Jump to content

Raspolaganje sa nekretninama koje su još uvijek upisane u KPU nakon 01.01.2013.


MaliMaleni

Preporučene objave

Poštovani.

Imam pitanje povodom članaka u novinama vezanih uz raspolaganje sa nekretninama koje su još uvijek upisane u KPU. (nakon 01.01.2013 se neće moći ni prodavati ni darovati nekretninu:

http://www.vecernji.hr/vijesti/ako-niste-upisani-gruntovnicu-necete-moci-raspolagati-imovinom-clanak-483666 )

Zanima me što je sa zgradom koja je u procesu etažiranja, odnosno predmeta koji je zaprimljen prije dvije godine na uknjižbu?

Isto tako me zanima što ako je kupoprodajni ugovor za stan untar te zgrade potpisan prije 01.01.2013.?

Da li je u tom slučaju moguć prijenos vlasništva?

 

Zahvaljujem na odgovoru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovaj clanak nije nista novo,EU nepriznaje KPU,za njih postoji samo zemljisna knjiga,te glede toga se radi na povezivanju KPU sa zemljisnim knjigama,sa rokom na pokretanje postupka,istekom 2012.God.

U vasem konkretnom slucaju se smatra da ste vi takav postupak pokrenuli etaziranjem,ciji postupak je u toku,sto nije vise do vas.

Napisali ste"sta ako je ugovor potpisan prije 01.012013",sto nije razumljivo,jer je jasno da su svi ugovori sklapani prije pomenutog datuma.

Pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ispričavam se, nespretno sam postavio pitanje :)

Prodali bi (naš stan u zgradi u kojoj je pokrenuto etažiranje.

Znači mislim na kupoprodajni ugovor između nas i (potencijalnog kupca - da li je moguć prijenos vlasništva stana sa nas na kupca ako je taj ugovor potpisan prije 01.01.2013.

Ako ne, kako onda prodati stan koji je već 2 godine u postupku uknjižbe, odnosno koga psovat ako prodaja propadne radi toga?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Misljenja sam da vi nemate nekog posebnog razloga za brigu,stjecanje prava vlasnistva je konacno upisom u zemljisnu knjigu,s tim da sam misljenja da se upis tretira od dana kad je z.k.zaprimio akt vezan za upis prava vlasnistva.Za vas je nebitno da svoj stan prodate i 01.01.2013.,jer je pokrenut postupak oko povezivanja KPU sa zemljisnim knjigama,etaziranjem,jer se konkretni datum navodi kao rok za pokretanje postupka,a ne kao rok do kojeg se mora takav postupak okoncati.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Postovani,taj zakljucak nije predmet teme,niti se spominjala uknjizba.Uknjizit se nece moci sve dok vi nebudete upisani.Prenos vlasnistva je dopusten uz ocitovanu volju upisanog vlasnika.Receno je da mozete sklopiti kupoprodaju,s kojom bi osobno ja,sacekao do zavrsenog upisa prava vlasnistva.Pogresno ste razumjeli vrijeme koje se spomenulo u vezi z.k.ureda,odnosilo se na valjanost eventualne kupoprodaje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Aha. Znači ja (kao prodavatelj) mogu sklopiti valjani kupoprodajni ugovor, ali će se kupac za upis prava vlasništva dok ne prođe uknjižba.

Nažalost, radi poprilično faktora nisam u mogućnosti predugo čekati, a po dosadašnjem iskustvu čekanja na završetak etažiranja i upisa prava vlasništva - morao bi još dugo čekati.

A trenutno imam voljnog kupca i OK cijenu (što je u današnje doba rijetkost)...

U svakom slučaju ću se još prije mogućeg završetka priče konzultirati sa odvjetnikom oko pisanja kupoprodajnog ugovora.

Još jednom, zahvaljujem na odgovoru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija