Jump to content

prestanak statusa žaštićenog najmoprimca


hatori

Preporučene objave

Molim Vas za pomoć/savjet vezano uz slijedeću situaciju.

Vlasnik sam stana u kojem već cca. 35 godina živi zaštićena najmoprimka. Radi se o starijoj gospođi, cca 85 godina, koja je prije 6 mjeseci napustila stan. Stan je napustila iz razloga što se prema navodima njezine nećakinje više ne može brinuti za sebe, te je iz stana otišla u dom. O napuštanju stana me nije obavjestila (niti usmeno, niti pismeno), a za činjenicu da je napustila stan sam saznao od susjede koja me je pozvala nakon što je u stanu pukla cijev za vodu i uzrokovala materijalnu štetu u poslovnom prostoru ispod stana). U stan me pustila (prvi puta nakon 30 godina) ženska osoba koja tvrdi da je nećakinja zaštićene najmoprimke, ali samo kako bih izvidio situaciju, a bez namjere da mi ključ stana preda. Obzirom da imam i pravni i financijski interes da uđem u stan (prije svega uvid u stanje, zatim ulaganje radi održavanja vrijednosti stana, te kasnije eventualne prodaje), molim Vas da mi savjetom pomognete pri odabiru opcija:

1. nasilno ući u vlastiti stan, promjeniti bravu, uz svjedoke napraviti popis zatečene imovine i javiti gđi. zaštićenoj najmoprimki da ukoliko izrazi želju za povratkom u stan nema nikakvih problema da se isto realizira

2. krenuti u neki pravni postupak s ciljem njezinog iseljenja obzirom da je iz stana izašla svojevoljno, a bez da je javila da stan napušta.

 

Unaprijed hvala na vremenu i svim odgovorima!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani Kad ste potpisivali ugovor najmoprimaoc-najmodavalac tko je od članova domaćinstva naveden, ako je samo gosp. koja je samovoljno napustila stan,ostali su u ovom slučaju nećakinja bespravno se uselila.Najbolje da to riješite sudom.Te uredbe koje štite najmoprimca ,a vlasnik se zna -to je mimo svake pameti. Za mene je vlasništvo vlasništvo , a ne vlasništvo bez posjeda.Sami morate odlučiti kojim putem doći do svog posjeda.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

u ugovoru o najmu je navedena samo ta gospođa i nitko drugi. SAmim time svatko tko je u stanu osim nje i mene kao vlasnika koristi ga neovlašteno. slažem se apsolutno s ovim djelom oko vlasništva!

Htio bi izbjeći rješavanje ove situacije preko suda pogotovo na način da ja nju tužim za iseljenje jer će to trajati, stan će i dalje biti prazan, a ja ću dobiti slom živaca! :zao:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

hatori je napisao:

U stan me pustila (prvi puta nakon 30 godina) ženska osoba koja tvrdi da je nećakinja zaštićene najmoprimke,

 

opcija:

1. nasilno ući u vlastiti stan, promjeniti bravu, uz svjedoke napraviti popis zatečene imovine i javiti gđi. zaštićenoj najmoprimki da ukoliko izrazi želju za povratkom u stan nema nikakvih problema da se isto realizira

 

Da je moj stan, ja bi išao na opciju 1., ali to ovisi i o drugim okolnostima.

 

Iz vašeg posta nije jasno živi li ta nećakinja u vašem stanu, ili samo ima ključ pa ga obiđe. O tome ponajviše ovisi kako postupiti. Jeste li tražili od nećakinje da pokaže dokument koji dokazuje identitet? Doznajte ima li kakvu stambenu nekretninu u vlasništvu.

 

Ako je stanarka otišla živjeti u dom, nekretninu je napustila.Drugačije bi bilo da je npr. u bolnici na liječenju. Pokušajte provjeriti njen status u domu.

 

:kavica:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ja se isto slažem sa felixom i ja bih da je moj stan išla na opciju 1.Kod mene ti ima nas 9 suvlasnika i još nismo složni .Zaštićeni najmoprimaoc i sin u stanu .Mi plaćamo pričuvu 811kn. a on stanarinu 302kn.A hoćemo u Evropu.I niko ne postavlja premijerki pitanje vezano za to.A ima nas u familiji koji smo postanari i paćamo po 400€mjesečno :namiguje::namiguje:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

@felixx - ono sto je sigurno je da necakinja ima kljuc od stana i da je u nkega ulazila. U ovoj fazi ne znam dal mozda i zivi u stanu. Radio sam provjeru prek socijalnog da saznam u kojem je domu,ali bez uspjeha!

 

@fanika - sve znam jer i ja placam kredu za stan,a prazan stan stoji!

I ja sam sve skloniji 1.opciji, al me. zanima koje su potencijalne pravne situacije nakon sta udjem. u stan i promjenim bravu?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zakon o najmu stanova NN 91/96

 

Članak 31.

(2) Pravo na zaštićenu najamninu nema najmoprimac koji:

 

- u dijelu stana obavlja poslovnu djelatnost,

 

- ima u vlasništvu useljivu kuću ili stan,

 

- se sa članovima obiteljskog domaćinstva ne koristi stanom dulje od posljednjih 6 mjeseci prije stupanja na snagu ovoga Zakona, bez suglasnosti vlasnika stana.

VI. PRESTANAK UGOVORA O NAJMU STANA

 

Članak 19.

 

(1) Najmodavac može otkazati ugovor o najmu stana ako se najmoprimac ili drugi korisnici stana koriste stanom suprotno Zakonu i ugovoru o najmu stana, a osobito:

 

1. ako najmoprimac ne plati u ugovorenom roku najamninu i druge ugovorene troškove u svezi sa stanovanjem,

 

2. ako najmoprimac stan ili dio stana daje u podnajam, bez dopuštenja najmodavca,

 

VII. SMRT, ODNOSNO PRESTANAK UGOVORNIH STRANA

 

Članak 24.

(2) U slučaju smrti najmoprimca ili kada najmoprimac napusti stan, prava i dužnosti najmoprimca iz ugovora o najmu stana prelaze na njegova bračnog druga. Ako bračnog druga nema, prava i obveze iz ugovora o najmu prelaze na dijete, pastorka ili najmoprimčeva usvojenika koji je naveden u ugovoru o najmu, ovisno o njihovu sporazumu.

 

Članak 38.

(1) U slučaju smrti zaštićenog najmoprimca ili kada zaštićeni najmoprimac napusti stan, prava i dužnosti zaštićenog najmoprimca iz ugovora o najmu prelaze na osobu navedenu u ugovoru o najmu stana, ovisno o sporazumu tih osoba.

 

Članak 46.

(1) Kad se jedan sustanar - zaštićeni najmoprimac trajno prestane koristiti dijelom stana, ostali sustanari - zaštićeni najmoprimci mogu se proširiti na ispražnjeni dio stana, uz suglasnost najmodavca.

 

ako nije plaćena najamnina i troškovi na stanu

najmoprimcu poslati pismeno preporučeno otkaz najma stana

(dan kada pošta zaprimi pismeno smatra se da je isto uručeno najmoprimcu).

ako je najmoprimac napustio stan i unjemu ne živi 6 mjeseci i duže -pismeni otkaz ugovora o najmu stana.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Situacija: kada netko NIJE zaštićeni najmoprimac, već sam s njim /njom u sporu upravo zbog toga što on/ona traži taj status, a znam da treće osobe s njom/njim žive u tom mom stanu. Koja su moja prava u tom slučaju kao vlasnika, kako dokazati da netko drugi živi u tom stanu, prvenstveno me zanima koja su moja prava kao vlasnika dok traje sudski spor, i da li za vrijeme sudskog spora treće osobe smiju živjeti u tom stanu ???

 

Još jedno pitanje: pošto je stan 'veće' kvadrature mogu li se ja useliti u svoj dio , ako postoji odredba o kvadraturi koja po zakonu je predviđena za jednu osobu ???

 

Zaista se nadam da će netko odgovoriti, puno hvala unaprijed !!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

@miss lawyer - ja sam ti tu u poziciji da isto tražim informacije, tak da ti na žalost nemam što pametno reći. Pravnici trebaju dati odgovor na to pitanje.

 

Ja se još nisam pomaknuo s mrtve točke, ali me zanima slijedeće: dakle, moj zaštićeni najmoprimac je napustio stan (otišao u dom). Ja ću pokretati tužbu za iseljenje zbog napuštanja stana u dužem trajanju od 6 mjeseci, ali bi mi trebao dokaz da je napustila stan. E sad, namjera mi je otići u nadležnu policijsku upravu i tamo reći da sam vlasnik stana sa zaštićenim najmoprimcem s kojim ne mogu stupiti u kontakt i da tražim pomoć od policije uz naravno inzistiranje da se moj zahtjev dokumentira. Kako Vam se to čini i da li taj potez ima smisla?

unaprijed hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 5 mjeseci kasnije...

U stanu koji je 1958.god bio drustveno vlasnistvo,a stecen je zamjenom roditelja sa stanarom,tako da smo se mi uselili u taj stan,a stanari iz toga stana u nas,a na temelju rjesenja ondasnjih organa vlasti.Stan u kojem zivimo je 1963.godine zajedno sa cijelom kucom denacionaliziran i postojala su 3 vlasnika kuce.1997.smo sklopili ugovor o najmu stana sa zasticenom najamninom gdje smo navedeni suprug,ja i dvoje djece.Sve godine je dolazila u obilazak samo jedna osoba kao njihov predstavnik i s njom smo radili sve radnje,pa i placali stanarinu njoj na ruke.Od 2006 godine osoba je prestala dolaziti i prema saznjima zasticenih stanara u zgradi nalazi se u starackom domu.Prije nekoliko dana pojavio se novi vlasnik stana /nasljednik/i preko odvjetnika trazi nase iseljenje u roku 30 dana.Navodno da ne zivi u Hrvatskoj.Sve to vrijeme nismo placali stanarinu jer nismo znali kome.Da li smo mi trebali istrazivati tko je novi vlasnik ili nas je on trebao kontaktirati?Ne bjezimo od obaveza i spremni smo platiiti zaostatke sada kada znamo kome.U dopisu njegovog odvjetnika navodi se da imamo i kucu (da imamo bilo kakvu drugu nekretninu ne bismo bili tu, to mozemo dokazati potvrdom)da smo bespravno adaptirali stan (jesmo, ali promijenili prozore koji su se raspali,balkonska vrata i trulu balkonsku ogradu i sami sve finacirali kao i kuhinjski pod da ne propadnemo susjedu od trulezi),a sve u vrijeme i uz znanje osobe koja je tada nadgledala zgradu.Sto ciniti?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija