Jump to content

Zastara ostavinskog postupka-kada nastupa?


sophie7

Preporučene objave

Osoba je umrla prije 5 godina ( bez žene i djece ), i postoje 3 nasljednika drugog nasljednog reda ( nećaci/nećakinje).

Ostavina se nalazi u stanu kojeg pokojnik u trenutku smrti nije bio vlasnik ( vlasnica je šogorica ). Postojao je usmeni dogovor između pokojnika i članova obitelji da se nakon njegove smrti sami dogovorimo koji će uzeti koju stvar ( da se ne bi gnjavili sa ostavinskim postupkom ). Dogovor između vlasnice stana i moje obitelji bio je da se do daljnjega stvari ne diraju - u stanu nitko ne živi - nego da mi javi kad bude željela isprazniti stan. U stanu su i štedne knjižice, kartice. Kada sam ipak željela uzeti neke stvari, rekla mi je da su njezina djece čistila i bacila neke stvari - pretpostavljam da im je dala ključ ( uz to, imaju prijavljeno prebivalište tami, iako sudske pozive tamo nisu primili ( vratili su se), nego žive na drugoj adresi ( od rođenja, i za to postoji hrpa svjedoka ). Kada nisam s nikim od njih uspjela stupiti u kontakt, i kada mi je pri tom zadnjem telefonskom razgovoru rečeno da njena djeca čiste stan i bacaju stvari, pokrenula sam ostavinski postupak. Zatražila sam popis imovine u stanu za koji je javna bilježnica rekla da ona nema ovlasti učiniti; ali u drugom ostavinskom postupku za drugog pokojnika koji je pod istim okolnostima živio u tom stanu koji vodi sutkinja, jer je naknadno pronađena imovina, sutkinja je donijela rješenje kojim se vlasnici stana nalaže da omogući obavljanje tog popisa ( ulazak, prolazak, kretanje stanom );

Članak 241.

(1) Javni billježnici kao sudski povjerenici provode radnje i donose odluke u ostavinskom postupku sukladno odluci suda o povjeravanju i odredbama ovoga Zakona.Članak 242.

Članak 242

(1) Javni bilježnik povjerene mu radnje u nasljednim stvarima provodi u skladu s odredbama ovoga Zakona po kojima sud provodi taj postupak.

Ovlasti i dužnosti javnog bilježnika

Članak 244.

(1) Kao povjerenik suda u ostavinskom postupku javni bilježnik na temelju odluke suda o povjeravanju provodi radnje i donosi odluke propisane ovim Zakonom.

Kad pročitam ove članke, i na temelju toga što je sutkinja donijela rješenje, čudno mi je da javni bilježnik ne može učiniti isto?

Sad se vraćam na zastaru:

jedan od nasljednika dao je izjavu da prihvaća svoj dio nasljedstva, ali da mi osporava pravo na ostavinu jer je po članku 138. Zakona o nasljeđivanju nastupila zastara. ( ima tu još svašta, da me je zvala da dođem po stvari alil se ja nisam odazivala - imam svjedoke koji mogu svjedočiti da sam ja pokušavala stupiti u kontakt s vlasnicom stana, ali se nije odazivala; te da je ona radi dotrajalosti stvari ostavinu odvezla na otpad; postoje svjedoci koji će potvrditi kako su stvari bile izuzetno dobro očuvane; osim toga, ona nije vlasnik stana, niti ne živi u njemu, a vlsanica stana - za sad- još nije rekla, u ovom slučaju će to biti laž - da se ja nisam odazvala; uz to, kad ju je to toliko mučilo, zašto nije ona pokrenula ostavinsku? Nego je navodno sve bacila. )

 

Koliko ja vidim da piše u Zakonu:

Zastara prava zahtijevati ostavinu

 

Članak 138.

 

(1) Pravo zahtijevati ostavinu kao nasljednik ostavitelja prema poštenom posjedniku koji također tvrdi da na nju ima pravo kao nasljednik zastarijeva za godinu dana od kada je nasljednik saznao za svoje pravo i za posjednika ostavine, a najkasnije za deset godina računajući za zakonskog nasljednika od smrti ostaviteljeve, a za oporučnog nasljednika od proglašenja oporuke.

 

zastara u ovom slučaju - jer sam ja zakonski nasljednik - nastupa nakon 10 godina.

 

Jesam li u pravu?

 

 

 

 

 

 

Članak 2.

 

(1) Sve su fizičke osobe pod istim pretpostavkama ravnopravne u nasljeđivanju.

 

Članak 4.

 

(1) Umrlu fizičku osobu (ostavitelja) nasljeđuje onaj koji je njezinom smrću stekao nasljedno pravo (nasljednik).

 

(2) Svaka je osoba sposobna naslijediti ako zakonom nije što drugo određeno.

 

(3) Nasljedno se pravo stječe po odredbama ovoga Zakona, a na temelju oporuke ili na temelju zakona.

 

NASLJEĐIVANJE NA TEMELJU ZAKONA

 

Zakonski nasljednici

 

Članak 8.

 

(1) Na temelju zakona ostavitelja nasljeđuju svi njegovi potomci, njegova posvojčad i njihovi potomci, njegov bračni drug, njegovi roditelji, njegovi posvojitelji, njegova braća i sestre i njihovi potomci, njegovi djedovi i bake i njihovi potomci, i njegovi ostali predci.

uređeno: od sophie7
tip-feleri
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija