Jump to content

Prekoračenje brzine


hornet900

Preporučene objave

Štovani,

pred par tjedana sam dobio Optužni prijedlog Prekršajnog suda za prekoračenje brzine veće od 50km/h u naselju.

Dakle tog jutra sam primijetio da je stražnja guma na motociklu dosta ispuhana te sam nakon dopumpavanja krenuo na posao. Na izlasku iz grada, nakon zadnjeg križanja sam počeo zagrijavati gumu namjerno proklizavajući. Kad sam podignuo pogled ugledao sam policajku kako maše palicom, stojeći na pola moje trake. Nisam se mogao zaustaviti na vrijeme, te da izbjegnem sudar sam ju zaobišao. Mjesta za okretanje nije bilo slijedećih 500m.

Znao sam da zato što nemam reg. tablicu ispravno montiranu, (nosač je puknuo 10ak dana ranije), da će reći da sam pobjegao, no ipak sam se vratio.

 

Kad sam se vratio na suprotnoj traci me zaustavio policajac i uputio da dr preko pune crte polukružno okrenem i parkiram kraj službenog vozila.

Bez pozdrava me "napao" da sam pobjegao i da li znam da je to automatsko oduzimanje vozačke dozvole na 6mj? Dok sam mu pokušao objasniti da nisam imao namjeru bježati on je mahnuo Traffipatrolom i ustvrdio da sam išao 123km/h. Te da usto nemam ni tablicu te je li uopće vozilo registrirano.

U međuvremenu sam izvadio tablicu i dokumente iz torbe te mu pokušao objasniti da nisam bježao, da je njegova kolegica zapravo ugrozila i moj i njen život, te da sam naručio novi nosač u Italiji i da čekam da stigne.

 

Policajac je bez riječi pokupio dokumente i otišao "maricu" i nakon nekoliko minuta se vratio noseći Zapisnik o izmjerenoj brzini kretanja vozila te ustvrdio da moram potpisati da sam zaprimio isti, te sam to i učinio u žurbi jer sad sam već kasnio i na posao (trgovina se neće otvoriti sama).

 

Došavši na posao sam uzeo Zapisnik i pokušao odgonetnuti šta me čeka. Nazvao sam PP i uputio službenika da sam dobio Zapisnik bez uplatnice i rješnja o kazni i upitao ga šta sad, na šta je on odgovorio da ako nema kazne, da se ne brinem i da mu nije jasno zašto kolega nije samo napisao opomenu.

 

Koliko se sjećam, kada sam se vraćao još jedno vozilo je bilo zaustavljeno, te je policajac brzo ga pustio natrag u promet kad je čuo i vidio da se vraćam. Ako je i njega/nju zaustavio zbog prekoračenja brzine zar nije onda poništio brzinu koju je ranije izmjerio tj. moju?

Neosporno je da sam počinio prekršaj tj. više njih, pa da se ne bi uvalio u još dublje probleme na sudu ako ih spomenem molio bi za savjet.

Očito jesam prekoračio brzinu no stvarno ne znam da li jesam za toliko, pa me zanima da li neke od činjenica idu u moju korist, jer motorom putujem i na posao i na fakultet te mi je vozačka dozvola stvarno potrebna?

 

Isprike na opširnosti.

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

1. Počinjen je prekršaj nepostupanja po znakovima ovlaštenih osoba, predviđena je novčana kazna od 3.000 do 7.000 kuna + zaštitna mjera zabrane upravljanja kategorijom vozila kojom ste upavljali, vjerovatno A ili A2 kategorija.

 

2. Počinjen je prekršaj upravljanja tehnički neispravnim vozilom predviđena je novčana kazna od 700 kuna.

 

3. Počinjen je prekršaj upravljanja bez registarske oznake predviđena je novčana kazna od 300 kuna.

 

4. Počinjen je prekršaj zbog brzine predviđena je kazna od 5000 do 15000 kuna ili kazna zatvora do 60 dana + zaštitna mjera zabrane upravljanja kategorijom vozila kojom ste upavljali, vjerovatno A ili A2 kategorija.

 

Policija neće pisati istovremeno kazne pod 2. i 3. može pisati samo jednu od njih.

 

Možete biti sretni što niste uhićeni na licu mjesta.

 

Policija ne može izdati upozorenja za kazne pod 1. i 4. ali nekom "normalnom" vozaču pod određenim uvjetima mogu izdati upozorenja za jedan prekršaj pod 2. ili 3.

 

To vozilo koje se nalazilo pod policijskim nadzorom nije niti moralo biti zaustavljeno radi brzine.

 

Ako budete poricali prekršaj sud će ispitati i oba policijska službenika, moguće je povećanje troškova prekršajnog postupka.

 

Sasvim sigurno vam slijedi dugačka zabrana upravljanja tom kategorijom vozila, tu zaštitnu mjeru možete izigrati na način da upravljate motociklom druge kategorije, ali prije toga ishodujte novu vozačku dozvolu u kojoj su upisane A1, A2 i A kategorija.

 

Prestanite raditi probleme jer ukoliko sakupite 9 negativnih prekršajnih bodova slijedi zabrana upravljanja svim kategorijama motornih vozila.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nikad dosad nisam imao ovakvih "problema", krivo parkiranje i prekoračenje ispod 30km/h su dosad bili jedini prekršaji koje sam počinio. Da nije vozačka u pitanju, platio bi kaznu i ne bi se ni zamarao.

Hvala na vremenu i trudu ali pitao sam za olakotne okolnosti a ne za prekršaje kojih sam i sam svjestan.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Molim pomoć za pisanje prigovora, naime vizila sam 88km/h odnosno 78 s umanjenom razlikom, ograničenje je bilo 50.Dobila sam obavezni prekršajni nalog i 1000 kn za uplatiti. Kao prvo bih se žalila i molila da prekršajni nalog preinače u opomenu radi toga jer nemam prekršaja do sad , drugo sumljam u brzinu jer je snimano neposredno prije velikog zavoja i sumljam da sam sa 88 km/h mogla ući u zavoj od 90%.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prigovor će te morati sačiniti sami.

 

Vjerovatno će te poricati prekršaj radi čega sud može pozvati na saslušanje policijskog službenika, a ovaj može tražiti isplatu putnih troškova što će mu sud isplatiti iz proračunskih sredstava a ubrajaju se u trošak postupka koji se naplaćuje od okrivljenika ukoliko se pravomoćno proglasi krivim.

 

Za prekršaj koji ste počinili je predviđen jedan negativan prekršajni bod zbog čega sud ne bi smio izdati opomenu, jer je ona predviđena ako je samo predviđena novčana kazna.

 

Sve da vam sud odobri tu opomenu ne vjerujem da bi policija posezala za izvanrednim pravnim lijekovima.

 

Sud može odobriti plaćanje na rate ili umanjiti kaznu za dvije trećine, ali da bi to postigli potrebno je pisati prigovor u kojem se ne poriče činjenje prekršaja, u kojem tražite manju kaznu ili rate, a potrebno je priložiti dokaze o primanjima i imovinskom stanju i to prosjek plaće i potvrdu iz porezne da nemate prihoda iz imovine.

 

Način obrane će te morati sami odabrati.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija