Jump to content

Bračna stečevina-ima li osnove za tužbu


cvrcak21

Preporučene objave

Poštovani!

Moj otac i njegov brat (moj stric), kupili su građevinsko zemljište prije 40-ak godina. Stric je kupio 3/4 zemljišta, a otac 1/4. Moji roditelji su u to vrijeme već bili u braku. Stric je uskoro odselio u inozemstvo i moji roditelji su na tom zemljištu izgradili kuću. Prije 2 g. kuća je upisana u gruntovnicu i najednom se moj brat pojavljuje kao vlasnik 3/4 kuće. Navodno mu je to darovao stric (tako mi je rekao, ali ja nemam uvid u taj darovni ugovor). Zanima me da li mu je stric mogao darovati samo zemljište ili i kuću (koju su gradili isključivo moji roditelji). Napominjem da se majka ne slaže s tim i želi da se imovina podijeli na brata mene u istom omjeru. Otac se slaže s ovim stanjem. pretpostavljam da su na neki način pokušali prikazati da je i stric gradio kuću.

Ima li majka osnove za tužbu tj. može li dokazati da je kuća isključivo bračna stečevina nje i moga oca.

Sve ovo smo majka i ja tek nedavno saznale.

 

Zahvaljujem na odgovoru

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

sukladno članku 9 Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima nekretnini pripada i sve što je na njoj sagrađeno.

Vlasništvo zemljišta i zgrade, ako nije drugačije određeno ugovorom je jednako vlasništvu zemljišta kako je to naznačeno u zemljišnoknjižnom izvatku.

 

Vaša majka ima pravo na 1/2 od dijela koji se vodi na očevo ime, a sve s osnova bračne stečevine, jer je zemljište kupljeno za vrijeme trajanja braka. Jednako vrijedi za kuću koja je na zemljištu sagrađena.

 

Možete se upustiti u parnicu, sa neizvjesnim završetkom i troškovima, u kojima biste dokazivali da je kuća sagrađena isključivo radom i novcima majke i oca....

ali napominjem ishod je sasvim neizvjestan.

 

Inače, možete u zemljišnim knjigama potražiti taj ugovor iz zbirke isprava, kao i povijesni izvadak za nekretninu, pa ćete vidjeti temeljem čega je stekao navedene nekretnine.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

cvrcak21 je napisao:

Stric je kupio 3/4 zemljišta, a otac 1/4. Moji roditelji su u to vrijeme već bili u braku. Stric je uskoro odselio u inozemstvo i moji roditelji su na tom zemljištu izgradili kuću. Prije 2 g. kuća je upisana u gruntovnicu i najednom se moj brat pojavljuje kao vlasnik 3/4 kuće.

 

Tko je i na osnovi kojih dokumenata 'upisao' kuću?

Ima li kuća građevinsku dozvolu, ako ima, na koga dozvola glasi?

 

Ako su isključivo roditelji gradili kuću, imaju pravo na povrat uložene vrijednosti.

:kavica:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija