Jump to content

Prekršaj drskog ponašanja ili pokušaj ubojstva????


abcabc

Preporučene objave

Pozdrav!

 

 

Molim Vas da pročitate i date savjet kako dalje postupiti!

 

J.J. je fotografirao više puta toga dana parkirano vozilo osobe V.S. Kad ga je V.S. pitao zašto fotografira, J.J. mu je nanio tjelesne ozljede na način da ga je kosilicom porezao po nogama (20-ak rana). Daljnje nanošenje ozljeda je spriječeno na način da je V.S. odgurnuo J.J.-a tako da je ovaj pao i tom prilikom mu se ugasila kosilica. Nakon što je pozvana policija i hitna pomoć, V.S. je odveden na šivanje i dobio 6 šavova. Policija je oduzela J.J.-u kosilicu i masku. Policija i nadležno državno odvjetništvo zaključuju da neće podnijeti kaznenu prijavu odnosno pokrenuti kazneni postupak. Ozlijeđenom kažu da može on sam tužiti J.J. A policija je podnijela Prekršajnom sudu protiv J.J. optužni prijedlog radi drskog ponašanja.

 

S druge pak strane, J.J. je podnio kaznenu prijavu slovenskom sudu u Piranu kaznenu prijavu protiv V.S.-a radi fizičkog napada.

 

Može li se opisani događaj kvalificirati kao pokušaj ubojstva ili je to prekršaj drskog ponašanja? Što bi V.S. trebao poduzeti?

 

Unaprijed hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ozljede su pretpostavljam kvalificirane kao (lakše) tjelesne ozljede, a za takvo kazneno djelo progoni se po privatnoj tužbi. Da li je V.S dobio kakvo rješenje državnog odvjetnika? Da li se radi o hrvatskim državljanima i da li je djelo počinjeno u Hrvatskoj? (sud u Piranu?!)?

 

Ubojstvo je, odnosno pokušaj ubojstva, kazneno djelo koje mora biti počinjeno s namjerom da se drugoga usmrti, a da se u tome ne uspije. O tome ovisi kvalifikacija djela, od npr. nanošenja tjelesnih ozljeda. No - za kazneno djelo pokušaja ubojstva goni po službenoj dužnosti državno odvjetništvo - tako da sumnjam da ima mjesta za takvu kvalifikaciju (budući da je d.o. odustao od progona).

 

Što se tiče privatne tužbe, podnosi se u roku 3 mjeseca od događaja, kod mjesno nadležnog općinskog suda, ili pri onom sudu na čijem području okrivljenik ima prebivalište/boravište. Što se tiče sadržaja tužbe: ime i prezime okrivljenika, opis kaznenog djela, naznaku suda pred kojim se ima održati glavna rasprava, dokazne prijedloge (svjedoci, dokumentacija itd.), prijedlog da se okrivljenik proglasi krivim i osudi po zakonu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija