Jump to content

Pomoć


emka

Preporučene objave

Poštovani, u slučaju saobraćajne ako ste pod utjecajem alkohola , saobraćajna se dogodila jer je iz kontra smjera došao na pola trake drugi auto, samo je produžio a ovaj koji ga je izbjegavao preokrenuo se. Suputnik je lakše stradao (nagnječenje i slično) da li ga ovaj može tužiti i ukoliko dođe do toga tko je kriv ako suputnik sebe nije vezao. Kolike su kazna za manje ozljede. Pozdrav i hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Za štetu trećima odgovarate skupa s drugim vozačem, na taj način da suputnik može od vas tražiti cijeli iznos pa se vi kasnije regresirate od drugog vozača s obzirom na njegov stupanj krivnje.

Inače, vaš suputnik može također tužiti i na način da tuži drugog vozača, on podmiri cijeli iznos pa se taj vozač regresira od vas.

 

Što se tiče nevezivanja suputnika, uobičajeno je u sudskoj praksi temeljem toga vašu odgovornost (odnosno iznos štete koji vi morate platiti) umanjiti za nekih 20% ukupne vrijednosti. S druge strane, to se uvijek prosuđuje prema okolnostima slučaja, pa bi u ovom slučaju njegov doprinos mogao biti i veći jer nije svejedno da li ste imali udar odostraga pa vaš suputnik nije bio vezan i odletio je naprijed, ili niste bili vezani dok ste se prevrnuli pa se prevrtao po cijelom automobilu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ukupna šteta se dijeli na materijalnu i nematerijalnu.

 

Odgovara se za svu materijalnu štetu (recimo potrgana košulja, razbijen mobitel, puknut sat i slično). Ako je recimo slomljen iphone koji je star 3 godine, nećete platiti punu cijenu od 7000kn već razmjerno vrijednosti iphonea starog 3 godine.

Ovdje spadaju i troškovi liječenja. Mislim da iznose tridesetak kuna po danu plus ostale naknade (ako recimo oštećenik nema dopunsko pa plaća dodatne stvari i tome slično).

 

Što se tiče neimovinske štete (pretrpljena bol, trajanje liječenja...) odgovarate po načelu pravičnosti. Svaki dan slabih bolova je 70kn/dan. Vjerojatno je bilo i nekoliko dana srednjih bolova za koje se plaća oko 220kn/dan. Sumnjam da bi u ovom slučaju sud dosudio naknadu za pretrpljeni strah. Po mom skromnom mišljenju ne bi prelazila 2500 kn (nekakva donja granica), ako bi se uopće i dosudila. Ako je zbilja zbilja laka povreda u pitanju, onda mislim da je nije pravično dosuditi, a u protivnom ne bih dosudio više od 1500kn (netko drugi me slobodno može ispraviti).

 

Treba uzeti u obzir još dvije dodatne stvari.

Razlog vožnje. Ako ste vozili nekoga na poslovni put jer taj nema vozačku ili tome slično, smanjuje se isto razmjerno vaš iznos naknade. Ako ste nekoga samo vozili doma da uštedi za taxi jer ste bili na večeri, onda se ne smanjuje vaš iznos. Znači, smanjuje se iznos ako ste radili nešto korisno za oštećenika.

Njegov doprinos. Ponavljam, sudska praksa uzima da je doprinos oštećenika oko 20% ako nije vezan, pa se za toliko smanjuje i cjelokupan vaš dug. Ovdje bi po mom mišljenju sud uzeo nevezanje kao ipak veći doprinos jer je i šteta nastala nerazmjerno veća u odnosu na "običan" sudar. Ja bih dignuo na 25-30%.

 

ALI NAGLAŠAVAM, računica za neimovinsku štetu je orijentacijski kriteriji. Znači mogu biti polazna točka za vašu računicu ako ćete se nagađati izvan suda, no teško je ovako bez kompletnog uvida u činjenično stanje zaključiti koliko bi sud dosudio jer bi sud imao sigurno puno bolji uvid od mene.

 

Za naglasiti je da se uopće nisam dotakao činjenice alkoholiziranosti. Jeste li prešli granicu od 0,5 ili niste (ako niste prešli, onda ne bi trebao igrati ulogu, rijetko kada sudovi uzmu da i manja količina od 0,5 igra ulogu). Ako jeste, za koliko.

Zatim, koliko je vaša alkoholiziranost odigrala u ovom slučaju, odnosno biste li jednako odreagirali da ste bili trijezni. Sudovi uzimaju da osoba koja pristane da je vozi alkoholizirani vozač je povećala svoj doprinos za još dvadeset do trideset posto. Ali ako bi tužitelj dokazao (pomoću vještaka kojih ja nemam) da su okolnosti bile takve (recimo skliska cesta, vrijeme reagiranja, brzina vožnje) da biste vi jednako postupili i u trijeznom stanju, onda se taj doprinos ne bi uzimao u obzir.

uređeno: od crni petar
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija