Jump to content

Prijetnje zbog duga


mickey_VIP

Preporučene objave

Poštovanje!

Imam pitanje vezano uz situaciju u kojoj se moj suprug našao. Naime, prije sedam-osam godina je njegov rođak želio kupiti stan u našoj obiteljskoj kući nakon što su on i sestra izgubili oca i majku (tada nismo mi bili u braku), kako bi im, navodno, financijski pomogao.. Uglavnom, nakon što je on isplatio tek dio iznosa, tj 18000eura, u razgovoru s mužem smo odlučili raskinuti taj kupoprodajni ugovor jer on nije isplatio cijeli inos na vrijeme, niti pola. Otišli smo s njim kod istog javnog bilježnika i potpisali, dogovorno, raskid kupoprodajnog ugovora bez ikakvih dodatnih točaka, a pored toga smo, odvojeno, potpisali ugovor u kojem stoji da ćemo mu tih 18000 eura vratiti do 1.1.2015., i iako smo mi predlagali, on je rekao da ne želi mjesečnu ratu, nego da platimo kad koliko možemo jer smo eto, rod. Pri potpisivnju je dobio 1500eura na ruke, što stoji u ugovoru, i tokom vremena mu je još na račun naveden u ugovoru, isplaćeno još toliko. Sada su mom suprugu počele dolaziti prijeteće poruke, od navodno nekog ramiza, ili sl, da odmah donese novac ili će svašta bit i sl., da ne ulazim u ružne detalje. Mi mislimo da to on šalje poruke, samo s drugog broja jer se i prije prijetio sa svog njemačkog broja, valjda kad bi ga financije stisle, jer bi to trajalo par dana, pa onda mjesecima ništa, ali ipak nismo sigurni. Da li je on mogao "prodati" taj dug ,iako rok otplate nije istekao, nekom lihvaru i sl.? Da li uopće mi imamo obavezu u tom slučaju tako vraćati dug, ako imamo s njim potpisan ugovor u kojem je navedeno da novac uplaćujemo isključivo na njegov račun u banci? Moj suprug nije ništa ni sa kim potpisivao nakon tog ugovora, ni s njim, ni ikim drugim, a dug planiramo vratiti podizanjem kredita prije isteka roka otplate. Muž je na jednu od poruka odgovorio kako će otići na policiju, ali poruke i dalje stižu i svako par minuta taj tele2 broj, neregistriran u imeniku,pozvoni, pa spusti. Što možemo učiniti?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

u redu. A da li smo mi s pravne strane gledano, zaštićeni potpisanim ugovorom u slučaju da je on "prodao" dug trećoj strani, s obzirom da ugovor još nije "istekao"?

 

USTUP TRAŽBINE (CESIJA)

.

Koje se tražbine mogu prenijeti ugovorom

Članak 80.ZOO

(1) Vjerovnik može ugovorom sklopljenim s trećim prenijeti na ovoga svoju tražbinu, osim one čijije prijenos zabranjen zakonom ili koja je strogo osobne naravi, ili koja se po svojoj naravi protivi prenošenju na drugoga.

(2) Ugovor o ustupanju nema učinak prema dužniku ako su on i vjerovnik ugovorili da ovaj neće moći prenijeti tražbinu na drugogaili da je neće moći prenijeti bez dužnikova pristanka.

Sporedna prava

Č lanak 81.

(1) S tražbinom prelaze na primatelja sporedna prava, kao što su pravo prvenstvene naplate, hipoteka, založno pravo, prava iz ugovora s jamcem, pravana kamate, ugovornu kaznu i sl.

(2) Ipak, ustupitelj može predati založenu stvar primatelju samo ako zalogodavac pristane na to, inače ona ostaje kod ustupitelja da je čuva za račun primatelja.

(3) Smatra se da su dospjele a neisplaćene kamate ustupljene s glavnom tražbinom.

Obavješ ć ivanje dužnika

Č lanak 82.

(1) Za ustup tražbine nije potreban pristanak dužnika, ali je ustupitelj dužan obavijestiti dužnika o ustupanju.

(2) Ispunjenje ustupitelju prije obavijesti o ustupanju pravovaljano je i oslobana dužnikaobveze, ali samo ako nije znao za ustupanje, inače obveza ostaje i on ju je dužan ispuniti.

Višestruko ustupanje

Č lanak 83.

Ako je vjerovnik ustupio istu tražbinu raznim osobama, tražbinapripada primatelju o kome je ustupitelj prvo obavijestio dužnika, odnosno koji se prvi javiodužniku.

II. ODNOS PRIMATELJA I DUŽNIKA

Č lanak 84.

(1) Primatelj ima prema dužniku ista prava koja je ustupitelj imao prema dužniku do ustupanja.

(2) Dužnik može isticati primatelju,pored prigovora koje ima prema njemu, i one prigovore koje je mogao istaknuti ustupitelju do časa kad je saznao za ustupanje.

III. ODNOS USTUPITELJA I PRIMATELJA

Predaja isprava o dugu

Č lanak 85.

(1) Ustupitelj je dužan predati primatelju obveznicu ili drugu ispravu o dugu, ako ih ima, te druge dokaze o ustupljenoj tražbini i sporednim pravima.

(2) Ako je ustupitelj prenio na primatelja samo jedan dio tražbine, dužan je predati mu ovjerovljeni prijepis obveznice ili koje druge isprave kojom se dokazuje postojanje ustupljene tražbine.

(3) Ustupitelj je dužan primatelju, na njegov zahtjev, izdati ovjerovljenu potvrdu o ustupanju.

Odgovornost za postojanje tražbine

Č lanak 86.

Kad je tražbina ustupljena naplatnim ugovorom, ustupitelj odgovara za postojanje tražbine u vrijeme ustupanja.

Odgovornost za naplativost

Č lanak 87.

(1) Ustupitelj odgovara za naplativost ustupljene tražbine ako je to bilo ugovoreno, ali samodo visine onoga što je primio od primatelja, te za naplativost kamata, troškova oko ustupanja itroškova postupka protiv dužnika.

(2) Veća odgovornost savjesnog ustupitelja ne može se ugovoriti..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Može li molim vas, laički rečeno, jer se pogubim u ovim pravnim izrazima.. Može li treća osoba bez našeg znanja preuzeti ugovor, na koji način moramo biti obavješteni u slučaju prijenosa duga, da li nam se mogu određivati kamate bez našeg znanja i sl., mora li postojati ugovor o prijenosu duga koji bi i mi morali imati, i da li je jednako to što u ugovoru piše da se novac isplaćuje isključivo na određeni račun pod onaj osobne naravi??

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Postovana,

iz odredbi ZOO cl.80-87,je sasvim jasno da vjerovnik moze Ugovorom o cesiji ustupiti svoja potrazivanja,ali se "novi vjerovnik"mora pridrzavati ugovora koji ste vi sklapali u vezi vracanja duga.

Medjutim,moje subjektivno misljenje je da se u vashem slucaju uopce neradi o cesiji,vec da se radi o primitivnom nacinu zastrasivanja.

Pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija