Jump to content

Nadogradnja kuce


jooka

Preporučene objave

Planiram nadograditi postojeću kuću(produžiti 4 metra)u ravnini postojecih vanjskih zidova.Kuća je izgrađena 50 cm od međe(1978.god,s građevinskom dozvolom).S obzirom na promjene zakona svih ovih godina,zna li itko dali je dozvoljeno da i ta nadogradnja prati zid postojece kuce(takoder bude udaljena 50 cm od međe)??Ili se moram prilagoditi novim zakonima i ipak tih 4 metra nadograđenu prostoriju uvuci 1m?????? :-o

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Poštovani,

 

a koji to zakon veli da se morate uvući 1 m od međe???

Ako gradite dvojni objekt onda ćete biti na međi! U tom se slučaju dvojni objekti ne bi ni smjeli graditi?!

Ovako, da ne povrijedite susjedova prava, trebali biste graditi na svojoj parceli tako da cijeli vaš objekt, uključujući temelje i strehu, bude na vašem. Bilo bi i logično da nastavite graditi slijedeći gabarite postojeće zgrade (osim ako nemate posebnu želju drukčijeg oblikovanja vaše zgrade).

 

Pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pozdrav

Bio sam u općini i pitao kakva je procedura za nadogradnju a oni ništa drugo osim 1 metar od međe. Pitao jednog prijatelja sto radi u jednoj firmi i on kaže drukčije da može na međi ili 1m od kuće, s tim da ne smije ništa od međe 4m biti kod susjeda. Stvari stoje ovako da bih ja bio najsretniji da mogu nadograditi postojeću kuću jer imam već temelje napravljene u sklopu kuće samo ju nadozidam. Nema veze sto bi bilo 50cm od međe ali tu nastaju problemi susjeda je rekla da će me prijaviti jer ona hoće da se maknem 1m. Ona je sagradila kuću bez građevinske dozvole i nije ucrtana 2004 god. i udaljila se 1.5m od međe i s te strane joj je ulaz u kuću, sad kada bih ja nadozidao postojeću kuću stavio krov i sve ostalo ona bih imala samo prolaz između njene i moje kuće(inače njen plac je 8.4m a kuća koju je sagradila 7m). Ja mjere kuće bih mijenjao samo u dubinu gledajući s ceste.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pozdrav,

 

velite da imate napravljene temelje u sklopu kuće?!

Da li je ta dogradnja već obuhvaćena vašom dozvolom iz 1978. ili ste temelje napravili naknadno bez dozvole?

 

Onda možda prostorni plan vaše općine propisuje udaljenost zgrade 1 m od međe. Zna se i dogoditi da općina ne zna tumačiti vlastiti prostorni plan, pa vam neće biti viška niti da otiđete na lokalni urbanizam pa tamo još provjerite tu odredbu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

pozdrav

Što se temelja tiče oni su sto posto napravljeni u sklopu kuće 1978g. ali ne znam dali su i ucrtani, to sad čekam iz opčine da mi daju glavni projekt pa da vidim. Najviše me strah da je projekt ovakav a kuća na terenu drukčija, jer tata moj je pravio isto tih godina kuću i bilo je samo daj nekakav projekt građevinsku i radi, a kasnije taj projekt nema veze s kućom. Šta onda da ja radim u mom slučaju da se ne slaže kuća iz projekta s kućom na terenu? Hvala puno valentina369.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovako, dok pronađete projekt i dozvolu onda usporedite sa izvedenom kućom.

U dozvoli vam je određeno koje etažnosti je zgrada, smještaj, dimenzije, možda još nešto. Provjerite barem taj dio koji je određen u dozvoli. Ako se izveden raspored prostorija ili otvora ne poklapa sa onim u projektu - to je manje bitno.

 

Znači - da li je zgrada smještena gdje je određeno dozvolom, da li okvirno tih dimenzija (širina, duljina, visina), da li je etažnosti određene dozvolom?

Da li je na kući rađeno nešto naknadno za što nije ishođena građevna dozvola?

 

Polako, stignete.

:-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

pozdrav,

nova sam ovdije i trebala bi mi necija pomoc,ili barem savijet.

dali itko zna za ovakvu situaciju:

dvije parcele jedna do druge,jedna gradjevinska a druga zeleni pojas,obje od istog vlasnika,na gradjevinskoj bimo nadogradili stan koji granici sa drugom parcelom,ali nam nasi u gradu govore da nesmijemo imati otvore na parcelu Z.P.,a tamo bi nam trebali biti otvori za svjetlost u dnevnom boravku i blagavaoni.

dali je moguce ipak napraviti te otvore ako vlasnik sam sebi da dopustenje?

unaprijed zahvaljujem.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

bok valentina evo javljam se stigli papiri i kako sam mislio, građevinska dozvola je napravljena 78 god na mjere od 10 m dužine i 4.5 m sirine udaljena 60 cm od međe (sad je 50cm) moze biti prizemnica, a vlasnici su odmah napravili temelje 8 sirine i 10 dužine s tim da je 8m širine i 6m dužine nazidano a ostatak temelja stoji. sta sada valeeeeeeentina pomagaj

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Arhitekt mora prilikom izrade idejnog projekta za dogradnju poštivati odredbe prostornog plana, a u svima je minimalna udaljenost od međe 1 metar. Izgradnja na međi vrijedi samo u slučaju dvojnih objekata i interpolacija, što kod vas nije slučaj.

Neki prostorni planovi dozvoljavaju nadogradnju postojećih kuća prema zatečenom stanju na terenu, ali to treba provjeriti u nadležnom uredu za prostorno uređenje.

Najbolje bi bilo da se obratite nekom projektantu koji bude pogledao svu dokumentaciju kuće i iz prostornog plana iščitao mogućnosti dogradnje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

pozdrav qwertzy, hvala puno na odgovoru, sad mene zanima dali je moguće da ja nadozidam prateću kuću kako je u građevinskoj dozvoli (4.5x10)tako da ona bude 10 dubine i 8 širine (gledajući od ceste jer je sada 6 dubine) i onda se javim da ovu lijevu stranu legaliziram. čitao sam negdje na portalu da građevinska vrijedi skroz bitno je da su temelji napravljeni u 2 godine od izdavanja a ja temelje imam

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Okanite se gradnje bez dozvole, sve izgrađeno poslije 21.06.2011. se ne bude moglo legalizirati već bude išlo u rušenje.

Prijašnji vlasnici su bespravno proširili temelje, dozvola je izdana za kuću tlocrtnih gabarita 4.5×10 m i za sve više od toga je potrebna dozvola.

Dozvola za kuću je konzumirana i "vrijedi" zauvijek, ali ne možete se pozivati na to da imate dozvolu za proširenje kad su vlasnici izašli van dozovljenih gabarita.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ma ne bih se ja ni pozivao na dozvolu za nadogradnju, ja bih nadozidao ovo sto donekle spada pod dozvolu izdanu a lijevu stranu bih legalizirao. jer kad bih ja tražio dozvolu za nadogradnju onda bih se morao uvući 1m u dvorište a ja bih pratio postojeću nekretninu kad već imam temelje. ili da nadozidam samo jednu prostoriju ovu desno sto je u dozvoli pa onda tražim dozvolu za nadogradnju lijeve prostorije, ne znam ni sam muka mi je sto ne mogu pratiti postojeću nekretninu a ovdje kod mene svi grade nelegalno kako hoće, a ja hoću legalno pa ne mogu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...
  • 4 godina kasnije...
  • 1 godina kasnije...
Poštovani forumaši,

Kako smo pronašli na vašim stranicama dosta korisnih informacija imamo par pitanja te se nadamo da će te moći dati odgovor pošto nam je ovako lakše pošto nismo u blizini.
Planiramo kupiti kuću te raditi adaptaciju koja je potrebita u mjestu Sv. Petar
Imamo nekoliko pitanja u vezi nekretnine te bi nam vaša pomoć bila od velike pomoći.
1.) Možemo li terase prenamijeniti tj zatvoriti u zatvoreni stambeni dio bez ishodovanja ikakvih dozvola pošto su terase ucrtane kao dio kuće tj cjeline, a što terase pretpostavljam i jesu, ako nisu slobodn me ispravite?
2.) Postoji li mogućnost nadogradnje kata, kuća se nalazi od mora 100 metara, kuća je samostojeća? Kakva je procedura i što s prikupljanjem potrebne dokumentacije, ako je uopće moguće s obzirom na površinu placa od 315 m2. Kuća sadrži prizemlje i prvi kat.
3.) Postoji li mogućnost nakon zatvaranja sadašnjih terasa  nadograditi na taj dio nove terase i tako povećati površinu objekta?
Vizualno gledano to je lako izvedivo pošto je kuća i plac pravilnog oblika, kuća je na dnu placa uz sami rub, gledajući iz naše nestručne/laičke perspektive i ne poznavajući urbanistički plan naselja. Mi smo u glavi iskombinirali što i kako bismo, a i nakon toga bi bilo dovoljno prostora, a susjedima ne smetamo jer su nam iza leđa, napred je cesta pa tek tada slijedi kuća.
Kuća je površine od 106 m2 od toga 53 m2 čine terase (prizemlje i kat), a ukupna površina čestice je 315 m2.
Kuća se sastoji od prizemlja, prvog kata i terasa u prizemlju i na katu.
Posjedujemo, uporabnu dozvolu za građevinu izgrađenu prije 15.2.1968. te uvjerenje iz katastra aerofotogrametrijskim snimanjem 1975.g. iz zraka. Identifikacijom je utvrđeno da je na objekt označen kao 'A' lociran na tom k.č. prikazan na snimci iz zraka izrađenoj temeljem snimanja iz zraka obavljeno 1967.g.
Preslik katastarskog plana područnog ureda za katastar,
Kopiju snimke iz zraka iz 1967.g. s označenom česticom i nekretninom.
Izvodom iz posjedovnog lista (katastar) je vidljivo kako je ukupna površina 315 m2, od toga kuća 106 m2 te vrtal 209 m2 dok je u izvatku iz zemljišne knjige (gruntovnice) 260 m2.
Hvala puno unaprijed, lijepi pozdrav.
 
 
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 3 sati , slakat je napisao:

Možemo li terase prenamijeniti tj zatvoriti u zatvoreni stambeni dio bez ishodovanja ikakvih dozvola pošto su terase ucrtane kao dio kuće tj cjeline, a što terase pretpostavljam i jesu, ako nisu slobodn me ispravite?

Ne.

prije 3 sati , slakat je napisao:

Postoji li mogućnost nadogradnje kata, kuća se nalazi od mora 100 metara, kuća je samostojeća? Kakva je procedura i što s prikupljanjem potrebne dokumentacije, ako je uopće moguće s obzirom na površinu placa od 315 m2. Kuća sadrži prizemlje i prvi kat.

Teško. Gledajući odredbe za provođenje prostornog plana što se tiće Kig-a (koeficijenta izgrađenosti) koji iznosi 0,30 već ste blizu granice od 30% tlocrtne pokrivenosti čestice. Što se tiče Kis-a (koeficijenta iskoristivosti) koji iznosi 0,90 rekao bih da ste i tu blizu. No sve i da niste, da bi vam građevina ušla u zgrade tipa B za koju su dozvoljeni P+2K+krov treba vam čestica minimalne površine od 500 m2. Postoji doduše i odredba "Iznimno", ali bi vam za to trebala građevina biti u staroj jezgri i zoni guste izgradnje gdje se može dozvoliti dogradnja etaže ukoliko se na taj način slijedi visina susjednih građevina.

prije 3 sati , slakat je napisao:

Postoji li mogućnost nakon zatvaranja sadašnjih terasa  nadograditi na taj dio nove terase i tako povećati površinu objekta?

Možda, ukoliko time ne prelazite Kis.

Sve ovo točnije možete saznati u upravnom odjelu za graditeljstvo i prost.uređenje JLS tražeći Lokacijsku informaciju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nema na čemu.

Samo bih vam još malo pojasnio ovo oko Kis-a. Prema odredbama prostornog plana on iznosi 0,90 što bi značilo da bi GBP (građevinska bruto površina), znaći ukupna površina svih etaža bez tlocrtnog širenja, mogla iznositi cca 280 m2. Kako se zadnjim Pravilnikom o načinu izračuna građevinske (bruto) površine trease, lođe, balkoni itd ne uračunavaju u GBP tako bi vam zatvaranje postojeće terase i postavljanje nove na nju, što se tiče GBP-a moglo i proći ako bi zadovoljili odredbe prostornog plana o uvjetima za terasu (pozicija prema susjednim građevinama, udaljenost i sl.). Otuda ono možda.  

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 2 sati , Spitfire je napisao:

Nema na čemu.

Samo bih vam još malo pojasnio ovo oko Kis-a. Prema odredbama prostornog plana on iznosi 0,90 što bi značilo da bi GBP (građevinska bruto površina), znaći ukupna površina svih etaža bez tlocrtnog širenja, mogla iznositi cca 280 m2. Kako se zadnjim Pravilnikom o načinu izračuna građevinske (bruto) površine trease, lođe, balkoni itd ne uračunavaju u GBP tako bi vam zatvaranje postojeće terase i postavljanje nove na nju, što se tiče GBP-a moglo i proći ako bi zadovoljili odredbe prostornog plana o uvjetima za terasu (pozicija prema susjednim građevinama, udaljenost i sl.). Otuda ono možda.  

Poštovani, zaista vam puno hvala na odgovorima i savjetima, puno ste nam pomogli. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 godina kasnije...
prije 8 sati , winggirl_99 je napisao:

Pozdrav,  

Proširili bi kuću za 4m. Time bi se povećao prostor za 40m2. Kuća je u građevinskoj zoni i ima oko sebe 870m2 okućnice. Tako da možemo graditi. No kuća je građena prije 1968 i za nju imamo tu potvrdu o postojanju(tj da je kao takva legalna). Zanima me kome se javiti za početak papirologije? 

arhitektu (trebam.hr ili emajstor.hr) ali prije toga otiđite do gradskog poglavarstva po lokacijsku informaciju (dokument na kojem piše što se i koliko se smije izgraditi). Košta nekih 40 kn i dođe u roku od tjedan dana

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija