Jump to content

Porez na promet prilikom kupnje nekretnine


aquarius

Preporučene objave

Krajem 2007.god. moja supruga je kupila stan 30m2 (novogradnja). Obzirom da se radi o kupnji stana za rješenje stambenog pitanja, a u posjedu nemamo drugu nekretninu koja zadovoljava stambene potrebe, podnijeli smo zahtjev za utvrđivanje prava na oslobođenje od plaćanja poreza na promet nekretnina. Nakon toga, sredinom 2009. god. Porezna uprava nam dostavlja porezno rješenje prema kojem smo dužni platiti porez na promet u iznosu od 2.030,00 Kn (što predstavlja 5% od vrijednosti zemljišta i naknade za komunalno uređenje zemljišta; procijenjena vrijednost neketnine iznosi 418.775,00 Kn). U obrazloženju Rješenja navedeno je kako je utvrđeno da je porezni obveznik u vlasništvu imao stan od 65m2 te se ne može ostvariti pravo na oslobođenje od plaćanja poreza na promet, jer se kupnja manjeg stana ne smatra rješenjem stambenog pitanja.

Točno je da je moja supruga nekad posjedovala stan od 65m2, ali je također točno da je taj stan prodala još 2001.god., a što je bilo prije stupanja na snagu prava na oslobođenje od plaćanja poreza na promet u Zakonu. Razlog prodaje su bili ogromni dugovi koje je supruga naslijedila smrću svojeg pokojnog supruga. A da se kupnja manjeg stana ne smatra rješenjem stambenog pitanja stoji, ali prethodni stan je prodan zbog prije navedenih razloga, a veći stan bismo i kupili da smo u mogućnosti.

Sve smo to naveli u žalbi koju smo predali na Poreznu upravu u zakonskom roku od 30 dana, no otada nikakvog odgovora. Navodno se žalba nalazi na razmatranju kod Službe za drugostupanjski upravni postupak, ali nitko iz Porezne uprave ne zna reći koliko ćemo čekati na odgovor.

Obzirom da zbog prethodno navedenog supruga nije mogla uknjižiti nekretninu na svoje ime (jer na katastru mora imati potvrdu porezne uprave da je riješen porez), a htjeli bi čim prije to regulirati jer građevinar (koji još uvijek u zemljišnim knjigama stoji kao vlasnik) ne stoji baš najbolje pa se bojimo da banka "ne odnese" ovaj stan koji smo kupili i plaćamo kredit za njega.

Molimo vas savjet što napraviti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prijedlog za upis vlasništva se podnosi Općinskom sudu ?, Zemljišno-knjižni odjel ili ti gruntovnica.

potreban je kupoprodajni ugovor za nekretninu ,ispuniti zahtjev za upis vlasništva i platiti sudsku pristojbu od 250,00 kuna (ako nije povečana).

upis vlasništav se može izvršiti i bez prijave poreza

što bude zabilježeno u rješenju o upisu vlasništva .

ako ste dobili rješenje za porez priložite kopiju rješenja

ono vam je dokaz da ste prijavili porez .

vlasnik nekretnine postajete kad se izvrši upis u vlasničke knjige .

da bi spriječili nastanak problema

trebate hitno zatražiti upis vlasništva i novi vlasnički list(i ako je stan na prodavatelj).

novi vlasnički list čuvate kao i zahtjev za upis vlasništva.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija