Jump to content

što kada se oporuka nađe kasnije?


lumpi1

Preporučene objave

Pozdrav svima!

Moj problem je ovakav:

- krajem 2009. umire mi mama, početkom 2010. javni bilježnik održava ostavinsku raspravu. Pok. mama je bila vlasnik svega. Dogovorom sa bratom i ocem na ostavinskoj, se ja odričem svega, a brat dobiva 1/3, otac 2/3 kuće. Dogovorom zato što sam se odrekao dijela u obiteljskoj kući (na istoj ostavinskoj) bi ja trebao dobiti stan u kojem živim i koji je u vlasništvu tvrtke mog oca, te otprilike to tako i piše u Rješenju javnog bilježnika.

- 2011. otac mi ne želi dati obećani stan, ni neku protuvrijednost u novcu za taj stan

- prje 3 dana moja djeca pronalaze originalnu oporuku (moj otac ju je sakrio) vlastoručno pisanu 2006. g. od strane pokojne mame (njihove bake) gdje kuću ostavlja njima pola-pola uz mogučnost djedovog uživanja do svoje smrti

 

Moja pitanja su?

1. Da li na koji način mogu pravno tražiti obećanu nekretninu (stan koji glasni na tvrtku u vlasništvi mog oca), jer sam temelljem toga se odrekao prava na vlasništvo u obiteljskoj kući?

2.Da li temeljem sada pronađene oporuke mogu tražiti poništenje provedene ostavinske rasprave, te u ime maloljetnog sina (drugi je punoljetan) njegovu 1/2 nekretnine, odnosno za sebe nužni dio jer nađenom oporukom ni ja ni brat, a ni otac ne nasljeđujemo ništa?

 

Unaprijed hvala na odgovoru!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Iz Zakona o nasljeđivanju:

 

Članak 235.

(1) Ako se nakon pravomoćnosti rješenja o nasljeđivanju pronađe oporuka, sud će je proglasiti, te zapisnik o proglašenju i presliku oporuke dostaviti ostavinskom sudu, a zadržati njezin izvornik.

(2) U slučaju iz stavka 1. ovoga članka ostavinski sud neće ponovno voditi ostavinsku raspravu, nego će obavijestiti zainteresirane osobe o proglašenju oporuke i upozoriti ih da mogu svoja prava na temelju oporuke ostvarivati u parnici. ...

Članak 237.

(1) Nakon pravomoćnosti rješenja o nasljeđivanju ili o zapisu, stranke mogu u rokovima i zbog razloga zbog kojih se može zahtijevati ponavljanje parničnoga postupka pokrenuti parnicu i u njoj ostvarivati svoja prava.

(2) U parnici iz stavka 1. ovoga članka sud će o postojanju pretpostavaka za ponavljanje postupka odlučiti kao o prethodnome pitanju.

 

Ako je rješenje o nasljeđivanju pravomoćno nikakvo "stiskanje" vam ne može pomoći da izbjegnete parnicu.

 

Točnije, uvijek je moguć vansudski dogovor dogovor između bilo kojih osoba o međusobnom ustupanju imovine (darovanjem, kupoprodajom ...), ali pri takvom raspoređivanju u pravilu nastaju porezne obaveze kojih kod nasljeđivanja nema.

 

Dakle, morate makar formalno u parnicu, a o vašoj procjeni odnosno procjeni vašeg odvjetnika ovisi kojim temeljem. Možete ići na ponavljanje postupka zbog bitne zablude pri odricanju, zbog pronalaženja oporuke odnosno zbog neispunjavanja pogodbe s vašim ocem.

 

Za pogodbu nisam siguran da možete tražiti ispunjenje u opisanom obliku, budući da vam je stan obećala fizička osoba, a vlasništvo je druge, pravne osobe. To što je otac vlasnik pravne osobe ne znači da se radi o istoj osobnosti u pravnom smislu.

 

Parnica ne mora dugo trajati. Možete prije početka tražiti postupak mirenja, ili možete sklopiti sudsku nagodbu sa snagom presude, ako se uspijete dogovoriti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Još jedno pitanje za skrivenu-nađenu oporuku.

 

S obzirom da čekam proglašenje naknadno nađene oporuke, želim u ponovljenom postupku temeljem članka 125. Zakona o zansljeđivanju isključiti iz nasljeđivanja osobe koja je oporuku sakrila (imala je time najveću korist u nasljeđivanju).

Zanima me što se u članku 126. t.3. točno misli "Na nedostojnost se pazi po službenoj dužnosti ..." ?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija