Jump to content

Ukradeni bicikl


lupkic

Preporučene objave

Molim savijet:

Zaposlen sam putem student -servisa u jednoj od vodećih telekomunikacijskih tvrtki u Hrvatskoj i šire, više od godinu dana.

Posao obavljam u zgradi koja je ograđena i unutar nje se nalazi zaštitar privatne zaštitarske tvrtke, 24 sata dnevno, jer je i opis posla takav da radimo i noćne smjene.Na ulazu u zgradu (koji je odaljen od ulazne ograde 30 ak metara) nalazi se i zaštitarska kućica a pokraj nje i betonski stalak za bicikle.

Budući da sa mnom rade većinom studenti (u jednoj smjeni cc50 studenata) neki dolaze na posao biciklom.

Prije nekoliko dana ispred zgrade su nestala tri bicikla čija je zajednička vrijednost cc15 000 kn.Jedan od njih bio je moj.

Moje pitanje je sljedeće: budući da jedna od vodećih telekomunikacijskih tvrtki u kojoj sam zaposlen odugovlači i po svemu sudeći nema namjeru nadoknaditi niti učiniti išta glede štete koju smo ja i kolege pretrpjeli, da li moje razmišljanje ide u dobrom pravcu i imamo li ikakve osnove za tim da nam netko nadoknadi izgubljeno?

Ne poznajem sadržaj ugovore između tvrtke u kojoj sam zaposlen i privatne zaštitarske tvrtke, da li su zaštitari dužni čuvati i privatnu imovinu koja se nalazi unutar ograđenog prostora, ali mislim da u slučaju da zaštitarska tvrtka i nije odgovorna štetu treba nadoknaditi tvrtka u kojoj sam zaposlen.

Pored zaštitarske kućice nalazi se stalak za bicikle koji je postavila tvrtka u kojoj radim.Na tom stalku ostavljam bicikl od prvog radnog dana.Nikad nisam bio obaviješten o tome da bicikl tamo stoji na vlastitu odgovornost kao ni itko od kolega koji također ostavljaju bicikl.

Inače ga nikad ne bi ni ostavio da nisam bio uvjeren da čuvar između ostaloga čuva i bicikle.

Inače bicikl je bio i zavezan u skladu sa dotičnim betonskim stalkom.

Smatram da sam bio doveden u zabludu od strane tvrtke u kojoj sam zaposlen i osoba (koje su mi nadređene), koje su svakodnevno prolazile a neke i same dolazile na posao sa biciklom i stavljale ga na isto mjesto gdje i ja.

 

 

 

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kakvi su to bicikli tak velike vrijednosti ? Ako imam nesto od velike vrijednosti, onda se i osiguram, npr. zakljucam bicikl u betonski sanduk. Ma, gle, malo se zezam, ali ozbiljno : ako imas takav dobar bike, zar nisi razmisljao o potencijalnoj mogucnosti da ostanes bez njega ? Vjerojatno imas serijski broj, nisi prijavio nestanak bicikla na policiju ?

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovako: bicikl je velike vrijednosti pogotovo za mene koji moram raditi za njega cijeli mjesec i još malo, ali ima ih i puno puno skupljih i boljih.

Bicikl nigdje ne ispuštam iz vidika pa čak ni privezanog,a ne bi ga ni ostavio ispred zgrade( a privezao sam ga na adekvatan način, ali je lopov očito uspio otuđiti ga) da nisam bio uvjeren da čuvar čuva i bicike.

Na žalost kamere nema, sve je prijavljeno na policiju, imam serijski broj bicikla i račun.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mozda zastitari nisu (totalno) slijepi. Mozda progledaju za neki mali honorarcic. Mozda se sjete face ili bilo cega sto bi policiji pomoglo pronaci bike. I ja imam bike, star je cca 23 godine, vrijedi otprilike 500 kn (koje bih morao dati nekom da si ga uzme), ali meni vrijedi mnogo vise od bilo kojeg drugog bicikla. Nisam mislio nista lose u svezi vrijednosti, ali mi ipak nije jasno ... ako je bio dobro privezan, sa odgovarajucim lokotom (pretpostavljam kvalitetnijim), tada ni potencijalni lopov ne moze samo tako usetati i uzeti ga. Pa nije ga nosio na ledjima sa onim stosom "Joj, znate, negdje mi je ispao kljuc od lokota, pa ga moram na ledjima nositi". Ili mozda jest ?

 

Ne znam odgovore na sva tvoja pitanja, ali mogu ti reci kako se ja snalazim : nadjem obicno jos nekog (najmanje dvoje) sa biciklima i zakljucamo ih sve medjusobno zajedno sa 2-3 lokota. Dogovorimo se oko sitnica poput vremena kad idemo po bike-ove, a tu su i mobaci pa se lako sve dogovorimo. Tako nitko ne moze "na ledjima" otfurati bike. Mora ga raskljucati. Kuzis ?

 

A ti slijepci i idioti od zastitara... gle, probaj malo s njima popricat, mozda im platit neku glupu kavu (znam da ti nije do toga, ali tak lakse ide) ... mozda saznas nesto korisno. Tko zna ? Jesi li probao tako nesto ?

 

Policija, ako ga ikad i nadje (a nazalost najvjerojatnije nece, do sada je vec presprican a broj prekucan), pitanje kad ce te obavijestiti i sto ces dobiti od bike-a.

 

Onaj tko je uzeo bicikl do sada je vec mogao biti s njim ... barem na granici Austrije i Njemacke ili u tom radijusu ... ali, osobno mislim da je jos negdje u tvom radijusu od cca 20 km. Mozda ima neki detalj po kojem ga mozes prepoznat cak i ako je prefarban.

 

Cak i u neurbanoj sredini bio bi ga problem pronaci. Upravo zato, tesko ces naci bicikl. Lakse ces ustanoviti tko ga je maznuo. Zato moras probati malo se igrati detektiva. Za taj bike vrijedi probat.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Misim da svi krivo pristupate krivo ovom problemu....

Čovijek je svjestan da mu je bicikl ukraden ali ne na javnoj površini nego u dvorištu firme u kojoj radi i pitanje je čija je odgovornost za bicikl i dali postoji mogučnost da se refundira šteta odnosno bicikli jer čuvar nije čuvao ili zato što ga je firma navela da može tu sa sigurnosti ostaviti bicikl. Dali postoji odgovornost i mogućnost nadoknade štete.....

 

Evo ako znate odgovore na ta pitanja s pravne strane i kome se obratiti pomozite a nemojte čovijeka sad još jebat u mozak sa tim što je napravio ili onim što je mogo napravit i slično....

 

Lp,

Fox

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne, vi krivo pristupate problemu.

 

Čovjek nema ugovor sa zaštitarskom kućom o čuvanju njegove imovine.

 

U Ugovoru prema kojem osoba obavlja poslove za tu firmu sigurno ne stoji da mu je firma dužna čuvati privatnu imovinu za vrijeme dok je na poslu u toj firmi, inače bi to osoba koje je postavila pitanje navela.

 

Bicikl je privatna imovina, neovisno o tome što se to dogodilo naočigled samog zaštitara.

 

Zaštitar ni po jednoj stavci ugovora nije dužan legiimirati osobe koje uzimaju bicikle ili na sličan način osiguravati vlasništvo nad biciklima.

 

U Ugovoru prema kojem je osoba zaposlena ne stoji uporaba bicikla kao sredstva za rad te ta ista firma ni po kojem zakonu nije dužna isplatiti štetu.

 

Žao mi je što grubo zvuči, ali ta osoba nije trebala dolaziti biciklom, mogla je doći pješice ... a do posla ju je mogao dovesti neko drugi.

 

Firma u kojoj radi angažirala je zaštitarsku kuću za čuvanje NJEZINE imovine, a ne nečije privatne imovine.

 

To bi bio inače jaaaakooo zgodan recept za zarađivanje novaca. Dofurate svoj bicikl, auto, laptop... i netko vam ga ukrade unutar firme i to još pokraj samog zaštitara. I onda tužite firmu za nebrigu zaštitarske kuće o vašoj privatnoj imovini i zaradite lovu. Jako mi je žao, grubo zvuči, ali to i jest problem.

 

Osoba kojoj je ukraden bicikl nema pojma o sadržaju Ugovora sa zaštitarskom kućom. Ali budite uvjereni da niti jedna zaštitarska kuća ne pravi glupost poput "čuvanja privatne imovine djelatnika unutar firme ili njezinih posjetioca".

 

To bi Vam bilo potpuno jednako kao da pored zaštitara netko Vama ukrade u banci novčanik u kojem se nalazilo npr. 10000 eura. On ni po jednom ugovoru nije dužan postupati u takvim slučajevima. On može postupiti kao čovjek, ali kao zaštitara ga obavezuju ugovori i propisi koji rijetko takve situacije definiraju u korist privatne imovine djelatnika ili posjetitelja unutar kruga koji pokriva zaštitarska kuća.

 

Zaključak ?

 

Umjesto vaših prekrasnih riječi izvedite ga sami.

 

Čovjeku vrijeme ne ide na ruku, od firme će vrlo teško dobiti bicikl. Može napisati molbu firmi sa objašnjenjem svoje teške situacije, ukradenim biciklom, i molbom da nešto napravi prema toj zaštitarskoj kući.

 

A vi niste izgleda dobro pročitali njegovo pitanje.

 

On je već to napravio i dobio - obećanja. Od obećanja će malo što dobiti osim ako radi u zaista vrlo uviđavnoj firmi (u što sumnjam).

 

Koga će tužiti ? Po kojem osnovu ? Čak i odvjetnik-početnik može srušiti njegovu tužbu a da ne pomakne niti mali prst na ruci.

 

Jeste li sada shvatili zašto on ne treba gubiti vrijeme, nego da proba pronaći počinioca - ili bicikl.

 

Ili Vam treba još jedna knjiga za objašnjenje ?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

01- Kradu se auti ( sa najsuvremenijim tehnikama zaštite, satelitskog pračćenja i sl. ) i šleperi u vrijednostima većim od par stostina tisuća eura, pa šta se onda čudite što se ukrao jedan ili više bicikla !

 

02- Što se tiče pitanja o nadoknadi štete to bi ti bilo najbolje se konzultirati sa kakavim pravnikom. Moje osobno mišljenje je da nemaš nikakve šanse za bilo kakvu naknadu, a ti brobaj, pa vidi ! Znaš kako kaže ona stara narodna poslovica " Sve je moguće pa i drvena peć samo kratko traje !"

 

03- Što se tiće policije, to možeš odma zaboraviti, na njihovu učinkovitost možeš računati oko 5 %. To ti je ako slućajno negdje primjete nekakav sumnjivi bicikl ili osobu na njemu koja ga vozi pa ga idu legitimirati i iz nekog razloga ga zajedno sa biciklom privedu u policijsku postaju. Ako imaš sreće može to biti baš tvoj bicikl, netaknut. " Pa i čorava koka koji puta pogodi zrno kukuruza."

 

04- Moj savjet ti je da obiđeš malo sajmišta, uzmeš plavi ili kakav sličan oglasnik i vidiš prodaje li tko bicikl sličan tvojemu. Možda ti se posreći.

 

05- Ma kupi si auto, ako ništa rdugo ima četri kotača i možeš prcati u njemu.

:clint: :clint: :clint: :clint: :clint: :clint: :xwave:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 mjeseci kasnije...

Uglavnom se podnosi kaznena prijava iz čl.216 KZ protiv NN počinitelja nakon što dođe policija i obavi očevid iliti uviđaj. Uglavnom policija, kada ih zovete i prijavite krađu bicikla kažu da dođete osobno u policijsku postaju i prijavite im tamo krađu. Vaš bicikl ne prelazi vrijednost (mislim da je sada 35 000 kn) za podizanje KP iz čl.217 KZ "Teška krađa" iako se i tada može pdnijeti KP iz čl.217 "Teška krađa provaljivanjem" ukoliko je bicikl bio uredno zaključan zbog načina izvršenja, a to bi moglo biti recimo obijanje brave na lokotu kojim je zaključan, da je recimo uzeo bicikl, a prethodno preskočio ogradu ili na neki drugi način. Ukoliko bicikl nije bio osiguran teško da će Vam šteta biti nadoknađena od strane bilo koga. Mislim da se možete samo nadati, a male su šanse da će ga policija pronaći. Ali pošto se na vlastitoj školi najbolje uči iako je to najbolnije savjet je da drugi puta idete na posao sa daleko jeftinijim biciklom. I ja dok sam prije radio u određenoj tvrtki koja mi je bila blizu kuće nisam se usudio ići sa svojim biciklom na posao iako je tvrtka bila pod nadzorom čuvara jer ne može niti čuvar zapamtiti pored svih svojih poslova i vođenja kojekakvih evidencija tko sa kojim biciklom dolazi na posao. Za utjehu ja sam 1987. radio u pošti i imao sam bicikl Colnago koji je u ono vrijeme koštao oko 3000 ondašnjih DM sa opremom Ultegra, gume tabulare, a o sjedalu ne bih niti govorio. Bicikl je bio "mrak", felge strava i užas. Vozio sam ga do 1989. kada su ga neki gilipteri zalapali ispred građevinskog fakulteta u Osijeku i od onda nemam pravi bicikl.

Sran.e kroz gusto granje.

 

Pozdrav.

:bonk: :bonk:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija