Jump to content

Etažiranje


giova77

Preporučene objave

Vlasnik sam stana, garsonjere i tavana u obiteljskoj kući, osim mene tu su još i druga dva stanara koji imaju svaki svoj stan i nemaju veze sa mojim tavanom, tavan je u sklopu mojega stana i nije prodan njima. Tu je još i okućnica koja se dijeli po pola, podijeljena je nekakvom sudskom podjelom ali ništa od navedenog nije uvedeno u vlasnički list, tako da na njemu stoji samo da sam ja vlasnik katastarske čestice na kojemu je sagrađena kuća u omjeru od jedne polovine.

 

Ono što me zanima je mogu li ja imati problema jednoga dana prilikom prodaje oko dokazivanja koji točno dijelovi kuće i okućnice su moji i dali bi sa etažiranjem to riješio?

 

Druga stvar je ta da jedan od suvlasnika ima namjeru na svom dijelu okućnice izgraditi još jedan objekt što sada dok je sve u suvlasništvu nije moguće jer mora dobiti suglasnost od drugih suvlasnika. Ukoliko bi se objekt etažirao i on postao vlasnikom svog djela okućnice dali u tom slučaju ima pravo izgraditi dodatni objekt bez suglasnosti nas ostalih dva vlasnika?

 

Hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Malo mi je čudna ova situacija. Naime, ako je bila neka sudska podjela - pretpostavljam da se trebalo raditi o diobi suvlasničke zajednice. Ali, u tom slučaju, vi bi znali točno koji je vaš posebni dio i to bi bilo naznačeno u vlasničkom listu.

Rješenje ove situacije upravo i jest u etažiranju. Međutim, etažirati možete jedino prema dogovoru svih suvlasnika.

Nakon etažiranja a glede izgradnje drugog suvlasnika - vi prestajete biti suvlasnik ali ste i dalje "stranka u postupku". Međutim, ako ta izgradnja/nadogradnja/rekonstrukcija vašeg susjeda (bivšeg suvlasnika) zadovoljava sve parametre koje propisuje prostorno-planska dokumentacija - vi ne možete ništa. Od vas će se tražiti očitovanje kao susjeda ali, kao što sam rekao, ako je sve u skladu s prostorno-planskom dokumentacijom - ne možete spriječiti takvu gradnju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zahvaljujem na odgovoru.

 

Bila je nekakva podjela u smislu podjela posjeda i određivanja djelova okućnice.

 

Međutim jedan od susjeda je prodao svoj dio uključivši i dio mog tavana.

 

U vlasničkom listu sam upisan ja i ostala dva suvlasnika ali definirana je samo čestica na kojoj je izgrađena kuća ne i posebni stanovi i okućnica.

 

Zanima me još ako je obavezno etažiranje prije ulaska u eu?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Kuću su izgradili pokojni djed i baka, dva stana, prizemlje i prvi kat + okućnica, prizemlje je prodano susjedu A. Moja majka je naslijedila stan na prvome katu, tavan koji nikada nije niti bio prodan nikome, okućnicu i isto je darovala meni. U međuvremenu susjed A se razveo od supruge B i podijelili su njihov stan po pola, nparavili su još jedan ulaz tako da je sad stan u prizemlju u biti dva stana. Susjedova supruga B je prodala svoj stan novom susjedu C, koji je nedugo nakon kupnje preprodao opet taj isti stan nekoj firmi D, uključivši 1/4 mog tavana. Osoba C se inače bavi otimanjem imovine.

 

Međutim to nije prošlo prilikom uknjižbe vlasništva firme D, tako da smo sada na vlasničkom listu ja 1/2, susjed A 1/4, i još uvijek susjed C 1/4. Isto tako na vl listu ne piše nigdje točno koji su dijelovi zgrade niti okućnice čiji, navedena je samo čestica njena površina i omjeri suvlasništva.

 

Moj cilj je zaštititi vlastitu imovinu od daljnjih malverzacija, svaki savjet je dobrodošao.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija