Jump to content

uknjižba nekretnina na temelju ost.rasprave prije 30 god.


laka029

Preporučene objave

molio bi da mi neko da pravni savijet u sljedećem slućaju.

tetin muž preminuo je 1980 god. bez oporuke, kako nisu imali djece pola zemljišta i pola kuće nasljedila su njegova braća a drugu polovicu teta(udovica)do danas te nekretnine vode se na pokojnikovo ime tj.niko nije izvršio uknjižbu,iako postoje svi dokumenti od ostavinske rasprave i riješenje suda.kako je teta već u godinama zamolila me da to riješimo tj.napravimo uknjižbu njezine polovice nekretnina na njeno ime.mene zanima kako pokrenuti postupak ( kod koje istance) uknjižbe i koje dokumente treba priložiti zahtjevu?unaprijed zahvaljujem

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Morate podnijeti zahtjev za uknjižbu zemljišnoknjižnom odjelu gdje se nekretnine nalazi.

Prijedlog za uknjižbu treba potpisati nasljednicq-vaša teta, a predati na sud može bilo tko.

Priložite pravomoćno rješenje o nasljeđivanju i podatak o oib-u, te kopiju osobne iskaznice vaše tete.

Ako je njena sadašnja adresa drugačija od one u Rješenju o nasljeđivanju priložite i njeno uvjerenje o prebivalištu da se vidi kako je promijenila adresu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mene interesira da li upis ide stvarno samo na osnovu pravaomoćnog rješenja o nasljeđivanju ili ne? nakon smrti moje bake moj djeda nije bio upisan u zemljišne knjige ali je bio upisan u katastru na posjedovne listove. poslije njegove smrti bila je ostavinska rasprava donešeno je rješenje o nasljeđivanju po pravomoćnosti valjda nije dostavljeno zemljišno-knjižni odjel općinskog suda jer oni nisu napravili nista ništa, nisu uknjižio nove vlasnike u zemljišne knjige,a u katastru su to rješenje proveli djelomično upisana sam kao posjednica samo na dva posjedovna lista od sedam mogućih. ja više od 25 godina vodim spor na općinskom sudu. prvo su tražili da pokrenem parnični postupak za dokazivanje prava vlasništva poslije toga je sud donio odluku da moram podnijeti zahtjev u vanparnično postupku, jer je moj djeda bio vanknjižni vlasnik. na kraju je odvjetnik pokrenuo pojedinačni ispravni postupak koji je sud odbio jer mu nisu bili dostavljeni povjesno posjedovni listovi i posjedovni listovi. općinski sud je donio prošle godine neko rješenje da se prijašnji vlasnici (gro njih više nije živo tko zna otkada) upišu u katastar kao vlasnici ne više kao posjednici/korisnici i sada su dva posjedovna lista izgubila svoj broj, čestice na tim posjedovnim listovima vode se na drugim posjedovnim listovima. mene stvarno interesira na koji način ja mogu biti upisana u zemljišne-knjige i u katastru na posjedovne listove. jer ova moja sapunica traje već predugo. momentalno čekam iz katastra da mi dostave posjedovne listove i povjesno posjedovne listove, ali još uvijek ne znam što me čeka da li je to dovoljno ili nije? da, i moram napomenuti na tim česticama ima jako puno nasljednika.

unaprijed zahvaljujem!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vežem se za istu temu jer je sličan slučaj.

Otac je kupio zemljište prije više od 40g.ali je još na prodavatelja u vlasničkom listu.Prodavatelj se slaže da se to uknjiži na nas troje.Naime poslije smrti majke sestra i ja smo naslijedili po 1/6 na osnovu bračne stečevine.Što je sve potrebno priložiti za uknjižbu(kopije osobih ovjerene kod J.B.)? Dali je dovoljno da prijedlog za uknjižbu podnese samo otac bez sestre i mene?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kakav je ugovor zaključen sa prodavateljem?

Imate li opće taj ugovor?

Jeste li ga predali na zemljišnoknjižni odjel općinskoga suda?

Ako je kao kupac naveden samo Vaš otac onda on podnosi prijedlog za uknjižbu, a da bi odmah bili i vi upisani priložite i pravomoćno rješenje o nasljeđivanju iza majke (ako je ta nekretnina uvrštena kao njena na ime bračne stečevine) da bi se istovremeno izvršio prijenos dijela na njene potomke.

 

Ili tek planirate sklopiti ugovor sa prodavateljem?

Ako da, onda kao kupce navedite osobe koje želite i omjere koje želite i podnesite ugovor na uknjižbu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kupoprodajni ugovor je vjerojatno u zbirci isprava ali imam od istog suda dozvolu uknjižbe prijenosa prava vlasništva na mog oca.Čak imamo i stari vlasnički list na mog oca na temelju kojeg je otac ishodovao i građevinsku doz. te u skladu s njom i sagradio kuću.Onda se je u međuvramenu radila nova izmjera u katastru i vlasnici su navodno trebali sami zatražiti ispravak u zem.k. (jer su valjda to objavili-Nar.N.,oglasna ploča ili nešto slično).

Kako se moj otac nije javio jer nije za to čuo kao ni mnogi oni su sve prebacili u društveno vlasništvo au C listu korisnik stari vlasnik.Zatražili smo brisanje društvenog vlasništva temeljem čl.365 i 367(možda je trebalo 368)i prijedlog za upis po ostavinskoj.

Sada je u e-izvadku naš prodavatelj tereta nema i čekam riješenje valjda i sa obrazloženjem.

Htio bi izbjeći dugotrajni i skupi pojedinačni ispravni postupak pa ako ima neki drugi način molim za savjet.Pada mi napamet tabularna izjava našeg prodavatelja?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija