Jump to content

Računi od fizičke osobe?


blazena

Preporučene objave

Poštovani,

prevoditeljica sam i za prijevode radim uvjek na način da naručitelj sastavi ugovor o autorskom djelu. Za jednu firmu sam izdavala račune, premda to kao fizička osoba ne mogu. Ja to nisam znala, ali se ne želim na to vadit. Jasno mi je da je to prekršaj i to želim ispravit. Ali naručitelj je d.O.o.. ima knjigovodstvo koje cijelo vrijeme "nije primjetilo" da se tako ne može poslovat. Mislim da društvo nije platilo porez. Moje pitanje: Šta ja mogu napravit sad, naknadno? Želim riješit situaciju. Ali to društvo ne pristaje napisat ugovore, nego traži da ih ja pišem.

Puno hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

pretpostavljam da vam naručitelji isplaćuju naknadu temeljem ugovora o autorskom djelu na žiro-račun i pritom obračunavaju i uplaćuju u Proračun predujam poreza na dohodak po odbitku. drugim riječima, isplaćuju vam dohodak nakon poreza. dakle, vi nemate registriranu samostalnu djelatnost prevoditelja. iako nije uobičajeno, fizička osoba i ako ne vodi poslovne knjige i ako nije stalni obveznik PDV-a, ipak može izdati račun za obavljenu uslugu prevođenja sukladno sklopljenom ugovoru. Takav račun treba arhivirati i na njemu navesti da isplatitelj je dužan obračunati i obustaviti porez na dohodak i isplatiti razliku izdavatelju računa.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Puno vam hvala! Nemam registriranu djelatnost, dosad sam uvjek radila na autorske ugovore. Ali sad taj jedan naručitelj zahtjeva od mene da ja pišem ugovore naknadno. Pitanje: Mogu li ja to? Trebam li? I još jedno: U siječnju uvjek skupim sve potvrde o isplaćenom primitku, dohotku, doprinosu, porezu na dohodak. Ako ja za svoju prijavu nisam dobila takvu potvrdu od tog naručitelja, onda on nije uplatio, je li to točno?

Zahvaljujem unaprijed.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

samo za info:

odredba članka 51. Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima:

Ugovor na temelju kojeg se stječe pravo iskorištavanja autorskog prava (autorskopravni ugovor) mora biti sklopljen u pisanom obliku, ako ovim Zakonom nije drukčije određeno.

pritom nije bitno tko sastavlja i nudi ugovor. Ipak, vi obavljate uslugu prevođanja pa je primjereno da vi dajete prijedlog ugovora.

 

načelno da. ako nije bilo isplate nema ni potvrde o isplaćenom drugom dohotku. sve se svodi na načelo blagajne tijekom godine (čl. 12. st. 4. Zakona o porezu na dohodak)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Postovani, nositelj san opg-a i s dodatnim zanimanjem ugostiteljstvo.. Isao sam se prijaviti na pocetku sezone na poreznu na pausalno placanje poreza medutim odbili su me jer to mogu samo na pocetku godine.. Sta da sada radim, stizu mi racuni na ziro racun a neman pokrica za to, kako da rijesim svoju situaciju?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija