Jump to content

nasljedstvo naravno


gentlmanst

Preporučene objave

Iako sam često informativno čitao ovaj portal nisam očekivao da ću i ja jednom morati postaviti pitanje ovdje. Na žalost nedavno mi je umrla majka, a osim mene od djece ima još jednog " sina ". Taj " sin " ima svoju obitelj ženu i dvoje djece. Problem je u tome što se " sin " godinama nije javljao mojoj majci, njegova žena ni više ni manje nego 13 godina, a moja majka jednog unuka je vidila jednom , a za rođenje drugog je slučajno saznala od nekog poznanika na ulici. Taj njen " sin " je u zadnje vrijeme pokazivao prema njoj neke znake pažnje, jer je dosta imućan, ali i to je bilo preko volje. Zbog takvog odnosa prema njoj, znatno joj je bilo narušeno zdravlje, fizičko a pogotovo psihičko, što je na kraju i utjecalo na njenu preranu smrt. Da ne pričam o tome da smo je zbog takvog odnosa njenog " sina " i njegove obitelji pokopali kao psa lutalicu, jer nije dozvolio da itko drugi osim mene i njega dođe na pogreb. I kako to biva, moja se mama nije jadna ni ohladila, a on već traži podjelu imovine, i to jako brzo i žurno jer za koji dan mora na posao u inostranstvo. Naravno, da ja ne želim da od te njene imovine on i njegova obitelj dobije ijednu kunu, i zanima me što trebam napraviti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Postovani,

vash brat zajedno sa vama je zakoniti nasljednik umrle majke,i slijedom toga nasljedjujete na jednake dijelove,izuzev ako se u ostavini nalazi imovina koju je druga osoba stekla na posebnom pravnom temelju.

Naravno,postoji mogucnost nedostojnosti nasljedjivanja,ali sam misljenja da se nisu stekla obiljezja nedostojnosti.

.

Članak 4.ZN

(1) Umrlu fizičku osobu (ostavitelja) nasljeđuje onaj koji je njezinom smrću stekao nasljedno pravo (nasljednik).

Članak 5.

(1)

(2) Ostaviteljevom smrću prelazi njegova ostavina na nasljednika, čime postaje njegovo nasljedstvo.

Članak 9.

(1) Ostavitelja nasljeđuju prije svih njegova djeca i njegov bračnidrug.

(2) Osobe iz stavka 1. ovoga članka nasljeđuju na jednake dijelove.

Članak 125.

Nedostojan je naslijediti, kako na temelju zakona tako i na temelju oporuke, kao i dobiti bilo što na temelju oporuke:

1. onaj koji je namjerno usmrtio ostavitelja, ili je to pokušao;

2. onaj koji je silom ili prijetnjom natjerao, ili prijevarom naveo ostavitelja da napravi ili opozove oporuku ili neku oporučnu odredbu, ili ga je spriječio da to učini;

3. onaj koji je uništio ili sakrio ostaviteljevu oporuku s namjerom da spriječi ostvarenje ostaviteljeve posljednje volje, kaoi onaj koji je krivotvorio ostaviteljevu oporuku;

4. onaj koji se teže ogriješio o obvezu uzdržavanja prema ostavitelju prema kojemu je imao zakonsku obvezu uzdržavanja, onaj koji nije htio pružiti ostavitelju nužnu pomoć, koju mu je mogao pružiti bez opasnosti za vlastiti život, ili ga jeostavio bez pomoći u prilikama koje su opasne za život ili zdravlje.

Članak 126.

(1) Nedostojnost ne smeta potomcima nedostojnoga i oni nasljeđuju kao da je on umro prijeostavitelja.

.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Matrix76 hvala Vam na odgovorima ali i dalje ne mogu i ne želim vjerovati da onaj sin koji tuguje za majkom i onaj koji njenu smrt slavi s šampanjcem imaju ista prava pred zakonom.

 

nazalost,to vam je tako,kao sto vam je receno,majka je mogla za zivota sklopiti odredjene pravne poslove cime bi na posredan nacin iskljucila sina(brata)iz nasljedjivanja,ali cinjenica da to nije htjela.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija