Jump to content

Prijava za utaje poreza


nikacdc

Preporučene objave

Dobar dan, zanima me sljedeće:

Poslodavac meni i kolegici zadnjih 7 mjeseci radnog odnosa nije platio doprinose na plaću, mirovinsko, porez. Ukupan iznos neplaćenih davanja za mene i kolegicu iznosi preko 20 000 kn.

Da li mogu poslodavca prijaviti za utaju poreza budući da u K.Z. članak 286 stoji da "tko s ciljem da izbjegne potpuno ili djelomično plaćanje poreza, doprinosa za zdravstveno i mirovinsko osiguranje....., , a iznos obveze čije se plaćanje izbjegava prelazi deset tisuća kuna, ".

Da li neplaćanje tih davanja spada pod taj članak, i ako spada, kome to trebam prijaviti? Poreznoj upravi ili Državnom odvjetništvu, budući da je to članak kaznenog zakona.

Hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Neisplata plaća još uvijek nije kazneno djelo. Vaš poslodavac je najvjerojatnije obračunao i prijavio dugovanje po osnovu predmetnih doprinosa i porezna istog ima evidentiranog kao poreznog dužnika.

 

Međutim, za pretpostaviti je da je vaš poslodavac nelikvidan. Moguće i da ispunjava uvjete za pokretanje stečajnog postupka.

 

Šansu za vašeg poslodavca vidim u tome da odmah državi podmiri porezni dug, u kojem slučaju će mu kamate biti oproštene ili ako to ne može neka podnese zahtjev za otplatom duga u 36 obroka. Ako nakon toga dug ne podmiri mislim da će tada sama država protiv istoga pokrenuti stečajni postupak.

 

Tada svoja prava možete ostvarivati u stečajnom postupku.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija