Jump to content

Razvod- podjela imovine


amerpo

Preporučene objave

Poštovani, trenutno smo supruga i ja pokrenuli postupak za razvod braka. Sve smo se dogovorili osim podjele imovine. Naime imamo stan kojeg smo kupili u 02. mjesecu 2007., stan je u cijelosti kupljen kreditom (otplata 25g), kredit je naravno na mene a stan dijelimo pola pola. Vjenčali smo se u 11 mjesecu 2008. Ja bi htio isplatiti suprugu, sad me zanima kako da odredimo iznos koji bi ja njoj trebao isplatiti. Unaprijed Vam zahvaljujem na odgovoru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako izvanbracna zajednica prije kupnje stana nije trajala najmanje tri godine, stan ne ulazi u zajednicku stecevinu ... a niti u bracnu jer je brak sklopljen nakon kupnje stana.

Ako cijelo vrijeme Vi otplacujete kredit i stan je u cijelosti kupljen kreditom ne vidim zasto bi je trebali isplacivati (ako se radi o gore navedenom slucaju kraceg trajanja zajednice prije breka) ... i u tom slucaju ne znam zasto je stan upisan pola pola. Eventualno bi joj trebali isplatiti ulaganja u stan, ukoliko ih je bilo s njene strane.

Ako je izvanbracna zajednica prije kupnje stana trajala tri godine i duze, taj stan ulazi u zajednicku stecevinu i supruga i unatoc upisu pola pola ima pravo na pola stana, dakle - trebali biste je isplatiti ako nastavljate zivjeti u stanu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U bracnu stecevinu ulazi imovina stecena radom za vrijeme trajanja bracne zajednice. Brak i bracna zajednica nisu isti pojmovi, brak moze jos trajati a da je bracna zajednica prestla. Ako vise ne zivite u istom kucanstvu s namjerom da se trajno raziđete Vasa bracna zajednica je prestala. Dakle, kod podjele bracne stecevine je Vazno da se zna tocno vrijeme pocetka i prestanka zajednice. Ako u utvrđivanju toga nema razilazenja kod Vas dvoje, postupak za podjelu bracne stecevine mozete pokrenuti vec sada. Ako se oko gore navedenog ne mozete sporazumjeti odnosno ako jos zivite u istom kucanstvu, najbolje je pricekati pravomocnu presudu o razvodu braka.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija