Jump to content

Garancija jamca


RijaSupić

Preporučene objave

Molim da mi netko objasni kako bi prema zakonu trebala izgledati garancija jamca za banku (treba li biti dokument na memorandumu banke), ako se radi o leassingu banke. Zakon propisuje "jamstvo mora biti obligatorno sastavljena", šta to točno znači? Da li je potrebna ovjera kod javnog bilježnika? Molim konkretan odgovor. Bitne dijelove takvog dokumenta.

Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pa ne mogu vjerovati da nitko ne može odgovoriti na to pitanje. Možda me i ne bi trebalo čuditi obzirom da su Zakoni fenomenalno pisani, tako da nitko nema pojima šta bi to točno značilo. Obligatorno sastavljeno ha, ha, ha. Da pitam i onog tko je to napisao vjerojatno ne bi znao objasniti, a kamoli primjeniti. To su naši zakoni. Zato ih svako može izigrati i nači rupe. Možda su zato i tako pisani.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Postovani,u konkretnom slucaju se radi o mjenici

koja predstavlja vrijednosni papiri po naredbi na temelju zakona; vrsta obligacijskog vrijednosnog papira čija je gospodarska funkcija u dužnikovu davanju osiguranja plaćanja vjerovniku uz dužnikovo preuzimanje apstraktne novčane obveze prema vjerovniku, čije ispunjenje dospijeva prema naznaci na samoj mjenici.

Bitni sastojci mjenice određeni su Zakonom o mjenici i papir kojem nedostaje makar jedan od tih sastojaka u trenutku izdavanja ne može se uzeti kao mjenica . Svaka mjenica mora sadržavati oznaku da je mjenica napisanu u samom slogu isprave, bezuvjetni uput ili obećanje da se plati ili da će se platiti određena svota novca, ime onoga kome se ili po čijoj se naredbi mora platiti (remitent), oznaku dana i mjesta izdanja mjenice, potpis onoga tko izdaje mjenicu. Iako Zakon u bitne sastojke mjenice uvršćuje i naznaku kojom se određuje način dospijeća mjenične obvezei naznaku mjesta gdje se plaćanje mjenice treba obaviti, ove dvije naznake u stvarnosti nisu bitni sastojci mjenice stogašto u slučaju nepostojanja tih naznaka izdani papir nije ništav nego vrijedi kao mjenica , a zakonske pretpostavke primjenjuju se na mjesto plaćanja i način dospijeća mjenične tražbine. U takvom slučaju uzima se da mjenica dospijeva po viđenju te da je mjesto plaćanja ono mjesto koje je naznačeno kraj glavnog mjeničnog dužnika.

S obzirom na broj osoba postoje dvije vrste mjenica : trasirana mjenica i vlastita mjenica . S obzirom na način određivanja dospijeća mjenične obveze postoje mjenica a dato, mjenica na određeno vrijeme od izdanja, mjenica na određeno vrijeme od viđenja i mjenica po viđenju..

Budite malo strpljivi,bez nervoze.

Pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija