Jump to content

Kupnja stana, razvod, skrbništvo...... HELP!!!


Fake

Preporučene objave

Ja i žena smo u braku 5 god i kupili smo stan prije pola godine na kredit koji je sam digao u svojoj banci jer je žena nezaposlena, povremeno radi i studira vanredno.Imamo dijete od 5 god. Otišla je od mene jer je izgubila osjećaje, sada zivi s "frendom" u nekoj iznajmljenoj garsonjeri koji je kriminalno proganjan i jos je uvijek u postupku.Iako plaća pola stanarine i režija kuka kako jedva izdrži preživjeti mjesec. Mali je kod mene jer kod nje nema dosta mjesta pa ga ona dodje vidjeti poslije ili prije posla, a subotom je cijeli dan kod nje.Ostali smo u ok odnosima za sada. Nagomilali smo zajedno oko 20 000 kn, dugova i neplaćenih racuna s time da mi je i rata kredita 3 500 kn. Ona ne zeli stan pa bi mi ga darovnicom darovala ali sam cuo da mi moze oduzeti polovicu stana poslije kada se sjeti pa da li je to istina.Da li mi ona mora platit pola dugova koje smo nagomilali dok je zivjela kod nas,jer ih ja moram sada sam vraćati?

Ne zeli mi dati skrbništvo ali pristaje da je mali kod mene za sada dok ne nadje veci stan. Mogu li kako izbjeci plaćanje alimentacije ako bi ona dobila skrbnistvo jer znam da bi djete od toga mozda vidjelo 200kn a ostalo bi njoj bilo za njezine potrebe.Kolike su šanse da dobijem skrbništvo imam stalni posao unazad 8 god i svoj stan.Pomozite jer što god cujem ne ide meni na ruku već njoj jer je majka. H E L P ! ! !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Imate posao (prihode), imate stan, s djetetom ste u dobrom odnosima, po mojem laičkom mišljenju (ako nema nekih drugih većih čimbenika koji bi osporili Vaš zahtjev) bi se dijete (ako se ne dogovorite za pola-pola ili neku drugu opciju) trebalo povjeriti Vama. A za skrbništvo će Vam reći kolege s foruma da ono ostaje - zajedničko.

 

P.S. A ako tako i bude, omogućite djetetu i majci da kontaktiraju što više odnosno onoliko koliko to žele ili je to potrebno. Nemojte si dopustiti da slučajno činite zlodjela prema djetetu (uskrate, ograničenja, zabrane, podmetanja i sl.) o kojima neprestano čitamo na ovom forumu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ko je naveden kao vlasnik stana (vlasnički list).

podnijeti tužbu za utvrđivanje i podjelu bračne stečevine. i kredit je bračna stečevina.

ako je stan u suvlasništvu tratažite podjelu kredita (nakon sudske odluke imate pravo tražiti 1/2 rate za kredit), kao i drugu zajedničku imovinu.račune plača vlasnik stana . ako ste suvlasnici stana tražite povrat 1/2 iznosa za račune.ako odbija isplatu tužbom tražiti povrat ulaganja + zakonske zatezne kamate.

alimentacija je pravo djeteta pa nema prebijanja(bez obzira ko dobije sudsku odluku o skrbi djeteta).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovorima. Prije par dana mi je potpisala ugovor o darovanju nekretninama kod javnog bilježnika u kojem meni prepušta cijeli stan i odriče ga se i ne traži ništa od stana i od mene.Tako da ću sada imati vlasnički list koji glasi samo na mene (prije je bilo 1/2 ja i 1/2 ona).

Sada par pitanja ako zna netko molio bih Vas:

Da li me bivša može tražiti poslije (bilo kada) pola stana zato jer nismo jos službeno razvedeni kada mi je to potpisivala?

Da li mi taj ugovor o darivanju uopće išta znači osim što s njime mogu promjeniti vlasički list da glasi na moje ime?

Da li ja mogu poslije tražiti dio novaca za dugovanja koja smo zajedno napravili?(u ugovoru o darivanju nekretnine sam naznačio datum od kada više ne žvi u tom stanu) Ako me krene zezati i vozati da imam neke argumente da je malo smirim i spustim na zemlju.

 

Što se tiče njenog viđanja djeteta s time nema problema, kada god hoće može ga vidjeti i čak prespavati ako mali to želi (što nije uvijek slučaj) . Smatram da djetetu trebaju oba roditelja i da ih viđa kad god to dijete želi i da ne treba vidjeti cijelu strku i dramu koja se može događati u takvim slučajevima (rastava)

Za sada se ne namjeravam službeno razvoditi dok stvari idu ovako,po dogovoru. Mozda jer je to tek početak, ko zna kako je poslije, možda će biti sve gore ili isto ko zna...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

1/2 darovanog stana je osobna imovina a ne bračna stečevina .

kredit za kupnju stana i dalje ostaje bračna stečevina (osim ako je u ugovoru navedeno da je darovanje s obvezom vračanja tog djela kredita za darovanog 1/2 stana).

 

još uvjek ste u braku pa bi trebali bito oslobođeni plaćanja poreza za darovanu 1/2 stana,

osim ako se nakaćena izjavu da ne živi u stanu (navedeni datum ne shvate kao izjavu)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala Vam za brz odgovor!

Ja plačam cijeli kredit za stan, a bivša nema namjeru ništa davati za stan, da li me ona ima pravo tražiti poslije pola stana ako više ne živi u tom stanu i ne palača ništa za njega. (da mi ne dođe za 10 godina i da me traži pola stana) Ako nije problem da mi kratko odgovorite da ili ne i zasto, unaprijed VAM veliko hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija