Jump to content

dvojni objekt na majcinom zemljistu


vanjci

Preporučene objave

pozdrav

prvi put se javljam s nadom da cete mi pomoci rjesiti neke dileme. naime, sestra i ja bismo zeljele napraviti na zemljistu na solti dvojni objekt, tj svaka sebi vikendicu.zemljiste je upisano na nasu majku i velicine je 745m2. pitanje je da li je potrebno prije pocetka gradnje podijeliti vlasnistvo zemljista ili graditi sve na majcino ime pa tek nakon izgradnje sve skupa podijeliti, jer nisam sigurna da li se na podijeljenom (372,5 m2)moze samostalno graditi kuca.isto tako ako gradimo kao jedan objekt pa ga kasnije etaziramo, onda ostatak zemljista ostaje zajednicki?

nadam se da sam uspjela relativno objasniti u cemu je nas problem i da ce neko znati rjesenje a ako ne barem me uputiti gdje da trazim odgovore.zahvaljujem unaprijed.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Poštovana,

prvo biste trebali u vašoj općini pogledati prostorni plan i odredbe koje se odnose na vašu česticu tj. da li je ista uopće građevna za građenje vikendica. U prostornom planu je također određeno kolika je najmanja površina građevne čestice.

 

Drugo, dvojni objekt i etažirani objekt:

Dvojni objekt znači da su dvije zgrade izgrađene svaka na svojoj čestici (neovisno o vlasništvu), al su izgrađene jednake duljine na zajedničkoj međi. Građevna dozvola se izdaje za svaku zgradu zasebno, može i istovremeno. Nove čestice se formiraju prilikom izdavanja dozvole za prvi dvojni objekt. Dozvole mogu glasiti na majčino ime, a kada se čestice formiraju, vlasništvo se može prenijeti na svaku od vas.

Etažirati objekt znači 'podijeliti samostalne uporabne cjeline različitim suvlasnicima', a u skladu sa građevinskom i uporabnom dozvolom. Dakle, objekt se projektira i izvede tako da ga bude moguće etažirati, različite uporabne cjeline imaju različite vlasnike, dvorište pripada zgradi, dakle, svim suvlasnicima. U ovom slučaju nije od važnosti da li je investitor vaša majka ili vas dvije suvlasnice jer se etažiranjem ionako ti vlasnički udjeli mijenjaju.

 

Tek toliko.

Pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija