Jump to content

Usmeni ugovor - kupoprodaja nekretnine


DIDAS

Preporučene objave

Sklopljen je usmeni ugovor o kupoprodaji nekretnine čiji je vlasnik maloljetna osoba. Po istome je izvršeno plaćanje te postoji potvrda. Prodavatelj, naknadno,hoće kupcu prodati još komad zemlje koju kupac ne želi te prodavatelj prestaje postupati po usmenom ugovoru tj ne želi dopustiti prijenos vlasništva te osporava uknjižbu. Nakon 8 godina spora u kojem i prodavatelj potvrđuje da je sve navedeno točno ali da on traži kupnju i tog komada zemlje, sud donosi presudu u našu korist, oni se žale.. Županijski sud sve vraća na ponovno suđenje i nakon 8 godina mi odvjetnik kaže da nemamo nikakva prava i da moramo odustati od spora jer je usmeni ugovor i jer je maloljetna osoba vlasnik...

Moje pitanje je: da li je moguće da je usmeni ugovor ništetan kako tvrdi naš odvjetnik (sada nakon 8 godina muke, bačene love...- a to nije nikada ni spomenuo, pa on vodi spor cijelo vrijeme.)?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ako može, nekoliko pitanja:

kada je ugovor sklopljen?

da li je sklopljen s maloljetnikom ili s roditeljima?

da li ste kupac ili prodavatelj?

u odluci žalbenog suda, što je navedeno kao razlog vraćanja na ponovno suđenje?

"prodavatelj znaknadno želi kupcu prodati"- da li se o tome pregovaralo za vrijeme sklapanja ugovora?

u tužbenom zahtjevu - da li ste tužili na ispunjenje i da li je u tužbi ili tokom postupka još istaknut i zahtjev za povratom dane kupovne cijene u slučaju da prodavatelj nije dužan dati pristanak na uknjižbu?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Usmeni ugovor je sklopljen "99 s roditeljima maloljetne osobe, mi smo kupci.

Nisam sigurna zašto se vratilo (dodatno, naknadno utvrđivanje), nemam sad uvid u rješenje, ali žalili su se tj tada maloljetno dijete se žalilo da u doba kada je ugovor sklopljen je imala 14 godina te da je trebao pristanak centra za socijalni rad. u postupku je utvrđeno da je imala saznanje o prodaji i isto tako da je znala da su roditelji primili novce za prodaju.

O pokušaju prodaje tog dodatnog komada zemlje počinje se govoriti tek kada je odrađena kupovina tj plaćanje ovoga prvoga. Napominjem da nije naplaćena akontacija već cjelokupan iznos koji je dogovoren (to oni čak ni ne osporavaju) te tek tada nastaju problemi.

U tužbenom zahtjevu tužimo na ispunjenje ne na povrat.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

pogledala sam obiteljski zakon iz 1998. on je stupio na snagu 1.7.1998 i zahtijeva odobrenje centra za socijalnu skrb za otuđivanje. ne znam kad ste točno sklopili ugovor, ali ovo vam ne ide u prilog jer je i zakon koji je ovome prethodio (zakon o braku i porodičnim odnosima) zahtijevao odobrenje "nadležnog organa starateljstva" za otuđivanje djetetove imovine.

imate mogućnost "gurati" spor do kraja ili preinačiti svoju tužbu zahtijevajući utvrđenje ništetnosti ugovora i povrat danog novca s kamatama od predaje. problem: na tu preinaku suprotna strana mora pristati, a ako odustanete od ove tužbe kako biste podigli novu tužbu morat ćete snositi svoje i njegove parnične troškove.

treba vam dobar odvjetnik.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da ali za kupoprodaju nekretnina traži se pisana forma, te još k tome ovjera potpisa prodavatelja kod Javnog bilježnika.

 

Nadalje, raspolaganje imovinom malodobne osobe uvjetovano je davanjem suglasnosti Centra za socijalnu skrb, koji često uskračuju navedenu suglasnost zbog "zaštite intresa maloljetnika".

 

No, i bez Centra, pisana forma je preduvjet.

 

FF

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pa, to bi trebalo biti pod normalno - pisana forma.

Mada sam našla i ovo tumačenje; "...Iznimno, ugovor o kupoprodaji nekretnine koji nije sklopljen u pisanom obliku može se smatrati valjanim ako su ugovorne strane ispunile u cijelosti ili pretežnom dijelu obveze koje iz njega nastaju..."

E sad, mogli bi pričati o lakovjernosti i kako su moji smatrali da je usmeno ok jer nije bilo razloga da se isto i ne ispoštuje.

 

Ali, mi imamo odvjetnika, sve ove godine i to dobrog odvjetnika ili smo samo tako mislili.. koji nas u biti nije nikada upozorio na ove propuste.

 

 

tea01 ;

Odvjetnik nam je rekao da ćemo sada tužiti i napraviti zahtjev za povratom dane kupovne cijene jer prodavatelj i dalje ne želi da napravimo upis vlasništva. E pa sada, priznali su da su isplaćeni u cjelosti a ne žele dopustiti upis, pa sada nakon toliko godina ni mi to više ne želimo već želimo povrat našeg novca + kamate.

Kakve bi nas prepreke tu mogle snaći?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dakle,

 

kako izvršiti uknjižbu prava vlasništva na temelju usmenog ugovora o kupoprodaji nekretnina ?

 

Dođete svi ljepo u gruntovnicu i izrecitirate ugovor ? onako u dvoglasju ??

 

Da, jedino kaj možete je tužiti za povrat love.

 

a di su dokazi ?

 

Svjedoci ?

 

hm....

 

imati ćete puno peripetija u tom sporu, ako nemate "vjerodostojne" svjedoke, koji su nazočili "ugovoru" i ispltati. (isplatili ste na ruke ili preko banke ?)

 

FF

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

apsolutno je nebitna činjenica ispunjenja ugovora sklopljenog bez propisanog oblika, s obzirom na činjenicu da je isti sklopljen bez odobrenja, što znači da u pisanom obliku nije ni mogao biti sklopljen. ne samo da je trebao biti sklopljen pisano, već se za raspolaganje imovinom maloljetnika zahtijeva i sudjelovanje javnog bilježnika.

o problematičnosti dokazivanja bi se definitivno dalo raspravljati, ali bi trebalo uzeti u obzir i činjenicu priznanja s druge strane. pretpostavljam da je protivna strana priznala primanje novčanog iznosa u sudskom postupku koji je prethodio ovoj raspravi? ispravite me ako griješim.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

što se tiče zahtjeva. upitno je takvo postupanje. trebao je isto napraviti puno ranije, pogotovo zbog činjenice da je očiglednost nemogućnosti upisa zbog nepoštivanja forme i naknadno uvjetovanje druge strane ukazivala na potrebu za potezima koje sada povlači.

problematičnost suđenja će biti jednaka kao i kod svakog drugog spora.

najupitnija je, pretpostavljam, mogućnost naplate. recite odvjetniku da vas osigura, tj da traži osiguranje da će stranka biti u mogućnosti udovoljiti svojoj obvezi. zašto se sporiti ako se nemate kako naplatiti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dakle ovako,

 

pošto je sve to mutno, ja bi tužio na priznanje prava vlasništva, alternativni tužbeni zahtjev za povratom love.

(tako smo mi napravili sada i prošao je alternativni, no mi smo imali ugovor).

 

Korak br. 2 - kada se preda tužba, zatražiti upis zabilježbe spora u gruntovnici. Čemu to ? zato da se napravi pritisak na tuženike da riješe stvar i da im se onemogući raspolaganje imovinom (uglavnom zbog pritiska).

 

Naravno, sljeduje vas normalno dokazivanje i jednog i drugog tužbenog zahtjeva (da ste sklopili ugovor i da ste u cijelosti isplatili cijenu).

 

Po meni, odbiti će vam priznanje prava vlasništva, a trebalo bi vam prihvatiti povrat love.. mada.. mane volje.. hm.. nedostatak prethodnog odobrenja Centra... hm.. fakat neznam kako bi sud gledao na to..osim ako vas su prodavatelji (roditelji od maloljetnika, doveli u zabludu da će pribaviti dozvolu od Centra, i vi platili a oni nisu dobili dozvolu nisi vam dali nekretninu).. škakljivo..

 

FF

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija