Jump to content

Zastara kazne nastupila?


oirad

Preporučene objave

Poštovani Petpetica i Utjerivaćzakona,

 

molim Vas za Vaše stručno mišljenje o mom slučaju...

 

- 24.11.2008. sam poćinio svoj prvi prometni prekršaj u 13 godina vozaćkog staža kada sam vozeći automobil sam (bez ijednog putnika) sletio s ceste na meki teren i pri slijetanju sam oštetio stup HŽ-a. Pri slijetanju nije bilo drugih vozila ukljućenih u nesreći. Jednostavno sam zbog alkoholiziranosti ''zaspao'' za volanom i vrlo sporom vožnjom sišao s ceste koja je na malom nasipu, u polje uz cestu. Stigla je policija i hitna - rezultat 2,4 promila i lakša tjelesna ozljeda (mala posjekotina usne).

 

- MUP 21.01.2009. podiže optužni prijedlog kojeg dobivam 06.04.2009. na svoju adresu zajedno sa pozivom na ročište zakazano 14.04.2009.

 

- prisutan sam na ročištu 14.04.2009. gdje priznajem da sam kriv po optužnom prijedlogu MUP-a. Sudac mi određuje novčanu kaznu i kaznu zabrane upravljanja koje prihvaćam, a sudac mi kaže da ću presudu dobiti pismenim putem na kućnu adresu.

 

- 14.09.2009. na kućnu adresu dobijam presudu koju preuzimam. U presudi nije nigdje navedeno od kada mi poćinje teći mjera zabrane upravljanjem, piše samo da je sud presudio njeno ukupno trajanje i da je presudom donio visinu novćane kazne. Na kraju presude piše uputa o pravnom lijeku: žalba u roku 8 dana koja se upućuje Visokom prekršajnom sudu RH putem, kako točno piše, ''ovog'' suda (sud koji je presudio je Prekršajni sud) pismeno u dva primjerka. Zbog visine novčane kazne pišem žalbu Visokom prekršajnom sudu RH putem Prekršajnog suda koji mi je presudio, a u kojoj se ne žalim na visinu kazne, već molim sud da mi zbog teške financijske situacije omogući otplatu kazne u mjesečnim anuitetima ne većim od 500 kuna jer bi mi u bilo kojem drugom slućaju bila ugrožena egzistencija. Žalbu šaljem preporućenim pismom 21.09.2009., a potvrdu sa žigom iz pošte kao dokaz ćuvam i danas.

 

- sve od tada nema nikakvog odgovora od suda, niti Prekršajnog niti Visokog prekršajnog, niti obavijesti od MUP-a o poćetku trajanja zabrane upravljanja, sve do 1. mj ove 2012. godine, koju ne primam jer nisam na adresi da je zaprimim. Ponovno mi ista ''plava kuverta'' stiže na adresu i u 2. mj ove godine, no niti tada nisam na adresi da je zaprimim.

 

- jučer 06.03.2012., mi je izvršena ''prisilna dostava'' (ako je to ispravan termin) u vidu ostavljanja ''plave kuverte'' sa koje je otrgnuta potvrda o primitku i na poleđini kuverte je napisan datum ''06.03.2012., 10 sati'' te se nalazi potpis vjerojatno poštara koji je pismo dostavio (rukom sve napisano kemijskom olovkom). Tu kuvertu danas nalazim u poštanskom sandučiću, otvaram je i unutra se nalaze dvije stvari: 1. obavijest o izvršenju kaznene mjere te 2. poziv na liječnićki pregled.

 

 

Ako je na snazi zakon koji je g.Petpetica prikazao u jednom nedavnom postu:

 

PREKRŠAJNI ZAKON

 

Zastara izvršenja prekršajnopravnih sankcija, tijek i prekid zastare

 

Članak 14.

(1) Izvršenje izrečene ili primjenjene prekršajnopravne sankcija ne može započeti zbog zastare kad protekne dvije godine od dana pravomoćnosti odluke o prekršaju kojom je sankcija izrečena ili primijenjena.

(2) Zastara izvršenja kazne i primjena drugih prekršajnopravnih sankcija počinje teći od dana pravomoćnosti odluke kojom je kazna izrečena ili određena primjena drugih prekršajnopravnih sankcija. Ako se radi o kazni iz opozvane uvjetne osude, zastara počinje teći od dana pravomoćnosti odluke o opozivu.

(3) Zastara izvršenja ne teče za vrijeme za koje se prema zakonu izvršenje kazne ili primjena druge prekršajnopravne sankcije ne može započeti ili nastaviti.

(4) Zastara izvršenja se prekida svakom radnjom nadležnog tijela poduzetoj radi izvršenja kazne ili primjene druge prekršajnopravne sankcije.

(5) Nakon svakog prekida zastara počinje ponovno teći.

(6) Zastara izvršenja kazne i primjena druge prekršajnopravne sankcije nastupa u svakom slučaju kada proteknu tri godine od dana pravomoćnosti odluke kojom je izrečena kazna ili primijenjena druga prekršajnopravna sankcija.

(7) Odredbe o zastari izvršenja prekršajnopravne sankcije primjenjuju se i na zastaru izvršenja stegovnih kazni koje sud izrekne tijekom postupka.

 

 

 

 

koji u točki (1) kaže da je zastara 2 godine, a točka (4) kaže da svaka radnja nadležnog tijela prekida to trajanje i zastara poćinje ponovno teći, a niti jedna radnja niti jednog nadležnog tijela nije bila poduzeta duže od 2 godine, u ovom mom slućaju je nastupila zastara? Ili nije?

 

Ako jest, gdje da se obratim sa zahtjevom za prihvaćanje zastare, jer niti obavijest o izvršenju zaštitne mjere, niti poziv na liječnićki u svom tekst nigdje ne navode tu mogućnost. I obavijest i poziv mi je upućen od MUP-a, ne od ijednog suda.

Još mi je ćudno što u obavijesti o izvršenju piše kratko i jasno da je ta obavijest vezana na pravomoćnu presudu od 14.04.2009., a na kraju te presude koju sam primio je pisala već navedena uputa o pravnom lijeku koju sam iskoristio. Nigdje u toj presudi nije pisalo da je ona pravomoćna, samo je pisalo da je sud presudio i na kraju je bila uputa o pravnom lijeku. Zar nije presuda na koju je moguće uputiti pravni lijek u vidu žalbe nepravomoćna, a ona na koju nema mogućnosti pravnog lijeka pravomoćna?

 

Sve mi je ovo vrlo zbunjujuće, a kako mi novi posao zavisi od vozaćke dozvole, najljepše Vas molim za stručno mišljenje.

 

Isprika na dužini posta, ali koliko sam vidio u drugim temama ne može se dati kvalitetan odgovor ako nije u potpunosti prikazan slućaj u detalje.

 

 

Još jednom, unaprijed zahvaljujem na konkretnom odgovoru!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sud je shvatio da te izbjegavali primitak prekršajnog spisa i očito je da je on postavljen na oglasnoj ploči prekršajnog suda, da je tamo stajao 15 dana i da se smatra pravomoćnim.

 

Vi se možete zakleti da više nikad u životu nećete primiti nikakvo pismeno, za takve uvijek postoji onaj drugi način.

 

Zastare još nema, sada vam počinje teći novi zastarni rok od 3 godine koji započinje od dana pravomoćnosti.

 

Izvolite izvršiti liječnički pregled, a potom i svoju zaštitn mjeru.

 

Ne spominjete da li postoji regresni zahtjev osiguravatelja za štetu koju ste počinili HŽ-u, čisto sumnjam da su od toga odustali, a vama se gomilaju kamate od 14%.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sud nije mogao shvatiti da ''izbjegavam primitak prekršajnog spisa'' jer zadnje što sam ja na svoju adresu dobio od suda i odmah zaprimio pri prvoj isporuci je presuda. Na tu preusudu sam se u zakonskom roku žalio prema uputi o pravnom lijeku koja je bila navedena na kraju presude.

Od dana slanja moje žalbe na preusudu nisam dobio ama baš nikakvu obavijest niti poziv niti bilo što više od dvije godine.

Sada nakon dvije godine i 4 mjeseca mi se prvi puta javlja da moram na liječnićki i da mi poćinje teći kazna zabrane upravljanja.

Zar u zakonu nije u točki jedan navedeno da je zastara 2 godine, a da taj rok prekida svaki pokušaj nadležnog tijela da pokrene izvršenje!? Nijedno nadležno tijelo nije poduzelo ništa duže od 2 godine u mom slućaju.

 

Meni se nitko nakon presude koju sam odmah zaprimio nije javio duže od 2 godine, a da ne spominjemo kako mi nitko nije odgovorio na žalbu, također 2 godine i 4 mjeseca - a niti dan danas nisu poslali nikakav odgovor.

 

Zbog toga što mi nije niti upućen ikakav odgovor ili poziv ili obavijest,a da ju ja nisam zaprimio, u periodu od 2 godine i 4 mjeseca, sud nije imao uopće razloga zakljućiti da ja ne primam obavijest i da treba objaviti presudu na oglasnoj ploći suda. Štoviše, zašto bi je objavljivao na oglasnoj ploći nakon što sam ja presudu zaprimio odmah pri prvoj isporuci, ali obavijest i poziv na lijećnićki nisam uopće dobivao tj sud i MUP mi nisu ništa slali (kao ni odgovor na žalbu) 2 godine i 4 mjeseca.

 

 

Što se tiće naknade štete HŽ-u, nitko mi se nije po tom pitanju javio nikada. Niti sam vidio da ih je sud obaviještavao o raspravii i presudi po popisu na kraju presude gdje se sve mora poslati presuda.

 

 

I dalje tvrdite da zastara nije nastupila?

 

Po kojoj toćno osnovi?

 

Najljepše zahvaljujem na odgovoru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Navodite da niste zaprimali poštu, ni vi ni vaši ukućani, a čudite se zaključku da izbjegavate primitak pošte. :misli:

 

Nemate uvid u spis, bilo kakva radnja prekida relativnu zastaru, u radnje se ne računaju samo dostave prema vama, već sve radnje po tom predmetu.

 

Angažirajte odvjetnika da napravi uvid u spis.

 

Po najnovijoj sudskoj praksi, osiguravatelj vam se mora javiti u roku od 3 godine od kada je isplatio odštetu HŽ-u.

 

Sve napisano je na temelju odredaba Prekršajnog zakona, Zakona o obveznim osiguranjima u prometu i Zakona o obveznim odnosima.

 

http://www.zakon.hr/z/52/Prekr%C5%A1ajni-zakon

http://www.zakon.hr/z/370/Zakon-o-obveznim-osiguranjima-u-prometu

http://www.zakon.hr/z/75/Zakon-o-obveznim-odnosima

 

Potrudite se pa članke pronađite sami.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija