Jump to content

Učitelj i učenica


Andrea1986

Preporučene objave

Lijepi pozdrav svima.

Ovdje sam po prvi puta jer trebam vašu pomoć. Naime, radi se o jednom mojem prijatelju koji mi se povjerio i zatražio od mene savjet, a ja ne znam kako mu pomoći. Stoga vas molim za savjet. Naime, on je učitelj u osnovnoj školi, vrlo je mlad i tek ima dvije godine staža...dakle 25 godina starosti. Dogodilo se da se između njega i učenice osmog razreda (15 godina) razvio neki platonski odnos ljubavi. Naime, shvatili su i priznali jedno drugome da se vole i željeli bi oboje da se iz te ljubavi razvije pravi odnos i veza, ali ne znaju što i kako. Što je dozvoljeno, a što ne. Ja sam mu za sada savjetovao da ne poduzima ništa, barem dok mu je ona učenica i dok ne saznamo na neki način koje bi mogle biti posljedice. I tako je i učinio. A sad vas sve molim da me savjetujete što da mu kažem.

Puno vam hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dali ste dobar savjet prijatelju. On i učenica moraju pričekati tako dugo dok mu ona prestane biti učenicom (što bi trebalo biti uskoro s obzirom da je on učitelj u osnovnoj školi, a ona učenica osmog razreda). Nakon toga zapreka za njihovu vezu neće biti. Pravnih zapreka. O moralnoj strani ne bih, svatko od nas živi svoj život onako kako on/a smatra da treba da ga živi, jasno tako dugo dok je u skladu sa zakonom i ne šteti drugima.

 

A sad da pojasnim - kazneno djelo iz čl. 159. st. 1. Kaznenog zakona, koje su kolege već spomenule i koje je u ovom slučaju izvjesno, nosi naziv spolna zlouporaba djeteta starijeg od 15 godina, a to djelo čini onaj "tko s djetetom koje je navršilo 15 godina koje mu je povjereno radi odgoja, učenja, čuvanja, dušebrižništva ili njege, izvrši spolni odnošaj ili s njime izjednačenu spolnu radnju, ili ga navede da s drugom osobom izvrši spolni odnošaj ili s njime izjednačenu spolnu radnju, ili da samo nad sobom izvrši sa spolnim odnošajem izjednačenu spolnu radnju". Propisana kazna za navedeno kazneno djelo jeste od 6 mjeseci do 5 godina zatvora. Iz zakonskog opisa djela jasno proizlazi, kako navedeno kazneno djelo ne čini svatko tko spava sa djetetom koje je navršilo 15 godina (za razliku od slučaja kada je riječ o djetetu koje još nije navršilo 15 godina), već kao počinitelj u obzir dolazi samo osoba kojoj je to dijete povjereno na neki od opisanih načina, dakle npr. učitelj, profesor, davatelj instrukcija, dadilja i slično (roditelje, posvojitelje, djede i bake ovdje ne spominjem jer je to stavak 2. istog djela). Tako da nakon što ona završi osnovnu školu i prestane biti njegovom učenicom, vaš prijatelj ne dolazi u obzir kao mogući počinitelj citiranog kaznenog djela (ovo jasno, ukoliko on ne bi radio i u srednjoj školi u koju će se ona upisati ili joj ne bi davao instrukcije).

 

Međutim, ovdje vam skrećem pozornost na još jedno moguće kazneno djelo, ukoliko vaš prijatelj i učenica, odmah nakon završetka osnovne škole odluče živjeti zajedno (možda "malo" brzam, al eto da spomenem). Riječ je o kaznenom djelu iz čl. 170. st. 1. Kaznenog zakona - omogućavanje izvanbračnog života s djetetom, koje čini punoljetna osoba koja živi s djetetom mlađim od 16 godina, a time ne čini neko drugo kazneno djelo za koje je propisana teža kazna. Propisana kazna za ovo kazneno djelo je kazna zatvora do 3 godine.

 

Dakle, pričekat da im prestane "službeni" odnos (učitelj-učenica), a ako odluče živjeti zajedno da ona napuni 16 godina.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija