Jump to content

Odgoda služenja zatvorske kazne zbog kronične bolesti?


Mladen.D

Preporučene objave

Dobar dan.

 

Imam 55 godina i bolujem od teških i (zasada) neizliječivih bolesti, na bolovanju sam dulji niz godina (više od šest). Kandidat sam za transplantaciju jetre budući da se bolest pogoršava a mogućnosti za izliječenje zasada nema. Kretanje mi je znatno otežano (ležim 80% vremena) a terapija, osim lijekova, zahtijeva i poseban režim prehrane kao i redovne preglede kod nekoliko specijalista.

 

Zanima me da li, na temelju gore navedenog, imam pravo tražiti odgodu služenja zatvorske kazne (do izliječenja) i tko odlučuje o tome? Da li je to isključivo na diskreciji suda ili i mišljenje specijalista možda igra neku ulogu?

 

Hvala unaprijed na odgovoru i srdačan pozdrav.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vaše pitanje regulirano je čl. 54. Zakona o izvršavanju kazne zatvora. Po ovome što ste naveli, vi svakako imate pravo i trebali bi dobiti odgodu izvršenja kazne zatvora po osnovi teške akutne bolesti za čije liječenje nema uvjeta u kaznionici ili zatvoru (čl. 54. st. 3. t. 1. citiranog zakona), jer većina naših kaznionica i zatvora nažalost, ne zadovoljava ni minimalne uvjete po pitanju medicinske skrbi i njege osuđenika. Ono na što morate obavezno paziti jeste da, u roku od tri dana od dana uručenja rješenja o upućivanju na izdržavanje kazne zatvora, sucu izvršenja podnesete molbu za odgodu izvršenja kazne zatvora pozivajući se na navedeni zakonski razlog za odgodu, a vašoj molbi morate priložiti svu medicinsku dokumentaciju kojom raspolažete, a koja se odnosi na konkretnu tešku bolest od koje bolujete. Također vam savjetujem da od liječnika specijaliste zatražite mišljenje o mogućim posljedicama po vaše zdravstveno stanje (osobito s obzirom na stanje bolesti i njezinu moguću progresiju), ukoliko biste stupili na izdržavanje kazne zatvora.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija