Jump to content

Nasljedstvo


Pinkara

Preporučene objave

članak 8.stavak 2. Zakona o nasljeđivanju

 

"Na teme­­lju zakona ostavite­­lja nas­­ljeđuje i ­­nje­gov izvan­bračni drug koji je u pravu nas­­ljeđiva­­nja izjednačen s bračnim. Izvanbračnom zajednicom u smislu ovoga Zakona smatra se životna zajednica neudane žene i neože­­njenog muškarca koja je trajala du­­lje vrijeme a prestala ostavite­­ljevom smrću, pod uvjetom da su bile ispu­­njene pretpostavke koje se traže za va­­ljanost braka."

 

Dakle, ako otac umre bez oporuke, a u tom trenutku i dalje bude u izvanbračnoj zajednici (a nijedno od njih nije u "formalnom" braku sa nekom drugom osobom) njegova izvanbračna supruga je također njegova zakonska nasljednica i nasljeđuje sa potomcima (djecom,unucima...) ostaviteljevim na jednake dijelove.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani,

Imam ugovor o doživotnom uzdržavanju na kojem je navedeno da nasljeđujem svu pokretnu(br.č adresa svi podaci) i nepokretnu imovinu kao i sav gotov novac koji se nađe u trenutku smrti.Primaoc uzdržavanja nije imao potomaka i umro je 1989 g.Te godine sam prepisao nekretninu i podigao novac sa računa dviju banaka uz predočenje štednih knjižica ,ugovora i smrtnog lista.

Nedavno sam saznao da u banci postoji još jedan račun.U banci su potvrdili ime prezime adresu i zatražili smrtni list ugovor o dož.uzd. riješenje o ostavinskoj pot. o prebivalištu Pok. osobe što sam im dostavio odmah. Za taj račun nemam nikakvu dokumentaciju(knjižicu ugovor) i sad nastaju problemi.

Već 3 mjeseca banka ne želi isplatiti novac iz razloga nemogučnosti utvrđivanja identiteta i još nekih nejasnih obrazloženja.

Dali je to moguće i na koji način doći do riješenja.

Unaprijed hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Budimo precizniji, ugovorom o doživotnom uzdržavanju niste naslijedili imovinu (jer niste nasljednik) nego je stekli pravnim poslom.

 

Međutim, to ne utječe na vaše pravo.

 

S bankom komunicirati isključivo pismeno, zatražiti od njih jasno očitovanje zbog čega ne žele isplatiti novac i zatražiti da navedu točno određene zakonske članke, odredbe propisa odnosno ugovora s bankom na koje se pozivaju.

 

Ako možete otkloniti navedene prepreke, učinite to. Ako se radi o utvrđivanju identiteta (čijeg - vašeg ili ostaviteljevog?) onda se to obično može srediti uz odgovarajuće potvrde iz evidencije MUP-a.

 

Ako ne možete ili vam ne odgovore u nekom razumnom vremenu (recimo 15 dana), podnijeti tužbu.

 

Najbolje bi bilo da se posavjetujete s odvjetnikom nakon što vam odgovore.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

objašnjenje:u ugovoru je navedeno "ostavljam sav gotov novac pokretnine nekretnine itd"banka hoće da je naveden broj računa ,po formulaciji sav gotov novac po njima činidba nije točno određena ,a neznamo dali je po tome odrediva(identitit računa ,ne osobe za osobe je sve jasno)mada su iz banke prvo to tražili.

pitanje je dali itko zna koje su radnje potrebne za tu odredivost?ili je po tome neodredivo.

U vrijeme sklapanja ugovora 1970 sigurno je bilo odredivo jer sam sa jednog računa u istoj banci 1989 po ostavinskoj podigao sa računa sredstva.

Danas više nije odredivo?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Radi se o njihovoj interpretaciji "odredivosti", s tim da treba ipak uzeti u obzir da je prošlo dosta vremena od smrti odnosno ostavinske rasprave što povećava mogućnost zloporabe, gledano iz njihove perspektive.

 

Dakle, ako banka ne može "odrediti" što treba učiniti, učinit će to sud.

 

Predlažem da im pošaljete opomenu pred tužbu, najbolje da to bude potpisano po odvjetniku da vide da ste ozbiljni u namjeri da ih tužite pa ili će isplatiti, ili vam objasniti što je još nužno da se poboljša "odredivost" ili će izgubiti na sudu i platiti troškove sudskog postupka.

 

Vi niste dužni znati broj računa, oni će ga biti dužni dostaviti sudu na sudski zahtjev, a i podatke o svim računima ako ih ima više. Nešto me navodi na pomisao da bi pitanje "odredivosti" moglo biti i u tome da ne postoji samo jedan račun, a oni vam ne žele dati podatke za sve kad ste tražili samo za jedan (a neodređen brojem).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija