatnosti u skladu s člankom 3. ovoga Zakona od strane fizičkih osoba sa svrhom postizanja dobiti koja se ostvaruje proizvodnjom, prometom ili pružanjem usluga na tržištu.

 

(2) Iznimno od odredbe stavka 1. ovoga članka obrt obavlja i trgovačko društvo koje obavlja jednu ili više djelatnosti iz članka 3. stavka 1. točke 2. i 3. ovoga Zakona, ako to ne čine na industrijski način.

 

Članak 4.

 

(1) Fizička osoba može obavljati obrt ako ispunjava sljedeće opće uvjete:

 

1. da udovoljava posebnim zdravstvenim uvjetima, ako je to propisano zakonom,

 

2. da joj pravomoćnom sudskom presudom, rješenjem o prekršaju ili odlukom Suda časti nije izrečena sigurnosna mjera ili zaštitna mjera zabrane obavljanja djelatnosti dok ta mjera traje.

 

(2) Radom u obrtu obrtnik ostvaruje prava u svezi s radnim odnosom, ako ta prava ne ostvaruje po drugoj osnovi.

 

Članak 5.

 

(1) Fizička osoba može obavljati vezani obrt ako uz opće uvjete iz članka 4. ovoga Zakona ispunjava i poseban uvjet stručne osposobljenosti ili položenoga majstorskog ispita.

 

(2) Fizička osoba koja ispunjava opće uvjete iz članka 4. ovoga Zakona a ne ispunjava poseban uvjet stručne osposobljenosti ili položenoga majstorskog ispita može obavljati vezani obrt ako na tim poslovima zaposli radnika koji udovoljava tom uvjetu.

 

Članak 9.

 

(1) Trgovačko društvo iz članka 1. stavka 2. ovoga Zakona mora zaposliti najmanje jednog radnika koji ispunjava uvjete iz članka 4. i članka 5. stavka 1. ovoga Zakona.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija