Jump to content

Mladi vozac


Detektiv

Preporučene objave

Zakon o sigurnosti prometa na cestama (Narodne novine broj: 67/2008, 48/2010 – Odluka Ustavnog suda Republike Hrvatske i 74/2011) u članku 2. stavak 1. točke 67. i članak 221. stavak 3. navodi jasne odredbe o mladim vozačima, odnosno iz navedenih odredbi jasno proizlazi da je mladi vozač svaki vozač u dobi od 16 do 24 godine i da ne postoje nikakve iznimke od tog pravila, pa čak ni za osobe koje su završile srednjoškolsko obrazovanje za zanimanje vozač te iste ne smiju u prometu na cesti upravljati osobnim automobilom (B kategorije) čija snaga motora prelazi 80 kW.

 

Mislim da je tu napravljen veliki propust na štetu mladih vozača koji su završili srednju škou za KV vozača.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Na žalost griješite.

 

Ukoliko je netko 01.06.2008. godine (po starom zakonu) sa 18 godina života (rođen 15.05.1990.) dobio vozačku dozvolu B kategorije on je sve do 15.05.2014. godine još uvijek mladi vozač.

 

Opet ZSPC nije za sve jednako važeći, oni koji su po starom zakonu nakon dvije godine prerasli status mladog vozača, stupanjem na snagu novog ZSPC-a 17.06.2008. godine nisu opet postali mladi vozači jer u novom ZSPC-u ne postoje odredbe koje bi opravdale njegovo retroaktivno djelovanje. Danas su svi takvi stariji nekoliko godina i više ih nema u prometu, a sudovi redovito obustavljaju zaostale postupke protiv takvih.

 

Sve navedeno vrijedi samo za domaće vozače jer Međunarodna konvencija o prometu na cestama ne predviđa izuzeća o priznavanju stranih isprava radi jačine pogonskog stroja vozila B kategorije.

 

Jedini koji su profitirali na domaćim mladim vozačima su osiguravatelji koji redovito regresno potraživaju isplaćene iznose za štete koji su prouzročili mladi neovlašteni vozači.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Pozdrav,imam jedno pitanje vec sam ga postavio na drugom forumu,dobio sam neke odgovore ali nisam siguran jesu tocni,,,,ovako položio sam 28.2.2006,novi zakon je stupio na snagu 17.6.2008..e sad ja sam imao prometnu 28.3.2009.,u kojoj je jedna osoba smrtno stradala,ja sam bio vozac,i tad sam vozio kombi od 84 kw,kupljen na leasing preko očeve firme,kombi je imao full kasko koštao je 150 000 kn..učešće sam platio 5 000 franaka,i otplatio 8 mj po 2700 kn rate za leasing..e sad pošto je full kasko osiguranje je banci trebalo platit odštetu,međutim osiguranje to ne želi platit jer su poslali dopis da ja kao vozač nisam imao adekvatnu vozačku dozvolu,banka je lijepo meni poslala dopis da platim 130 000 kn za kombi,a POLOŽIO PO STAROM ZAKONU i istekle mi 2 god.vozackog iskustva prije prometne....ja sam dobio uvjetnu presudu 3 god.za tu prometnu jer nisam bio ni pod alkoholom niti ne daj Boze necem gorem....tko je ovdje u pravu??treba mi stručan i brz odgovor??

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U trenutku prometne nesreće niste bili "mladi vozač" jer ste status "normalnog" vozača ostvarili 28.02.2008. godine.

 

Treba mi podatak u svezi te prve vozačke dozvole, kada je izdana i do kada je važila, te valjanost vozačke dozvole u trenutku prometne nesreće?

 

Pošto je stvar žurna i mnogo novaca u igri, nužno je angažirati odvjetnika koji se kuži u prekršajno i obvezno pravo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija